Sportska 2019. godina u retrovizoru

- Advertisement -

Sportska 2019. godina nije donijela velike događaje poput Olimpijskih igara ili Svjetskog prvenstva u fudbalu, ali je ipak obilovala takmičenjima, svjetskim i kontinentalnim, koja su plijenila pažnju ljubitelja sporta.

Region je ponovo imao čemu da se raduje, kada su u pitanju rezultati sportista sa ovih prostora.

U nizu sjajnih rezultata donekle su se izdvojili bh. atletičar Amel Tuka sjajnim srebrom u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi, muška i ženska odbojkaška reprezentacija Srbije i sjajni srbijanski teniser Novak Đoković, ističe Anadolu Agency (AA).

Prvo veliko takmičenje u 2019. godini bilo je Svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje je održano u Njemačkoj i Danskoj. Region su predstavljali Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija, ali se nosu proslavili.

Naravno, najbolje je prošla Hrvatska koja je na kraju zauzela šesto mjesto, dok se Srbija i Sjeverna Makedonija nisu ni plasirale u drugi krug takmičenja. Zlato je pripalo Danskoj, srebro Norveškoj, a bronza Francuskoj.

Prvi Grand Slam teniski turnir sezone u Melbourneu obilježio je Srbijanac Novak Đoković. On je na otvaranju sezone u Australian Openu bio sjajan i u finalu savladao jednog od najvećih rivala Rafaela Nadala. Za Đokovića je to bila čak sedma titula u Australiji.

U februaru Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo i Istočno Sarajevo bili su veoma uspješni domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih na kojem se okupilo oko 1.600 takmičara iz 46 zemalja. Događaj, koji je održan od 9. do 16. februara, barem na trenutak je vratio sjećanja na slavne dane Sarajeva i Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Ivana Španović – Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Da će atletičari iz regiona imati dobru godinu nagovijestila je sjajna srbijanska skakačica u dalje Ivana Španović, koja je postala evropska šampionka u dvorani. Ona je na prvenstvu, koje je održano od 1. do 3. marta u Glasgowu, bila bolja od konkurencije zahvaljujući skoku od 6,99 metara.

Maj je bio rezervisan za završnicu dva velika klupska takmičenja, Eurolige u košarci i Lige Evrope u fudbalu. Na Final fouru koji je održan u španskoj Vitoriji slavili su košarkaši moskovskog CSKA, koji su tako došli do osme titule šampiona Evrope.

U engleskom finalu Lige Evrope, koje je igrano u Bakuu, fudbaleri Chelseaja deklasirali su londonskog rivala Arsenal sa 4:1. Trijumfom su “plavci“ stigli do drugog pehara u Ligi Evrope.

Liverpool – navijači AA

Prvog dana juna odigrano je i finale najjačeg klupskog takmičenja u Evropi. Za pehar pobjednika Lige šampiona borili su se, također, engleski klubovi Liverpool i Tottenham. U sjajnoj utakmici na stadionu Wanda Metropolitano “redsi“ su opravdali ulogu favorita i slavili rezultatom 2:0, te došli do šesto naslova šampiona Evrope u klupskoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

U junu je odigran i prvi finalni turnir Lige nacija na kojem su nastupili domaćin Portugal, Švajcarska, Engleska i Holandija. Pehar su osvojili Portugalci i ušli u istoriju kao prvi osvajači novog UEFA-inog takmičenja.

Šesti mjesec u godini donio je i završnicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rukometaša. BiH je predvođena Bilalom Šumanom sa klupe velikom pobjedom u gostima kod Češke rezultatom 24:23 ostvarila prvi plasman na EURO u istoriji.

Rukometna reprezentacija BiH

Tako su bh. rukometaši postali prva reprezentacija BiH u kolektivnim sportovima, koja će igrati i na Svjetskom i na Evropskom prvenstvu. Uz plasman BiH sjajna vijest za ljubitelje rukometa u regionu bila je i ta da su sve selekcije nastale raspadom Jugoslavije obezbijedile učešće na Evropskom prvenstvu. Tako će se na EURO 2020 nadmetati Hrvatska, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH.

Od 18. do 23. juna Beograd je bio domaćin završnog turnira Svjetske lige u vateroplu. Srbija je na najbolji način iskoristila domaći teren i stigla do pehara savladavši u finalu jednog od najvećih rivala Hrvatsku rezultatom 12:11.

Veliki uspjeh za sport u regionu u 2019. godini ostvarile su košarkašice Srbije, koje su osvojile bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, koje je održano od 27. juna do 7. jula. Domaćini su bili Srbija i Latvija, a naslov evropskih šampionki osvojila je Španija, koja je u finalu bila bolja od Francuske.

