Slavni Celtic stiže na “Koševo”: Klub sa 50. naslova šampiona Škotske i jednim Evrope

- Advertisement -

Fudbalere Sarajeva čeka izuzetno težak posao u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. “Bordo” klub je za rivala dobio slavni škotski klub Celtic iz Glasgowa, koji je protekle sezone stigao do 50. jubilarnog naslova nacionalnog šampiona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ipak, to “keltima” nije pomoglo da prestignu najvećeg, gradskoj rivala Rangerse, koji imaju 54. naslova šampiona Škotske. No, Celtic posljednjih godina dominira Škotskom, ali najviše zbog finansijskih problema Rangersa, koji su zbog toga morali da prođu put od najnižeg ranga takmičenja do najvišeg. Celtic je to znao iskoristiti i došao je do osam uzastopnih naslova šampiona.

Vezani sadržaj: 

Musemić o Celticu: Moramo biti puno pametniji nego protiv Atalante

Ipak, Celtic za razliku od “policajaca” ima naslov šampiona Evrope iz sezone 1966/67. U finalu igranom u Lisabonu, “kelti” su savladali Inter rezultatom 2:1, i to nakon velikog preokreta u posljednjih pola sata utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Finale Kupa šampiona igrali su i tri godine kasnije, ali su tada poraženi od holandskog Feyenoorda, 1:2 poslije produžetaka.

Klub je osnovan 6. novembra 1887. godine, a prvu zvaničnu utakmicu odigrao je u maju naredne godine, i to prijateljsku protiv Rangersa. Celtic domaće utakmice igra na Celtic Parku čiji je kapacitet nešto preko 60.000 mjesta.

Zanimljivo, u toku prošle sezone Celtic je promijenio menadžera, ali ne zbog loših rezultata, nego zato što je Brendan Rodgers dobio ponudu od Leicester Cityja i odlučio da se vrati u Englesku. Naslijedio ga je Neil Lennon, kojem je to drugi mandat na klupi škotskog velikana u kojem je i kao igrač proveo čak sedam sezona.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Trenutno jedan od najpoznatijih prvotimaca Celtica je iskusni 34-godišnji Nijemac Marvin Compper. Tu je i bivši škotski reprezentativac i klupski kapiten 33-godišnji Scott Brown, te 36-godišnji golman Craig Gordon, koji i dalje brani za nacionalni tim.

U svakom slučaju pred Sarajevom je veliki izazov u kvalifikacijama Lige šampiona, posebno 9. ili 10. jula na Celtic Parku, gdje uvijek vlada paklena atmosfera. Za bh. šampiona bila bi sjajna stvar da odigra dobru utakmicu i dođe do povoljnog rezultata, kako bi u revanšu na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo”, 16. ili 17. jula, tribine bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...