Life newsSport

Splitski Hajduk je bio i ostao najpopularniji tim u bivšoj Jugoslaviji, Sarajevo 1985. godine imalo najviše članova od bh. klubova

0

Stranica navijača zagrebačkog Dinama pod nazivom “Zona Dinamo” pripremila je u ponedjeljak analizu gledanosti nogometnih klubova iz bivše države Jugoslavije. Zanimljivo u najboljih 10 je pet klubova iz elitnog razreda bh. nogometa.

Splitski Hajduk je bio i ostao najpopularniji tim u bivšoj Jugoslaviji, Sarajevo 1985. godine imalo najviše članova od bh. klubova, Life.ba

Detaljnom analizom uzete su u obzir domaće utakmice svih klubova sa bivše YU scene, a na prvom mjestu je Hajduk. Utakmice ”Majstora s mora” na Poljudu gledalo je 88.809 navijača ili 9.687 po utakmici.

Na drugom mjestu je beogradska Crvena zvezda sa 62.494 (6.249 po utakmici prosječno na utakmici ”Rajko Mitić”).

Najgledaniji tim u BiH je Željezničar, koji je ukupno na trećem mjestu u regionu. Na Grbavici je ,klub koji je proslavio 100. rođendan, gledalo 36.244 gledatelja ili 3.624 po utakmici. Nakon toga su Borac Banja Luka (33.300), a onda Sarajevo (30.150). Zrinjski je na 7. mjestu i gledalo ga je 25.800 navijača. Zanimljivo među deset klubova nema beogradskog Partizana.

LIFE:  Sarajevo igra 13., a Velež 5. finale državnog kupa: U Zenici će se voditi bitka za trofej, Evropu, rejting i novac

Splitski Hajduk je bio i ostao najpopularniji tim u bivšoj Jugoslaviji, Sarajevo 1985. godine imalo najviše članova od bh. klubova, Life.ba

Došli smo i do zanimljivih podataka odigrane prve polusezone 1985. godine tadašnje jugoslovenske lige. Mediji su tada pisali o rang-listi popularnosti po broju zvanično registrovanih članova – prijatelja kluba.

Splitski Hajduk je i tada bio ubjedljivo prvi. Imali su 45 hiljada registrovanih navijača. Drugi je bio Dinamo sa 30 hiljada. Stoga je tada napisan članak ”Hajduk i Dinamo kao svi ostali zajedno”.

Na trećem mjestu 1985.godine bila je Crvena zvezda sa 12. hiljada, dok je FK Sarajevo držao visoko četvrto mjesto sa 8.327 članova. Slijede Partizan, Velež, Dinamo Vinkovci, Osijek, Priština, Čelik i Željezničar.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like