Slabi plasmani bh. predstavnika na EYOF-u

- Advertisement -

Na 14. evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF 2019. koji je prije  četiri dana završen u Sarajevu i Istočnom Sarajevu mladi bosanskohecegovački sportisti, prema očekivanju, nisu se našli među takmičarima koji su osvojli odličja iz 21 zemlje.

Kao i njihove starije kolege u nastupima na zimskim olimpijskim igrama bili su među najslabijim učesnicima u svojim sportovama i disciplinama.

Od ukupno 21 predstavnika BiH  na EYOF-u nešto bolje plasmane od ostalih ostvarili su alpska skijašica Esma Alić, koja je u veleslalomu zauzela 37. mjesto, kao i njen kolega iz alpskog tima Harun Kunovac u slalomu.

U alpskim disciplinama Kunovac je još u veleslalomu zauzeo 48. mjesto, Kemal Karić u slalomu se plasirao na 50. mjesto, dok je Nina Petrović bila 55. u veleslalomu.

U snowboard disciplini – slopestyle Asija Klačar zauzela je 22., a Selina Memić 24. mjesto u konkurenciji 25. takmičarki.

Brza klizačica Sumeja Zaimović u kvalfikacijama utrke na 500 m zabilježila je posljednje vrijeme.

Slabe rezultete ostvarili su i mladi bh. takmičari i takmičarke u skijaškom trčanju.  U sprint utrci na 1,4 km klisičniom stilom Marija Jokić i Anđela Samardžija zauzele su ubjedljivo pretposljednje 77. i posljednje 78. mjesto. U istoj disciplini Đorđe Santrač, Nikola Gavrilović, Uroš Lalović i Predrag Panić plasirali su su među šestoricom zadnjih u konkurenciji 90. takmičara.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Isti neuspjeh zabilježi su bh. biatlonci u utrci na 12,5 km u kojoj je Aleksa Vuković je zauzeo 80. mjesto, Andrija Jugović 81., Luka Vrećo 84., dok je Davor Škipina bio posljednji na 86. mjestu. Kod djevojaka u utrci na 10 km Marija Jokić se plasirala na 75., a Anđela Samardžija na 76. mjesto u kokurenciji 78. takmičarki.

Trener biatlonske selekcije BiH, Goran Mumović, naglasio je da je naš tim pripremni period završio zahvaljujući podršci OKBiH i Skijaškog saveza BiH, dok su ih druge institucije zaobišle.

– Iluzorno je očekivati da ova djeca stanu u red s razvijenim zemljama, poput Norveške, Finske, Njemačke, Rusije, koje su nastupili u punom sastavu i da očekujemo neku borbu egal sa njima. Mislim da imamo dobru bazu i da  u tu bazu trebamo daleko više uložiti da bismo napravili bolji rezultat. Naravno da je druženje ove djece i upoznavanje s ostalim takmičarima jako pozitivno i dobro, ali vrijeme je da se mi u rezultatskom smislu priključimo ovim zemljama, jer na kraju krajeva, mi smo olimpijski grad i smatram da bi nas Olimpijske igre u Sarajevu trebale naučiti da bi ovo trebao biti sport broj jedan u BiH. Stvoreni su svi neophodni uslovi za stvaranje vrhunskih biatlonaca, ali su potrebna veća ulaganja u njih – kazao je Mumović.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici EYOF-a. Norvežani su ukupno osvojili 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četira zlata i bronze te tri srebra.

Među osvajačima medalja našli su se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...