Sarajevo priželjkuje Dudelange, Zrinjski favorit

- Advertisement -

Danas će se u švicarskom Nyonu obaviti žrijebanje drugog pretkola Lige prvaka i Evropske lige, a UEFA je ekipe podijelila u grupe te je već sada poznato pet mogućih protivnika naših klubova.

Prvak BiH Sarajevo, koje nije nosilac, može se susresti sa Celticom (Škotska), Qarabagom (Azerbejdžan), Slovanom (Slovačka), Sheriffom (Moldavija) i Dudelangeom (Luksemburg).

Iako je Dudelange prošle godine bio hit Evropske lige, stigli su do grupnog takmičenja, čini se da bi prvak Luksemburga bila najbolja opcija za bordo tim. Razlog je što će ekipa Dudelangea doživjeti dosta promjena, a na klupi neće biti trener koji ih je doveo do prošlogodišnjeg uspjeha, Dino Topmoller.

Jedan od najbogatijih ljudi u Luksemburgu, Flavio Becca, vlasnik je Dudelange, ali i novog belgijskog drugoligaša Virtona, te jedan od najvećih ulagača u njemački Kaiserslautern (25 milona eura).

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Dino Topmoller, sin poznatog njemačkog trenera Klausa, upravo je prešao na klupu Virtona, dok će ga u Dudelangeu naslijediti Emilio Ferrera, 51-godišnji belgijanac španskih korijena.

Ferrera je bio pomoćni trener u Standardu iz Liježa, a prethodno je radio u omladinskoj školi slavnog Anderlechta. Od 2015. do 2017. godine bio je glavni trener belgijskog Leuvena.

Najjači od mogućih pet protivnika Sarajeva svakako je Celtic, ali utakmice sa škotskim velikanom možda bi dobro došle jer bi sigurno napunile kasu našeg kluba, i od prodatih ulaznica i od prodatih prava. Ostali protivnici nisu toliko atraktivni, a imaju dovoljno kvalitetne ekipe da se mogu smatrati favoritima.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Što se tiče Evropske lige, Zrinjski je nosilac i favorit u drugom pretkolu, a mogući protivnici mostarskog kluba su: Hibernians (Malta), Ružomberok (Slovačka), Akademija Pandev (Makedonija), Speranta Nisporeni (Moldavija) i FK Zeta (Crna Gora).

Široki Brijeg i Radnik nisu nosioci, ekipa sa Pecare može se sastati sa slijedećim klubovima: Apollon Limassol (Kipar), Kairat Almaty (Kazahstan), Ventspils (Latvija), Cracovia(Poljska) i Dinamo Tbilisi (Gruzija), dok su mogući protivnici Radnika: Spartak Trnava (Slovačka), Žalgiris (Litvanija), Fola Esch (Luksemburg), Alashkert (Armenija) i Olimpija (Slovenija).

Utakmice drugog pretkola Lige prvaka igraju se 9./10. i 16./17. jula, a Evropske lige 11. i 18. jula.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...