Đoković je sjajnu godinu nastavio u Winbledonu, gdje odbranio titulu osvojenu na prethodnom izdanju. Srbijanski teniser je bio sjajan, a ovoga puta u finalu je savladao drugog najvećeg rivala Rogera Federera. Za Đokovića je to bio peti pehar u Wimbledonu.

Hrvatski vaterpolisti su se u julu 2019. godine okitili još jednom medaljom. Na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Kini stigli su do bronzane medalje. Zlatom se pomalo neočekivano okitila Španija, a srebrom Italija.

Liverpool je sjajnu godinu okrunio i trijumfom u Superkupu Evrope, koji je igran na stadionu Vodafone Park u Istanbulu. “Redsi“ su tek poslije boljeg izvođenja penala savladali Chelsea. Utakmica je nakon produžetak okončana rezultatom 2:2.

Odbojkašice Srbije potvrdile su dominaciju u Evropi i u 2019. godini odbranivši naslov šampionki. Na Evropskom prvenstvu, koje se igralo od 23. augusta do 8. septembra u Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Turskoj, srbijanske djevojke su stigle do trećeg zlata u istoriji. U finalu su savladale Tursku sa 3:2. Tako su Srbijanke objedinile titule svjetskih i evropskih šampionki. Tijana Bošković, rodom iz BiH, proglašena je za najkorisniju igračicu prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Nešto kasnije od 12. do 29. septembra održano je Evropsko prvenstvo za odbojkaše u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Sloveniji. Na njemu je potvrđeno da je Srbija postala odbojkaška velesila, jer je muški tim došao do evropskog trona, također po treći put, kao i djevojke. U finalu Srbija je savladala Sloveniju sa sigurnih 3:1.

Svjetsko prvenstvo za košarkaše održano je 31. augusta do 15. septembra u Kini. Iako su prije početka turnira mnogi prognozirali finale između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, niti jedna od te dvije reprezentacije nije opravdala očekivanja. U finalu Španija je savladala Argentinu, dok je bronza pripala Francuskoj koja je bila bolja od Australije. Najveći favoriti Srbija i SAD takmičenje su okončali u četvrtfinalu, navodi Anadolu Agency (AA).

Krajem septembra počeo je jedan od najvećih sportskih događaja u 2019. godini, Svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi. Već spomenuti bh. atletičar Tuka je bio sjajan i na 800 metara osvojio srebrnu medalju sa najboljim rezultatom sezone 1:43,47 minut. Zlato je pripalo Amerikancu Donovanu Brazieru, a bronza Kenijcu Fergusonu Rotichu. Osim Tuke, rezultat vrijedan pažnje u Dohi ostvarila je i Hrvatica Sandra Perković, koja je osvojila bronzu u bacanju diska sa hicem 66,72 metara. Iako je došla do medalje Perković nije uspjela po treći put zaredom, a četvrti put ukupno postati svjetska šampionka. Zlato je u Dohi osvojila Kubanka Yaime Perez, a srebro njena zemljakinja Denia Caballero.

Kraj 2019. godine obilježilo je nekoliko zanimljivih događaja, poput završnice Davis kupa u novom formatu, Svjetskog prvenstva za rukometašice i FIFA Svjetskog klupskog prvenstva. Novi pobjednik Davis kupa na turniru, koji je igran u Madridu, je reprezentacija Španije predvođena Rafaelom Nadalom. Hrvatska, koja je branila pehar nije se proslavila, jer je eliminisana još u grupnoj fazi takmičenja. Srbija je prošla nešto bolje, jer je stigla do četvrtfinala, gdje je zaustavljena od Rusije.

Na Svjetskom prvenstvu za rukometašice region su predstavljali Crna Gora, Srbija i Slovenija. Crnogorke i Srbijanke bile su nadomak plasmana u polufinale, ali su se morale zadovoljiti utakmicom za peto mjesto. U direktnom duelu slavila je Srbija i osvojila peto mjesto na svijetu, dok je Crna Gora završila kao šesta. Slovenija nije prošla prvi krug takmičenja. Zlato je prvi put u istoriji osvojila Holandija, srebrom se okitila Španija, a bronzom Rusija.

Godina je zaključena Svjetskim klupskim prvenstvom u Dohi na kojem su slavili fudbaleri Liverpoola. Evropski šampion u finalu je bio bolji od brazilskog Flamenga pobijedivši nakon produžetaka rezultatom 1:0.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...