Shake – mali obroci i zdrav život

- Advertisement -
Sebastian Wolny/Red Bull Content Pool
Sebastian Wolny/Red Bull Content Pool

Shake može biti vrlo koristan kada treba na brzinu nešto pojesti i da vas „drži“ do sljedećeg obroka. Shake takođe može biti veoma dobra i korisna užina. Osnova svakog poznatog shakea jeste mlijeko, voće i razni dodaci. Mikseve treba tako kombinirati da ne prelaze 250 do 300 kcal.

Dodaci čine shake korisnim i beskorisnim glede nutritivnih elemenata. Sigurno da je najpoznatiji shake onaj čiju osnovu čini banana i mlijeko pa zatim slijedi shake s jagodom. Kad već govorimo o shakeovima red je da vam damo i jedan vlastiti. Recept je veoma jednostavan.

U 250 ml malomasnog mlijeka naspete supenu kašiku proteina od sirutke ili soje, 2 kašike čokolina, jednu manju bananu, kašiku supenu smjese koja se sastoji od mljevenih sjemenki lana, mljevenih sjemenki bundeve, mljevenih sjemenki suncokreta, susam i cimet i malu kašiku meda.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Od istog autora: 

PRESTANITE KUPOVATI LAŽNE SUPLEMENTE ČAROBNIH MOĆI  – HODAJTE!

HRANA KAO GORIVO TJELESNIH AKTIVNOSTI

I NAKON SVEGA FITNESS…

Job description i kompetencije “ličnog trenera”

Sve to lijepo promiješate i popijete prije jutarnje kafe. Umjesto banane možete uzeti krušku. Sportaši mogu također koristiti ovaj miks, s tim što se količina proteina, čokolina i meda udvostručava u njihovom slučaju. Kod sportaša ovaj miks nije zamjena za obrok nego samo dodatak redovnim obrocima.

Još jedan od omiljenih je shake sa kikiriki puterom, čokoladom, bananom, mlijekom i proteinom od sirutke (whey). Dakle, u 250 ml malomasnog mlijeka naspete supenu kašiku proteina od sirutke ili soje, kašikicu kikiriki putera, jednu manju bananu, kašiku čokolade u prahu i izmiksate u blenderu.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Za jedan miks se kaže da je izašao iz raja. To je kombinacija manga, banane, ananasa i limete. Princip je isti. U 250 ml mlijeka u blender stavite mango, bananu, ananas i limetu i sve to izmiksajte i eto „rajskog shake-a“. Možete još dodati i kašiku supenu proteina soje ili sirutke. Prijatno!

Piše: Samir Zečević, magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...