Šest godina kasnije: Ofsajd i stativa koji i danas bole

- Advertisement -

Prije šest godina reprezentacija Bosne i Hercegovine je doživjela jedan od najbolnijih poraza.

Bila je subota tog 21. juna 2014. godine, više od 40 hiljada navijača na Areni Pantanal u brazilskoj Cuiabi i ko zna koliko širom svijeta čekalo je okršaj reprezentacija Bosne i Hercegovine i Nigerije. Bh. navijači nadali su se pobjedi koja bi u potpunosti otvorila vrata drugog kruga Džeki i drugovima u njihovom prvom nastupu na velikom takmičenju. Umjesto toga, dobili su 90 minuta iz najgorih nogometnih noćnih mora: nevjerovatne greške selektora, igrača, sudije i – kao vrhunac svega – pogođena stativa u zadnjim sekundama utakmice.

Nakon solidne predstave protiv Argentine u prvoj, historijskoj utakmici BiH na Svjetskom prvenstvu, očekivalo se da Zmajevi pokažu svoju pravu vrijednost u mečevima s Nigerijom i Iranom.

Te dvije reprezentacije odigrale su bez golova u prvom kolu, pa je izabranicima Safeta Sušića i remi protiv afričkih Orlova ostavljao realne šanse za plasman u eliminacijsku rundu. Scenarij u tom slučaju je bio pobjeda protiv Irana, pod uvjetom da Nigerija ne osvoji sva tri boda protiv Argentine u posljednjem kolu.

U odnosu na utakmicu sa Gaučosima, Sušić je napravio dvije izmjene. Bičakčića je na mjestu štopera zamijenio Šunjić, dok je umjesto lijevog beka Seada Kolašinca mjesto u ekipi našao još jedan veznjak – Haris Medunjanin. Nastupili su: Begović; Mujdža, Šunjić, Spahić, Lulić, Bešić, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Hajrović i Džeko.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Upravo na lijevoj strani, gdje je – uprkos postignutom autogolu – Kolašinac odigrao odlično protiv Argentine, najviše je bilo propuha u odbrani BiH u srazu sa Nigerijom. Po toj strani je u 29. minuti protutnjao Emmanuel Emenike, lakoćom prošavši pored kapitena Spahića prije nego je uputio povratnu loptu na vrh peterca Peteru Odemwingieu, koji je pogodio za vodstvo Nigerije.

Sedam minuta prije tog gola Džeko je zatresao mrežu golmana Eneyame, ali je linijski sudija Mark Rule iz Novog Zelanda signalizirao nedozvoljenu poziciju. Usporeni snimak je pokazao da se radilo o pogrešci, što je naknadno priznao i glavni sudija meča Peter O’Leary. Svega nekoliko minuta kasnije imao je Džeko još jednu izglednu priliku, ali je njegov šut sa desetak metara odbranio Eneyama.

Nigerijci su nakon vodstva uspješno držali utakmicu pod kontrolom, a Zmajevi zaprijetili tek nekoliko puta nakon prekida. Nije mnogo pomogao ni ulazak Ibiševića i Salihovića u drugom poluvremenu. Ipak, kada su gotovo sve nade potonule, u sudijskoj nadoknadi utakmice, Džeko je odlično prihvatio jednu dugu loptu u šesnaestercu protivnika, sjajno se okrenuo i sa 6-7 metara šutirao ljevicom. Odlični Eneyama je uspio dodirnuti loptu tek toliko da ona skrene u okvir gola i vrati se nazad u polje.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

U tom trenutku je bilo jasno da će BiH svoj prvi nastup na Mundijalima završiti u grupnoj fazi. Ostala je još da se odigra utakmica bez rezultatskog značaja sa Iranom koju su Zmajevi dobili sa 3:1 golovima Džeke, Pjanića i Vršajevića.

Poraz od Nigerije, gledajući sa ove vremenske distance, označio je početak kraja najbolje generacije reprezentacije BiH. Potvrda toga je došla već u sljedećim kvalifikacijama za EURO kada su u prve četiri utakmice Zmajevi osvojili tek dva boda nakon čega je otkaz dobio selektor Safet Sušić. Uprkos tome što su bili nosioci u žrijebu kvalifikacija, Džeko i društvo nisu se plasirali na prvenstvo Europe 2016. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...