Sport u 2017. godini: Veliki događaji u regiji – UEFA Superkup u Skoplju

- Advertisement -

Srbija će biti domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici i Evropskog prvenstva u hrvanju. I Hrvatska će ugostiti dva velika sportska događaja, Evropsko prvenstvo u dizanju tegova i Evropsko prvenstvo u fudbalu za U17 reprezentacije

Piše – Dejan Maksimović

Jedan od najvećih fudbalskih događaja u Evropi tokom 2017. godine održaće se u regionu, tačnije u Skoplju. Stadion Filip II biće 8. augusta domaćin ogleda pobjednika Lige šampiona i najboljeg tima Lige Evrope. Osim Superkupa Evrope, region će biti domaćin mnogih velikih sportskih događaja. Srbija će biti domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici i Evropskog prvenstva u hrvanju, a Hrvatska će ugostiti dva velika sportska događaja Evropsko prvenstvo u dizanju tegova i Evropsko prvenstvo u fudbalu za U17 reprezentacije.

Godinu će tradicionalno otvoriti najbolji skijaši skakači. Novogodišnja turneja četiri skakaonice počela je 30. decembra 2016. godine u Oberstdorfu, a nastaviće se 1. januara u Garmisch-Partenkirchenu. Posljednja dva takmičenja održaće se 4. januara u Innsbrucku i dva dana kasnije u Bischofshofenu. Na prošlogodišnjoj turneji slavio je Slovenac Peter Prevc, a ove se očekuje da njegov mlađi brat Domen, koji dominira dosadašnjim tokom Svjetskog kupa, donese novo slavlje porodici Prevc. Tu je i treći, srednji brat Cene Prevc, međutim on je zasad daleko od vrha, ali je ove sezone osvajao bodove u Svjetskom kupu.

Januar donosi i Svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje će se od 11. do 29. održati u Francuskoj. Naslov svjetskog šampiona braniće domaća reprezentacija, a region će predstavljati Hrvatska, Makedonija i Slovenija. U prvom mjesecu 2017. počeće Afrički kup nacija. Domaćin će biti Gabon, prve utakmice odigraće se 14. januara, a finale je zakazano za 5. februar.

Ne smije se zaboraviti ni prvi Grand Slam teniski turnir sezone Australian Open. U Melbourneu će od 16. do 29. januara bitku za prvi veliki trofej u 2017. godini voditi najbolji teniseri i teniserke. Naslova pobjednika iz prošle godine braniće Novak Đoković i Angelique Kerber, navodi Anadolu Agency (AA).

Od velikih takmičenja u prvom mjesecu 2017. godine vrijedi spomenuti Evropsko prvenstvo u umjetničkom klizanju u Češkoj i Svjetsko prvenstvo u sankanju u Austriji.

Februar neće biti bogat sportskim događajima kao januar, ali, naravno, pronaći će se nešto za ljubitelje sporta, posebno one koji vole zimska nadmetanja. Jedna od najgledanijih svjetskih utakmica Super Bowl 51 u američkom fudbalu održaće s 5. februara u Houstonu, a tradicionalni šou na poluvremenu će prirediti Lady Gaga. Slijede od 6. do 19. februara Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u švajcarskom zimovalištu Saint Moritzu, a od 8. do 19. februara Svjetsko prvenstvo u biatlonu u austrijskom Hochfilzenu. Tu je i Svjetsko prvenstvo u bobu i skeletonu, čiji je domaćin Njemačka, dok će se krajem februara i početkom marta u Finskoj održati Svjetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u porodici: Prijetio bivšoj ženi da će ubiti nju i djecu

– Beogradska “Arena” domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici –

Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici od 3. do 5. marta održaće se u beogradskoj “Areni“. Biće to, nakon Evropskog vaterpolo prvenstva i EURO 2016 u futsalu, treći veliki sportski događaj koji će srbijanska prijestonica organizovati u posljednje vrijeme. Trkom za Veliku nagradu Australije 26. marta počeće nova sezona u Formuli 1 u kojoj neće voziti branilac titule Nico Rosberg, koji se oprostio od “najbržeg cirkusa na svijetu”. Kraj marta i početak aprila rezervisani su za Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju u Helsinkiju.

Split će biti domaćin Evropskog prvenstva u dizanju tegova od 1. do 9. aprila. Četvrti mjesec 2017. godine ne obiluje velikim sportskim događajima u seniorskoj konkurenciji. Izdvajaju se dva svjetski poznata maratona, bostonski 17. i londonski 23. aprila.

