Schurrle završio karijeru: Nisam se usudio ni sanjati da ću osvojiti SP

- Advertisement -

Datum? 13. jul 2014. Mjesto? Maracana. Trenutak? 113. minuta.

Andre Schurrle, Nijemac s brojem 9 na leđima, primio je loptu i prošao dva braniča na lijevom krilu, pronašao je prostor između Javiera Mascerana i Pabla Zabalete i asistirao Mariju Gotzeu. Ono što se potom dogodilo vječno će ostati zapisano u istoriji svjetskih prvenstava. Njemačka je pobijedila Argentinu 1:0 i osvojila SP.

Šest godina nakon te čuvene noći u Rio de Janeiru, danas 29-godišnji nekadašnji njemački reprezentativac Schurrle objavio je kraj karijere.

-Odluka je dugo sazrijevala u meni. Dubine su postajale sve dublje, nije više bilo istaknutih trenutaka. Jednostavno, više mi ne trebaju aplauzi, kazao je Schurrle za Der Spiegel.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Karijeru završava kao igrač Borussije Dortmund, što je uključivalo i posudbe Fulhamu i moskovskom Spartaku.

-Gledajući unatrag mogu reći da je bilo puno uspona i padova, ali sve je to dragocjeno iskustvo, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Zahvaljujem se vodstvu kluba i želim klubu i igračima se najbolje u budućnosti, kazao je za službenu stranicu Borussije Dortmund.

U karijeri je igrao za Mainz, Bayer Leverkusen, Chelsea, Wolfsburg, Borussiju Dortmund, Fulham I Spartak Moskvu. Za reprezentaciju Njemačke je odigrao 57 utakmica, a postigao je 22 gola. Osvojio je SP 2014.

-Taj trenutak, pobjeda u finalu Svjetskog prvenstva je bez sumnje najveći uspjeh moje karijere. Nikada ga neću zaboraviti, kazao je Schurrle, koji je otkrio da mu je kao mladiću uzor bio njemački reprezentativac Michael Ballack.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

-Kao dijete sanjate o mnogim stvarima, pogotovo kada na TV-u gledate svoje uzore zamišljajući šta biste sve mogli postići u životu. Tada je moj idol bio Michael Ballack. Gledajući njega sanjao sam da će nogomet postati moja profesija, ali nikada se nisam ni usudio sanjati da ću otići tako daleko da asistiram suigraču za pobjednički gol u finalu Svjetskog prvenstva, izjavio je Schurlle.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...