Refik Šabanadžović za Life.ba: Prosinečki će nas odvesti na Euro!

- Advertisement -

Čovjek koji u svojim vitrinama ima trofej klupskog prvaka svijeta i Evrope definitivno je pravi sagovornik o aktuelnom stanju u bh. fudbalu. Refik Šabanadžović sa svojom fudbalskom biografijom može komotno snimiti i film, od igranja historijskog polufinala Kupa UEFA sa Željezničarom, četvrtfinala prvenstva svijeta sa reprezentacijom Jugoslavije, titulom prvaka Evrope i svijeta sa Crvenom zvezdom.

Razgovarao: Zlatko Šarić

Bilo je tu i teških povreda, majstorskih poteza, suza i smijeha, a zauvijek su ostale uspomene na karijeru kakvom se može malo ko pohvaliti u našem fudbalu.

Glavna tema za razgovor sa Šabanadžovićem bila je reprezentacija BiH, koja je izgubila šanse da se kroz kvalifikacije plasira na Euro.

– Sigurno da je moglo bolje. Ključ je možda bila ona utakmica protiv Grčke, odigrali smo jedno savršeno poluvrijeme, vodili 2:0, na kraju samo remizirali. Uslijedio je onda poraz od Finske i kasnije se bilo teško vaditi – rekao je Šabanadžović u razgovoru za Life.ba.

Mislite li da se ipak možemo plasirati kroz baraž Lige nacija?

– Ne da mislim, ja sam uvjeren da ćemo otići na Euro. Bilo koje protivnike da budemo tamo imali možemo ih i moramo proći. Bosna i Hercegovina ima kvalitet da se nađe među 24 reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

Igrali ste zajedno s Prosinečkim, šta mislite o njemu kao treneru?

– Radi se o sjajnom momku, i veoma studioznom treneru. Naravno da imam dodatne simpatije jer je moj prijatelj, ali zaista mislim da će nas Robi odvesti na Euro. Ima i iskustvo i znanje, a siguran sam da se igračima neće ponoviti neki lošiji mečevi već da će tada dati maksimum. Drugačije je u grupi, uvijek imaš u glavi da možeš da se vadiš ako kiksaš, sada je svaki meč kao finale.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Kako objašnjavate poraze od realno slabijih Finske i Armenije?

– Prvo, smatram da treba prestati zvati nekog slabijim, jer danas nema slabijih. Šta znači slabiji, pa svi su oni profesionalci, trče ko navijeni, taktički su potkovani. Ni Luksemburg se više ne smije potcijeniti, a kamoli neko drugi. Najveća greška za bilo koju ekipu je ako misli da će nekoga savladati samo zato što na papiru ima jači tim.

Protiv Grčke je čitava ekipa podbacila, plašite li se da će tako biti i u baražu?

– Pa, ovo im je prilika kakva se pojavi jednom u životu. Zamislite šta znači završiti karijeru, a imate nastup na Evropskom prvenstvu, i to po prvi put u historiji naše države. Sa svih aspekata nama je taj prolazak toliko bitan, i za igrače, i za našu ligu, i za Savez, veliki sam optimista da će svi prepoznati da ovu šansu jednostavno ne smijemo propustiti.

Naredne dvije utakmice u grupi neće nam biti od prevelike važnosti, treba li osvježiti selekciju nekim novim imenima?

– Mečevi protiv Italije i Luksemburga bit će prilika za Prosinečkog da pripremi ekipu za baraž, dodatno ih uigra i popravi ono što nije štimalo u prethodnim mečevima. Prosinečki jako dobro zna s kakvim igračima raspolaže, bitno je samo da imaju svoj dan.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Vaš sin Anel danas je u grčkom AEK-u, klubu čiji ste dres nekada nosili. Kako se snašao u Grčkoj?

– Bio sam mjesec dana u Atini, još uvijek nije prvotimac, ali vrijedno trenira i strpljivo čeka svoju šansu. Rekao sam mu da mora biti strpljiv, oni imaju 20 stranaca, a atmosfera je takva da se na svakom meču očekuje pobjeda. Anel je mlad, vrijedno radi i uči, njegovo vrijeme će sigurno doći.

Pričalo se da će možda ići na šest mjeseci na posudbu, da li je to dobra ideja?

– Vidjet ćemo na zimu. Ako neće igrati u AEK-u sada onda je bolje da ide na posudbu jer utakmice stvaraju igrače, a ne treninzi. Sve je tamo za sada sjajno, ima dobar ugovor, vrhunske uslove, dosta je i igrača s naših prostora s kojima se druži. Nadam se da će vrlo brzo početi igrati.

Željo je u vrhu tabele, može li do šampionske titule?

– Imali smo peh da smo na utakmicama koje smo bili bolji remizirali, i to kući, protiv Borca i Slobode. Da smo bar jednu od te dvije utakmice dobili bili bi prvi na tabeli. Amar Osim će to posložiti na pravi način, mislim da ćemo biti već jesenji prvaci, a onda i na kraju sezone. Igramo dosta dobro, publika se vraća, sve miriše da će se i titula prvaka ponovo vratiti na Grbavicu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...