Hrvatska će, od 3. do 19. maja, u čak sedam gradova ugostiti najbolje kadetske fudbalske reprezentacije Evrope. Utakmice će se igrati na po dva stadiona u Rijeci i Puli, te na po jednom u Rovinju, Poreču, Crikvenici, Novom Vinodolskom i Kostreni. Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu će od 5. do 21. maja zajedničkim snagama organizovati Njemačka i Francuska, tačnije Keln i Pariz. Titulu najbolje reprezentacije svijeta braniće Kanada. Maj donosi i prvu veliku biciklističku trku Giro d’Italia. Najbolji biciklisti svijeta voziće kroz Italiju čak 24 dana, od 5. do 28. maja. Još jedno veliko takmičenje u regionu održaće se u maju, kada će Novi Sada biti domaćin Evropskog prvenstva u hrvanju. Završni turnir Eurolige u košarci igraće se u Istanbulu, od 19. do 21. maja, u dvorani “Sinan Erdem“. I veliko finale Lige Evrope u fudbalu igraće se u maju, odnosno 24. dana ovog mjeseca, a domaćin će biti Stockholm i stadion Friends u predgrađu Solni. Krajem mjeseca, 28. maja počinje drugi Grand Slam sezone Roland Garros, koji će trajati do 11. juna. Titule pobjednika braniće Đoković i Garbine Muguruza.

– Finale Lige šampiona u Cardiffu –

Finale Lige šampiona u fudbalu 2017. godine odigraće se 3. juna na stadionu Millennium u Cardiffu. Ubrzo nakon što saznamo ime novog klupskog šampiona Evrope, uslijediće novi veliki fudbalski događaj FIFA kup konfederacija, čiji je domaćin Rusija. Takmičenje, koje je generalna proba za Mundijal 2018. godine, počeće 17. juna, a završiti finalnim susretom 2. jula na stadionu Krestovsky u Saint Petersburgu. Od 16. do 27. juna u Češkoj Republici najbolje košarkašice boriće se za evropski tron. Naslov šampiona braniće Srbija, koja je prije dvije godine slavila na “Eurobasketu“ u Mađarskoj i Rumuniji.

Prvog dana sedmog mjeseca 2017. godine krenuće druga velika biciklisitčka trka Tour de France, koja će završiti 23. jula. Najpoznatiji teniski turnir na svijetu i treći Grand Slam sezone Wimbledon odigraće se od 3. do 16. juna. Domaća nada Andy Murray pokušaće odbraniti naslov pobjednika, kao i Serena Williams u ženskoj konkurenciji. CONCACAF Gold cup igraće se u Sjedinjenim Američkim Državama, od 7. do 26. jula, a titulu šampiona sjeverne, centralne Amerike i Kariba braniće fudbaleri Meksika. U julu će uživati i ljubitelji vodenih sportova, jer je od 14. do 30. na programu Svjetsko prvenstvu u Mađarskoj.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Najtopliji ljetni mjesec august u 2017. godini donosi dva velika sportska događaja i početak još dva. Najveći je svakako Svjetsko prvenstvo u atletici koje će se, od 4. do 13. augusta, održati na Olimpijskom stadionu u Londonu. Kao što je već Anadolu Agency (AA) spominjala, 8. augusta glavni grad Makedonije imaće zadovoljstvo da na svom stadionu Filip II ugosti utakmicu Superkupa Evrope. Posljednji dani augusta donijeće uvodni dio dva sjajna sportska događaja, US Opena, četvrtog teniskog Grand Slama sezone koji počinje 28. i “Eurobasket 2017“ čiji je start zakazan za 31. august.

Na US openu, koji je planirano da završi 11. septembra, naslove će braniti Stanislas Wawrinka i Kerber. Kada je riječ o Evropskom prvenstvu za košarkaše, ono će se kao i prošlo održati u četiri zemlje. Ovoga put su domaćini Turska, Izrael, Finska i Rumunija, a titulu najbolje selekcije Starog kontinenta braniće Španija. Utakmice grupne faze igraće se u sve četiri zemlje domaćina, a nokaut faza u Istanbulu. Finale je zakazano za 17. septembar u dvorani Sinan Erdem. Pored dva spomenuta događaja septembar ne donosi previše sportskih uzbuđenja, osim na fudbalskim terenima, jer u finiš ulaze evropske kvalifikacije za Mundijal 2018. u Rusiji.

– Završnica evropskih kvalifikacija za Mundijal u Rusiji –

Nakon ogleda početkom septembra, susreti koji će se igrati u prvoj polovini oktobra donijeće odgovor na pitanje ko su pobjednici devet grupa koji će iz Evrope direktno na Svjetsko prvenstvo. Osam najboljih drugoplasiranih moraće u baraž koji će se igrati od 9. do 14. novembra 2017. godine. U oktobru vrijedi spomenuti još Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova u Maleziji i maraton u Chicagu.

Završni mjeseci 2017. godine nisu bogati sportskim zbivanjima. U novembru se izdvaja finalni turnir ATP World Toura koji će se održati u Londonu. Rukometaši uvijek otvaraju godinu velikim takmičenjem, a rukometašice je zatvaraju. Tako će biti i 2017. godine kada će rukometašice igrati Svjetsko prvenstvo od 1. do 17. decembra u Njemačkoj. Svjetski tron braniće rukometašice Norveške. U posljednjem mjesecu 2017. godine održaće se i FIFA svjetsko klupsko prvenstvo, čiji će domaćin, od 6. do 16. decembra, biti Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...