Sedam faktora koji dovode do uspjeha u sportu

- Advertisement -

Mnogi stručnjaci širom svijeta davali su komentare na to – šta je potrebno da jedan mladi i talentirani sportista uspije u karijeri?

Kao prvi faktor mnogi su podvukli – talenat.

Talenat je nadarenost za neki sport. Ipak, mnogi roditelji šalju dijete da bude doktor ili arhitekta, a on nema ‘ono nešto’.

Stoga je izuzetno bitno pogoditi afinitet, pogotovo u sportu. Dakako, uz određeni talenat koji mali sportisti pokazuju na početku svoje karijere važan je i predan rad.

Drugi faktor je – motiv. Mnogi to opisuju kao veliku glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Bez dvojbe, kao naredni faktor uspjeha nameće se karakter. Mnogi će reći kako motiv ne znači ništa ako nemaš karakter. Danas u nogometu, košarci, rukometu, atletici i ostalim okrutnim sportovima, ako nemaš karakter da se nametneš – nećeš uspjeti.

Bez inteligencije u sportu nema uspjeha. To je onaj djelić sekunde kada treba donijeti pravu odluku.

Često su takvi detalji ”prelomili” karijere brojnih sportisa. Oni su u presudnim trenucima bili dovoljno inteligentni i povukli prave poteze. U nogometu, kao masivnom sportu, postoji instiktivna inteligencija kod golgetera.

U vrhunskom sportu, bez vrhunskog rada teško se može uspjeti. Mukotrpan rad na treninzima, borba za svaku loptu, borba za svaki aut, za svaki korner…

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Bez toga nema pomaka. Svi moraju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Uz ovaka pristup veće su šanse za napretkom u karijeri.

Važan faktor je i dobra atmosfera. To podrazumijeva maksimalnu borbu za cijeli tim, prihvatanje poraza kao sastavnog dijela sporta.

Također, korigovanje greške saigrača, ohrabrivanje je krucijalno za dobru klimu u svlačionici. Dakako, svaki tim treba imati lidera.

Sedmi faktor je sreća. To je onaj dio kada lopta u ključnom momentu uđe u gol ili pogodi okvir gola. Neki ne vjeruju u ovaj faktor, ali je poznata poslovica – ”Sreća prati hrabre”.

Piše: E. Isanović

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...