Sloboda slavi 100. rođendan: Zvali su ih Santosi sa Tušnja

- Advertisement -

Nekada Radničko sportsko društvo Sloboda, danas FK Sloboda, 30. novembra 2019. godine slavi svoj 100. rođendan.

Tim povodom danas će na Tušnju s početkom u 17:30 sati odigrati prijateljski dvoboj sa zagrebačkim Dinamom.

Početak manifestacije 100. godina Fudbalskog kluba Sloboda Tuzla zakazan je u 17 sati kada će biti upriličen i svečani defile i prigodan program.

Osim toga, kapije stadiona Tušanj za naviječe i simpatizere otvorene su od 16 sati, a ulaznice po cijeni od 10 KM dostupne su u CD shopu Mido, klupskim prostorijama u Ul. Trg Stara Tržnica br. 10 i na biletarnicima stadiona Tušanj.

Piše:Edin Isanović

Posljednjeg dana novembra davne 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče osnovano je sportsko društvo u Tuzli.  Nakon formiranja bio je izložen stalnim pritiscima.

Prvo su se zvali “Gorki”, da bi 1927. godine promijenili ime u RSD Sloboda. Nosioci ideje u oba navrata bile su iste osobe. Klub je nakon toga počeo da igra utakmice.

FK Sloboda 1939 – Arhiv -Historijski muzej

Upravo je fudbalski klub bio i ostao temelj sportskog društva, a kasnije su formirani košarkaški, atletski, rukometni, kuglaški, bokserski i mnogi drugi klubovi.

Danas Sportsko društvo Sloboda okuplja dosta sportskih ekipa u svojoj porodici, a poslije godina stagnacije fudbalski, košarkaški i rukometni klub vratili su se u elitni rang. Dakako, pri rođendanu SD Slobode ne smiju se zaboraviti svi oni članovi crveno-crne porodice koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata i proteklog rata u BiH ugradili svoje živote za slobodu.

Bogata tradicija, stabilni u elitnom rangu

Nakokon završetka Drugog svjetskog rata nastupali su u Zonskoj ligi, da bi 1958. godine ostvarili plasman u Drugu saveznu jugoslovensku ligu.

Kasnije je Sloboda izborila plasman i u Prvu ligu, ali su se u društvu najboljih zadržavali po jednu sezonu.

FK Sloboda 1939. godine Uprava sa igračima- Milan Kuprešak, golman Slobode – Arhiv -Historijski muzej

No, kada su u sezoni 1968/69 uspjeli da se plasiraju u najveći rang postali su stabilan prvoligaš i jedan od najboljih timova iz Bosne i Hercegovine u Yu ligi.

U Prvoj saveznoj ligi nadmetali su se sve do 1992. godine kada je odigrana i posljednja sezona pood jugoslovenskom zastavom. Na Tušnju su bili nezgodan rival svim klubovima, a i članovi Velike četvorke nisu često uspjevali u svojim namjerama.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Zanimljivo, sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili su regionalni nogometni centar. Priliku za afirmaciju dobivali su mlađi igrači sa područja sjeveroistočne BiH, Tuzlanskog kantona i prostora Vojvodine. U to vrijeme imali su nadimak –  “Santosi sa Tušnja”.

Igrali su dopadljiv nogomet. Godine 1971. osvajaju Kup prvoligaša, u finalnom okršaju pobijedili su Željezničar rezultatom 1:0. Iste godine stigli su do finala Kupa Maršala Tita, ali su poraženi od Crvene Zvezde. U sezoni 1976/77 izborili su plasman u tadašnji Kup UEFA. Međutim, eliminisani su od Las Palmasa.

Milan Kuprešak golman Slobode – Arhiv -Historijski muzej

Rapan Kup osvojili su 1984. godine. Zanimljivo, trofej fer –playa u jugoslovenskoj ligi osvojili su šest puta. Sloboda je dala i 29 igrača za sve reprezentativne selekcije nekadašnje države.

Nakon 43 godine ispali iz društva najboljih

Sloboda je igrala značajnu ulugu od formiranja bh.lige. Iznjedrili su mnogo reprezentativaca u svim kategorijama. Igrali su šest finala Kupa BiH, ali niti jednom nisu uspjeli podići trofej.

Jednom su bili drugi, u sezoni 2015/2016, a u dva navrata zauzeli su treće mjesto, u sezonama 1995/96 i 2008/ 2009 kada nisu učestvovali u kvalifikacijama za Evropsku ligu , jer nisu dobili potrebnu licencu. I 2016. godine u Evropskoj ligi zapeli su na prvoj prepreki.

Sloboda je bila učesnik UEFA Intertoto kupa u dva navrata i oba puta plasirali su se u drugi krug. Klub je u sezoni 2011/2012 ,nakon 43 godine prvoligaškog statusa, potonuo u niži rang sa stalnim rizikom i od finansijskog kolapsa.

Međutim, ambiciozna Uprava pred sebe je postavila samo jedan cilj, da vrati Slobodu gdje joj je mjestu. Shvatili su da ne mogu živjeti na staroj slavi, a Ćiro Blažević je vratio tim s Tušnja u elitni rang, a predsjednik kluba tada je bio – Azmir Husić. 

”Prokletstvo” i negativna serija finala

Posljednje sedmo finale kupa igrali su 2016. godine, ali je Radnik iz Bijeljine bio bolji u dvomeču. Sloboda je tada poražena u sedmom finalu.  Negativna serija počela je još davne 1971. godine kada je Crvena zvezda u dvije utakmice Kupa Maršala Tita pobijedila tim sa Tušnja rezultatima 4:0 i 2:0.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Potom je Čelik 1996. godine na Grbavici (u to vrijeme se igrala jedna utakmica u glavnom gradu BiH) savladao Slobodu rezultatom 2:1 i stigao do trofeja u najmasovnijem takmičenju.

Samo dvije godine poslije Sarajevo je na Koševu u finalnoj utakmici ,nakon produžetaka, golom Emira Granova slavilo sa 1:0 i ostavilo Tuzlake bez trofeja.

Tim iz grada soli poražen je i 2000. godine u finalu od Željezničara na Grbavici rezultatom 3:1.

Tada su tri kluba igrala u završnici, a Sloboda i Željezničar su u direktnom duelu odlučivali u čije će ruke pehar.

Osam godina poslije Sloboda je igrala dva finalna dvoboja sa Zrinjskim. Nakon što su obje utakmice završene identičnim rezultatom, pobjedama domaćina 2:1, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Tim sa Tušnja je opet poražen.

Razočarenje je nastavljeno i godinu kasnije. Sloboda je na svom terenu u okršaju sa Slavijom stigla do pobjede 2:0.

U uzvratu je tim iz Istočnog Sarajeva slavio istim rezultatom pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Opet je Sloboda izgubila. Mada su navijači 2016.godine očekivali kako će u dvomeču protiv Radnika biti uspješniji, historija se ponovila, a ”prokletstvo” finala nastavilo. Do neke nove prilike…

Sloboda u brojkama:

Trofej fer –playa u jugoslovenskoj ligi osvojili su šest puta;

Sloboda je dala i 29 igrača za sve reprezentativne selekcije nekadašnje države;

Od sezone 1968/69 do 1992. igrali su bez prekida u Prvoj ligi Yu nogometa;

Izgubili jedno finale Kupa Maršala Tita 1971;

Izgubili u šest finala Kupa BiH;

Klub je u sezoni 2011/2012 ,nakon 43 godine prvoligaškog statusa, potonuo u niži rang, ali se brzo vratio;

Bili su učesnici Intertoto kupa, Kupa UEFA i Evrospke lige.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...