Sepp Blater: Švicarski fudbal je u opasnosti ako se ograniče visoke plate fudbalera

- Advertisement -

Predsjednik FIFA-e Sepp Blater izjavio je da će fudbal u Švicarskoj biti u opasnosti ako glasači na novembrskom referendumu odluče da ograniče plate u toj zemlji. Švicarski građani će 24. novembra odlučiti o “Inicijativi 1:12”, po kojoj najveća plata u jednoj kompaniji može da bude najviše 12 puta veća od najmanje plate.

“Švicarski fudbal bi onda imao pravi problem na tržištu. Ko bi još želio da igra fudbal u toj zemlji? Mogli bismo da okačimo fudbal o klin”, kazao je Blater, koji je i sam iz Švicarske.

“Inicijativa 1:12” zamišljena je kako bi se ograničile zarade direktora u Švicarskoj koji imaju mnogo više plate od ostalih uposlenika. Inače, u Švicarskoj je u martu na referendumu odlučeno da se poveća uloga dioničara u odlučivanju o platama direktora i da se zabrane jednokratni bonusi koji se isplaćuju unaprijed, nazvani “zlatna dobrodošlica” i “pozdrav”.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

S druge strane, najskuplji fudbaler svijeta postao je najnovije pojačanje Real Madrida, reprezentativac Velsa Gareth Bale koji je iz Totenhama prešao za 85 miliona funti, odnosno oko 99 miliona eura, pet miliona više od transfera Cristiana Ronalda u Real iz Manchester Uniteda, koji košta 94 miliona eura.

Slijedi Zinedin Zidane koji je iz Juventusa također prešao u Real Madrid za 73,5 miliona eura, pa Zlatan Ibrahimović iz Intera u Barcelonu za 69 miliona, Kaka iz Milana u Real Madrid za 65 miliona eura. Primjerice, plate fudbalera i u engleskom fudbalu rastu do neslućenih granica iz sezone u sezonu. U Engleskoj Premier ligi je to najviše izraženo, pogotovo zbog ulaska ruskih i arapskih milijardera u klubove.

Ekipa Manchester Citya je klub koji je u Engleskoj odvajao najviše na plate svojim igračima u prošloj sezoni. Na Etihadu su mjesečno za plate izdvajali 2,417 miliona funti i u tom su segmentu prvi u Engleskoj. Na drugom je mjestu ekipa Chelseaja, koja je na plate svojih igrača mjesečno izdvajala 2,064 miliona funti. Na trećem je mjestu aktuelni prvak Engleske Manchester United, koji za plate mjesečno daje 1,629 miliona funti.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Ukupno je svih 20 kluba Premiershipa prošle sezone za plate igrača izdvajalo 18,764 miliona funti, odnosno nevjerovatnih 225 miliona funti godišnje.

Istraživanje provedeno 2011. godine je pokazalo da deset najplaćenijih fudbalera svijeta zajedno zarađuje 93 miliona eura godišnje. Ako se ta brojka podijeli na dane, ispada da je dnevna zarada ove grupe igrača 254.764 eura dnevno, odnosno, 15.924 eura po minuti.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...