Red Bull Cliff Diving: Hunt i Iffland nezaustavljivi u Irskoj

- Advertisement -

Aktuelni prvak i prvakinja, Gary Hunt i Rhiannan Iffland, potvrdili su pobjedničku formu na četvrtoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 na Downpatrick Headu u Irskoj.

Protekli vikend definitivno će ostati upisan u historiju cliff divinga, zahvaljujući takmičenju na kojem je su viđene rekordne 23 najviše ocjene, dva „savršena skoka“ i niz drugih rekorda.

Nakon spektakla na Starom mostu u Mostaru krajem septembra, svjetska cliff diving elita okupila se na četvrtoj stanici sezone, na grubim liticama Downpatrick Heada u Irskoj.

U ženskoj konkurenciji, četvorostruka prvakinja Iffland još jednom je bila nedodirljiva. U trećoj seriji je izvela senzacionalan savršeni skok za koji je od svih pet sudija dobila desetke, postavši prva žena kojoj je to pošlo za rukom. Australka je takođe produžila svoj rekordni niz na 11 uzastopnih pobjeda, te oborila rekord za najviši broj bodova za pojedinačni skok (koji je i ranije bio u njenom vlasništvu).

Na pobjedničkom postolju pridružile su joj se Kanađanka Jessica Macaulay na drugom i još jedna Australka, skakačica s pozivnicom Xantheia Pennisi, na trećem mjestu.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo priznao da je zadavio malenu Danku Ilić: Otkrio ko mu je pomogao da se riješi tijela

„Sjajno je ponovo biti na pobjedničkom postolju. Pred finalnu seriju bilo je gusto, ali savladala sam pritisak. Pretpostavljam da se sada mogu malo opustiti i uživati u takmičenjima malo više. Ali i dalje želim dati sve od sebe da oborim ove rekorde“, izjavila je Iffland.

U kategoriji muškaraca, Hunt je ubilježio nevjerovatnu 41. pobjedu u karijeri. Za skok u drugoj seriji u subotu od sudija je nagrađen sa tri desetke, najavivši tako pravi „pljusak“ najviših ocjena u finalu.

Kišu desetki u nedjelju je započeo Rumun Constantin Popovic, Huntov najveći suparnik ove sezone, koji je u trećoj seriji dobio četiri desetke. Englez Aidan Heslop ugrabio je dvije, a Italijan Alessandro De Rose tri. Sve je krunisao Španac Carlos Gimeno, koji je izveo prvi „savršen“ skok iz stoja na rukama i tako postao tek treći skakač u muškoj konkurenciji koji je za skok dobio desetke od svih pet sudija.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice na teretno vozilo palo stablo

Ipak, Hunt je odolio svim izazovima i na kraju zasluženo slavio, pokazavši zašto je osmostruki prvak. Popovicu je pripalo drugo mjesto, dok je treći bio De Rose.

„U Italiji očekujem ludnicu. Čini mi se da svi ulaze u svoj ritam. Vidjeli ste koliko je desetki dodijeljeno na ovom takmičenju, i svi se navikavaju na to. Bit će stvarno teško, ali to je ono što volim u ovom sportu. Svake godine konkurencija će biti sve veća, i nadam se da će ova sezona završiti spektakularno“, rekao je Hunt nakon nove pobjede.

Najbolji svjetski skakači i skakačice se sredinom iduće sedmice vraćaju na kontinentalni dio Evrope, na jug Italije, gdje će na dva vezana takmičenja u Apuliji nastaviti borbu za titule.

Repriza takmičenja u Irskoj može se pogledati na YouTube kanalu prvenstva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...