Slovenija-Srbija: Obećano da neće biti nereda

- Advertisement -

Slovenska nogometna reprezentacija na sutrašnjoj će utakmici u Mariboru sa Srbijom imati dosta motiva za sportsko nadmetanje iako bez obzira na rezultat ne odlazi na Europsko nogometno prvenstvo, dok bi Srbiji pobjeda mogla donijeti drugo mjesto u skupini i dodatne kvalifikacije, navode u ponedjeljak, dan prije meča, slovenski mediji.

“Svaki nastup za reprezentaciju igraču predstavlja nešto najviše, bez obzira je li to kvalifikacijska ili prijateljska utakmica, igra se za čast i slavu”, rekao je za portal “Siol” slovenski izbornik Matjaž Kek.

Slovenski mediji navode da bi dobar nastup i rezultat u meču sa Srbijom Keku, čiji ugovor s nogometnim savezom istječe za mjesec dana, mogao pomoći da ostane na svom položaju iako su mnogi razočarani zadnjim igrama reprezentacije i time što se ona neće plasirati na prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Pobjeda nad Srbijom koja “po imenima” ima jaču nogometnu reprezentaciju Keku bi bila dokaz da njegovi igrači nisu zaboravili igrati i da ih on još uvijek može voditi do neke značajnije pobjede, navodi Siol na svojim sportskim stranicama.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Srbiji je pak pobjeda u Mariboru imperativ ako želi u grupi prestići Estoniju koja ima bod više, te tako dobiti priliku u dodatnim kvalifikacijama.

Utakmica će se igrati u Mariboru koji važi za slovenski centar nogometa. Slovenski mediji navode da se u Mariboru sutra očekuje i dosta navijača iz Srbije koji su obećali da neće biti nereda, poučeni sankcijama do kojih je došlo uslijed izgreda prilikom susreta Italije i Srbije u Genovi. S druge strane, navode slovenski mediji, neke su slovenske navijačke udruge najavile “bojkot” slovenske reprezentacije zbog odbijanja slovenskog nogometnog saveza da ulaznice prodaje po simboličkoj cijeni od pet, a ne po deset eura, navode mediji.

Mediji prenose i izjavu direktora NK Maribor Zlatka Zahoviča za beogradske medije, prema kojima Sloveniji u utakmici sa Srbijom neće nedostajati sportskog motiva, jednako kao niti navijačima u Mariboru.

Zahovič je proslavljeni slovenski nogometni reprezentativac i internacionalac, a svoju profesionalnu nogometnu karijeru počeo je kao mlad igrač u beogradskom Partizanu 1989. godine, te u Srbiji igrao do 1993.

Zahovič je za beogradski Kurir kojega prenose i slovenski mediji rekao da u Srbiji za razliku od Estonije ima prijatelje, te da bi radije da Srbija nego Estonija uđe u dodatne kvalifikacije, ali da će slovenski reprezentativci, osobito mlađi igrači imati “na pretek” motiva da pobijede Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Slovenska nacionalna televizija objavila je da će značajan motiv za slovensku reprezentaciju biti i želja da po prvi put pobijede neku reprezentaciju s područja bivše Jugoslavije, što Sloveniji od 1991. godine od kada postoji, još nije uspjelo.

Slovenija je do sada odigrala 19 službenih i neslužbenih nogometnih utakmica sa državama nastalim na području bivše SFRJ, a nijednom nije pobijedila, pa je možda utakmica u Mariboru prilika da izbori prvu nogometnu pobjedu nad nekadašnjom “južnom braćom”, piše portal Slovenske televizije.

Sa Srbijom (uključujući i prijašnje unije Srbije i Crne Gore) Slovenija je odigrala 5 utakmica, a sve su završile neodlučnim rezultatima. U osam utakmica s reprezentacijom Hrvatske Slovenija je zabilježila 3 remija i pet poraza, u tri utakmice s BiH 3 poraza, u dva susreta s Makedonijom dva poraza, a u jedinom susretu s nezavisnom Crnom Gorom jedan remi, navodi Slovenska televizija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...