Španski klubovi osvojili najviše trofeja Kupa UEFA, slijede Englezi i Italijani

- Advertisement -

Fudbalski klubovi iz Španije osvojili su najviše trofeya Kupa UEFA i njegove nasljednice Evropa lige koja će sutra u finalu dobiti i osvajača za proteklu sezonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sutra će u njemačkom Kelnu finale Evropa lige igrati petostruki osvajač Sevilla i trostruki osvajač Inter, a riječ je o takmičenju koje se održava od 1971. godine, a ranije se zvalo Kup UEFA.

Španski klubovi su osvojili 11 trofeja tog evropskog takmičenja, a klubovi iz te zemlje su igrali i pet finala u kojima su doživjeli poraze.

Engleski klubovi su također u 16 navrata igrali finale Kupa UEFA ili Evropa lige, ali su osvojili devet trofeja, koliko u vitrinama imaju i italijanski klubovi koji su učestvovali u 15 finala.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Njemački klubovi su iz 14 učešća u finalima osvojili šest titula, a klubovi iz Holandije su se iz sedam učešća u finalima domogli četiri pehara.

Zanimljivo je da su francuski klubovi učestvovali u pet finala Kupa UEFA, ali da su u svim tim duelima doživjeli poraze i nisu osvajali to takmičenje. Škotski klubovi su pak imali tri neuspješna nastupa u finalima.

Od klubova iz regije finale je Kupa UEFA 1979. godine igrala je Crvena zvezda koja je u neizvjesnom dvomeču poražena od Borussie Munchengladbach (1:1 i 1:0).

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Treba reći da je meč na beogradskoj “Marakani“ gledalo oko 87.000 gledalaca, po čemu je taj meč ušao u historiju kao jedan od najposjećenjih finala Kupa UEFA.

Više navijača bilo je samo 1985. godine na “Santiago Bernabeu“ kada je Real Madrid dočekao Videoton, mađarsku ekipu koja je u polufinalu u posljednjim trenucima meča na “Grbavici“ postigla gol i spriječila prolazak sarajevskog Željezničara u finale.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...