Sportisti ogorčeni: Država BiH za sport u 2014. izdvojit će samo 585.000 KM!

- Advertisement -

Sportisti ogorčeni: Država BiH za sport u 2014. izdvojit će mizernih 585.000 KM!

Država Bosna i Hercegovina za sport u 2014. godini izdvojit će samo 585.000 konvertibilnih maraka (KM)“, ekskluzivno saznaje Anadolu Agency (AA). Naime, Ministarstvo civilnih poslova BiH u budžetu za 2014. pod stavkom „grant sufinansiranja sportskih manifestacija“ odvojilo je svega 585.000 KM, što je u odnosu i na oskudnu prošlu godinu manje za 202.000 KM.

Još uvijek nije poznato koliko će tzv. „pravnih sportskih lica“ aplicirati za mali kolačić od 585.000 KM, no „obzirom da je prošlogodišnji u iznosu od 760.000 KM podijelilo 59 saveza, sportista i klubova, dovoljno govori o brizi vlasti na državnom nivou o sportu i sportistima u BiH“, kažu u brojnim strukovnim sportskim savezima.

– Mahmutović: I to je puno! Treba još smanjiti! –

„I to je puno! Treba još smanjiti!“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Harun Mahumtović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH (KS BiH) ironično komentirajući odluku Vijeća ministara da dodatno umanji godišnja sredstva za sport, pa u istom stilu dodao:

„Mislim da mi, sportisti i savezi koji predstavljamo ovu državu na međunarodnom planu, vrijedimo puno manje. Treba ova sredstva prepoloviti, neka političari potroše na sebe, da imaju… Ne treba sportistima novac. Možemo i bez para, pa ćemo nastaviti držati visoka 58. ili 59. mjesta po olimpijadama“.

Mahmutović kaže i da je KS BiH prošle godine od vlasti sa državnog nivoa dobio 70.000 KM, iako je sa tri selekcije među 16 najboljih u Evropi, što ih čini najuspješnijim u kolektivnom bh. sportu.

„Trudit ćemo se da ne prođemo među 16 da bismo dobili više para. Možda je to rješenje“, kazao je Mahmutović aludirajući na neselektivnu raspodjelu ionako malih sredstava.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

– Kršenje Zakona –

Za novac iz granta Ministarstva civilnih poslova BiH može se prijaviti svako pravno lice kojem je sport „ciljna grupa“, od kluba, entitetskih do državnih saveza. U Skijaškom savezu BiH zbog toga smatraju da na taj način ministarstvo krši Zakon o sportu ove balkanske zemlje.

„Ministarstvo civilnih poslova BiH pod hitno treba da se pridržava Zakona o sportu BiH, gdje se kaže da je Ministarstvo civilnih poslova BiH jedina institucija koja se bavi sportom na nivou države. U skladu sa tim finansijska sredstva koja izdvajaju na godišnjem nivou potrebno je dodjeljivati isključivo savezima na državnom nivou. Klubovima i entitetskim savezima Ministarstvo civilnih poslova BiH ne treba da se bavi, jer zato postoje institucije na tim nivoima vlasti, opštine, kantoni i entitetska ministarstva“, rekla je za Anadolu Agency Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH, pojasnivši:

„Dosadašnja praksa raspodijele novca za sport iz Ministarstva civilnih poslova BiH pokazala je da klubovi više dobivaju sredstava od saveza, što je popuno pogrešan sistem razvijanja sporta, ako uopšte možemo reći da je to sistem“.

I Mahmutović je potvrdio riječi Dojčinovićeve istakavši kako se ranijih godina znalo dešavati da „dio od skandaloznog izdvajanja novca za sport dobiju i Udruženje veterana iz Banja Luke u iznosu od 20.000 KM ili manifestacija Skokovi u kazan 15.000 KM“.

„Uz sve to oni novac podijele u decembru kada se sve završi, pa mi gatamo u grah kada ćemo dobiti obećane pare! Dakle, pravimo planove putem graha“, govorio je Mahmutović, otkrivši:

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

„U prošloj godini Košarkaški savez BiH platio je 200.000 KM PDV-a, a od države je dobio 70.000 KM. Dobro im je, jer smo ih finansirali sa oko 130.000 KM. I to je jedan od nonsensa u BiH. Svugdje država u dobroj mjeri finansira sport, samo košarka u BiH finansira državu“.

Opća konstatacija kvalitetnih i nekorumpiranih sportskih radnika u BiH, osoba poput Dojčinovićeve i Mahmutovića, je da je sport u njihovoj zemlji zbog nebrige države u konstantnom je padu.

„Mi koji govorimo o istinskom problemu smo kreteni. Nije ni čudo što je i Albanija bolja od nas na brojnim međunarodnim takmičenjima, što je ranije bilo nezamislivo“, tvrdi Mahmutović.

– Od 2008. godišnje uskraćeno 715.000 KM –

Vijeće ministara BiH u budžetu 2008. godine za sport je izdvojilo 1.300.000 KM, koje su raspodijeljene na 61 pravno lice. Od tada do danas na godišnjem nivou sportistima država BiH uskratila je sredstva od 715.000 maraka, ispostavilo se analizom Anadolu Agency. Gore nego 2014. bilo je samo prije tri godine, kada granta za sport nije bilo zbog neusvajanja budžeta institucija BiH.

Godine 2009. iz budžeta BiH sportu je pripalo 1.200.000 KM, kojom prilikom novac je dobilo 99 pravnih lica. Godinu kasnije ministarstvo je sportu vratilo „oduzetih“ 100.000 KM, te je 1.300.000 KM podijelilo 158 pravnih lica, pa je i tada bilo protesta o neselektivnoj raspodijeli sredstava.

Prvi veći pad novca za sport u budžetu BiH desio se 2012. godine. Tada je sportu pripalo 910.000 KM, distribuiranih na 74 adrese. Trend „stezanja kaiša“ nastavljen je prošle i ove godine, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...