Sport

SA Volley korača ka većem rangu: Radi se ozbiljno, mnogi su to prepoznali

0
SA Volley - photo Sulejman Omerbasic
SA Volley - photo Sulejman Omerbasic

Ženski odbojkaški klub SA Volley formiran je prije nešto više od pet godina u glavnom gradu BiH. Jedan od najboljih bh. trenera Dušan Benić predanim i upornim radom stvarao je nove šampionke proteklih godina. Klub je izbacio nekoliko izvanrednih odbojkašica koje su karijeru nastavile van granica BiH. Ovaj kolektiv konstantno korača stazama uspjeha, a u narednom periodu želi se plasirati u najviši rang bh. odbojke. U ovoj sezoni im dobro ide. Nakon 6 odigranih kola Prve federalne ženske lige – A2 jedina ekipa koja nije doživjela poraz je Sarajevski SA Volley.

Piše: Edin Isanović

”Mlad smo klub, ali već iza sebe imamo dobre rezultate. Recimo tri igračice za kratak period izbacili smo u Sloveniju. One idu u srednju školu, a igraju profesionalnu odbojku. Osim njih, imamo jednu našu bivšu igračicu u Turskoj i dvije u SAD-a. Pokušavamo da napronim radom omogućimo onima ,koji istinski žele da postanu vrhunske igračice, da to i učine. Imam sedam treninga u sedam dana. Sve vam to govori o našoj ozbiljnosti. U Sarajevu ima 20 škola odbiojke, ali nema niti jedan premijerligaš. To malo ko zna”, kazao je bh. stručnjak koji je u svojoj karijeri osvojio mnogo trofeja”, istakao je prvi čovjek kluba Dušan Benić.

Iskoristiti geografsko- genetski potencijal

Podvlači kako dvije najbolje odbojkašice svijeta igraju za reprezentaciju Srbije, ali su rođene u BiH.

”To su Brankica Mihajlović iz Brčkog i Tijana Bošković iz Bileće. To dovoljno govori koliko ima potencijala u našoj zemlji. Trenutno je Turska nosilac ženske odbojke u svijetu. Oni vole uzimati sportašice iz BiH. Naša ideja je da iskoristimo naš geografsko – genetski potencijal i naše znanje”.

Prvi čovjek kluba SA Volley naglašava kako određeni broj roditelja pravi problem jer ne razumije sport.

SA Volley – photo Sulejman Omerbasic

”Ne primamo u naš klub igračice ako ne znamo ko su, šta su i ko su im roditelji. Poučeni dosadašnjim iskustvom donijeli smo tu odluku. Imamo nekoliko bračnih parova koje sam ja trenirao, a sada su doveli svoju djecu. Radimo ozbiljno, vodimo računa o svim finesama i mnogi su to prepoznali. Najvažniji je rad s mladima. Ideja je da u budućnosti mlade igračice priključimo prvom timu te da ,uz stručan i kvalitetan rad, uđemo u veći rang. Odbojka spada u urbane sportove. Želimo za tri ili četiri  godine, a ovo vam odgovorno govorim, da postanemo prvaci BiH ”, istakao je naš sagovornik.

LIFE:  Marinović: Njemačka je među dvije najbolje mlade evropske selekcije

Trofejni bh. stručnjak tvrdi kako je odbojka najpopularniji ženski sport na svijetu, a trend polako zahvaća i našu zemlju.

”Ako uzmemo i Istočno Sarajevo ima oko 20 škola u glavnom gradu BiH. I to je ogroman potencijal. U Lukavici imaju jedan klub koji broji preko 100 članova. No, moja ideja je da se ono najkvalitetnije koncentriše u jedan tim. Sve što valja treba ići u taj klub. S tom bazom klub bi bio prvak 10 godina zaredom. Ipak, ideja nije prošla. Međutim, bh. odbojka ima izuzetnu perspektivu”.

U sedam dana – sedam treninga

Glavnom treneru Dušanu Beniću pomaže njegov sin Igor. Ispričao je da se ideja o formiranju ovog kluba rodila početkom 2013. godine.

”Željeli smo da se odvojimo od kolektiva u kojem smo bili prije jer nisu imali razumijevanja za mlađe igračice. Htio sam da formiram svoj klub i sa ocem sam pokrenuo tu ideju. Kada se vratim pet godina unatrag vidim da je bilo i grešaka. Napredovali smo puno od tada do danas.  Otvorila se mogućnost odlaska u inostranstvo igračica i to je dovelo do povećanja broja na treningu”, tvrdi Igor.

Dodaje kako je vizija kluba bila da od mladih djevojčica naprave uspješne djevojke.

”Prije svega želimo da budu kvalitetne ličnosti, da se znaju ponašati. Rezultat je bio u drugom planu. Uvijek sam težio da ekipa bude prepoznatljiva ponašanjem i obrazovanjem. Tek nakon toga ide rezultat. To su prepoznali roditelji i dali su nam veliko povjerenje”.

Igor kaže kako je njegov otac Dušan alfa i omega kluba.

”Poznato je da je on jedan od najboljih trenera u BiH i da je napravio najviše reprezentativaca i reprezentativki. Njegove stvari su vrlo važne, ali se pokušavam odvojiti od njegove sjene. Uvažavamo ideje jedan drugom. U sedam dana imamo sedam treninga. To govori o našoj ozbiljnosti. No, da bi se postala profesionalna odbojkašica dva treninga ,tokom sedmice, su malo. Treba se raditi najmanje četiri ili pet puta”, zaključio je Igor.

Facebook komentari

Life intervju – Marko Jakovljević: Volim ljudsku varijaciju i nesavršenost  čovjeka

Previous article

Službena zabilješka br. 14: Pomilujte „provaljene“!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Sport