Splitski Hajduk je bio i ostao najpopularniji tim u bivšoj Jugoslaviji, Sarajevo 1985. godine imalo najviše članova od bh. klubova

- Advertisement -

Stranica navijača zagrebačkog Dinama pod nazivom “Zona Dinamo” pripremila je u ponedjeljak analizu gledanosti nogometnih klubova iz bivše države Jugoslavije. Zanimljivo u najboljih 10 je pet klubova iz elitnog razreda bh. nogometa.

Detaljnom analizom uzete su u obzir domaće utakmice svih klubova sa bivše YU scene, a na prvom mjestu je Hajduk. Utakmice ”Majstora s mora” na Poljudu gledalo je 88.809 navijača ili 9.687 po utakmici.

Na drugom mjestu je beogradska Crvena zvezda sa 62.494 (6.249 po utakmici prosječno na utakmici ”Rajko Mitić”).

PROČITAJTE JOŠ:  Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne stižu kiša i snijeg

Najgledaniji tim u BiH je Željezničar, koji je ukupno na trećem mjestu u regionu. Na Grbavici je ,klub koji je proslavio 100. rođendan, gledalo 36.244 gledatelja ili 3.624 po utakmici. Nakon toga su Borac Banja Luka (33.300), a onda Sarajevo (30.150). Zrinjski je na 7. mjestu i gledalo ga je 25.800 navijača. Zanimljivo među deset klubova nema beogradskog Partizana.

Došli smo i do zanimljivih podataka odigrane prve polusezone 1985. godine tadašnje jugoslovenske lige. Mediji su tada pisali o rang-listi popularnosti po broju zvanično registrovanih članova – prijatelja kluba.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo filmski velikan Veljko Bulajić

Splitski Hajduk je i tada bio ubjedljivo prvi. Imali su 45 hiljada registrovanih navijača. Drugi je bio Dinamo sa 30 hiljada. Stoga je tada napisan članak ”Hajduk i Dinamo kao svi ostali zajedno”.

Na trećem mjestu 1985.godine bila je Crvena zvezda sa 12. hiljada, dok je FK Sarajevo držao visoko četvrto mjesto sa 8.327 članova. Slijede Partizan, Velež, Dinamo Vinkovci, Osijek, Priština, Čelik i Željezničar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...