Life newsSport

Red Bull Cliff Diving: Hunt i Iffland nezaustavljivi u Irskoj

0
Red Bull Cliff Diving: Hunt i Iffland nezaustavljivi u Irskoj, Life.ba

Aktuelni prvak i prvakinja, Gary Hunt i Rhiannan Iffland, potvrdili su pobjedničku formu na četvrtoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 na Downpatrick Headu u Irskoj.

Protekli vikend definitivno će ostati upisan u historiju cliff divinga, zahvaljujući takmičenju na kojem je su viđene rekordne 23 najviše ocjene, dva „savršena skoka“ i niz drugih rekorda.

Nakon spektakla na Starom mostu u Mostaru krajem septembra, svjetska cliff diving elita okupila se na četvrtoj stanici sezone, na grubim liticama Downpatrick Heada u Irskoj.

U ženskoj konkurenciji, četvorostruka prvakinja Iffland još jednom je bila nedodirljiva. U trećoj seriji je izvela senzacionalan savršeni skok za koji je od svih pet sudija dobila desetke, postavši prva žena kojoj je to pošlo za rukom. Australka je takođe produžila svoj rekordni niz na 11 uzastopnih pobjeda, te oborila rekord za najviši broj bodova za pojedinačni skok (koji je i ranije bio u njenom vlasništvu).

Na pobjedničkom postolju pridružile su joj se Kanađanka Jessica Macaulay na drugom i još jedna Australka, skakačica s pozivnicom Xantheia Pennisi, na trećem mjestu.

„Sjajno je ponovo biti na pobjedničkom postolju. Pred finalnu seriju bilo je gusto, ali savladala sam pritisak. Pretpostavljam da se sada mogu malo opustiti i uživati u takmičenjima malo više. Ali i dalje želim dati sve od sebe da oborim ove rekorde“, izjavila je Iffland.

U kategoriji muškaraca, Hunt je ubilježio nevjerovatnu 41. pobjedu u karijeri. Za skok u drugoj seriji u subotu od sudija je nagrađen sa tri desetke, najavivši tako pravi „pljusak“ najviših ocjena u finalu.

LIFE:  Dr. Rusmir Arslanagić: U ekstraktima bilja i trava se nalazi dosta odgovara na probleme kože

Kišu desetki u nedjelju je započeo Rumun Constantin Popovic, Huntov najveći suparnik ove sezone, koji je u trećoj seriji dobio četiri desetke. Englez Aidan Heslop ugrabio je dvije, a Italijan Alessandro De Rose tri. Sve je krunisao Španac Carlos Gimeno, koji je izveo prvi „savršen“ skok iz stoja na rukama i tako postao tek treći skakač u muškoj konkurenciji koji je za skok dobio desetke od svih pet sudija.

Ipak, Hunt je odolio svim izazovima i na kraju zasluženo slavio, pokazavši zašto je osmostruki prvak. Popovicu je pripalo drugo mjesto, dok je treći bio De Rose.

„U Italiji očekujem ludnicu. Čini mi se da svi ulaze u svoj ritam. Vidjeli ste koliko je desetki dodijeljeno na ovom takmičenju, i svi se navikavaju na to. Bit će stvarno teško, ali to je ono što volim u ovom sportu. Svake godine konkurencija će biti sve veća, i nadam se da će ova sezona završiti spektakularno“, rekao je Hunt nakon nove pobjede.

Najbolji svjetski skakači i skakačice se sredinom iduće sedmice vraćaju na kontinentalni dio Evrope, na jug Italije, gdje će na dva vezana takmičenja u Apuliji nastaviti borbu za titule.

Repriza takmičenja u Irskoj može se pogledati na YouTube kanalu prvenstva.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like