Srđan Stanić za life.ba: Moramo iskoristiti krizu Zrinjskog

- Advertisement -

Željezničar je trenutno drugoplasirani tim fudbalske Premijer lige BiH sa 26 osvojenih bodova, jedan manje od lidera Sarajeva.

U narednom kolu (subota, 14.30, Mostar) „Plavi“ će gostovati Zrinjskom koji je uzdrman sa dva poraza u derbijima od Širokog Brijega i Veleža. Srđan Stanić je prvotimac Željezničara s najdužim stažem, a nosio je i dres Zrinjskog, tako da će ova utakmica za njega imati poseban značaj.

–   Već sam odigrao dvije utakmice protiv Zrinjskog nakon što sam se vratio u Željezničar, prošle sezone smo u Mostaru poraženi 0:1 ali smo po igri zaslužili mnogo više. Ove smo ih dobili 1:0 na početku sezone i pokazali da ćemo se boriti za trofej – rekao je Stanić u razgovoru za life.ba.

Prema mišljenju Željinog univerzalca ekipa Zrinjskog nije ništa lošija nego prethodnih godina.

–   Po imenima, to je tu negdje kao i prije, jedina razlika je bila što su u prošlim sezonama imali sedam, osam igrača koji su tu godinama bili zajedno, a sada je više novih igrača.

Trener Hari Vukas još uvijek sklapa ekipu, mijenja, pokušava pronaći idealnih 11. Oni će biti sve bolji i bolji, i zato nam je izuzetno bitno da iz ove utakmice izvučemo dobar rezultat i sačuvamo prednost nad Zrinjskim – govori Stanić.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plan Željezničara bio je da iskoriste to što su najveći rivali igrali evropske utakmice.

–   Dobili smo i Sarajevo i Zrinjski, ali evo od Sarajeva se nismo uspjeli odvojiti. Neke mečeve smo kiksali koje smo trebali dobiti, a Sarajevo dobijalo i kad nije igralo najbolje, pa smo sada u samo bod razlike. Zrinjskom bježimo već šest bodova, što je prilično velika prednost, ali ako je želimo sačuvati moramo nastaviti ovim tempom.

Iako većina fudbalske javnosti smatra da se novi prvak treba tražiti između Sarajeva, Zrinjskog i Željezničara, Stanić smatra da ne mora biti tako.

–   Radnik ima izuzetno dobru ekipu, isti trener im je već tri godine, a ako ostanu u vrhu sigurno će se dodatno pojačati u zimu. I Tuzla City je pokazala dosta, imaju kvalitetan tim koji sigurno može svakoga pobijediti.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Zrinjskom očajnički trebaju bodovi kako bi smirio krizu nakon poraza od Širokog i Veleža, a Željezničar to želi iskoristiti.

–   Mislim da će sve ovisiti o nama. Stručni štab pred svaku utakmicu pripremi detaljnu analizu i tačno znamo gdje su nam protivnici najranjiviji, ali mi to na terenu moramo ispuniti.

Ako budemo na 100 posto siguran sam da ćemo neporaženi napustiti stadion Pod Bijelim brijegom. Zrinjski ima imperativ, ali iskusna su ekipa i sigurno neće ići glavom kroz zid već će strpljivo pokušati doći do povoljnog rezultata. Moramo iskoristiti njihovu krizu i pokušati doći do pobjede – govori Srđan Stanić.

Motivacija i trka su u našoj ligi osnovni preduvjet za uspjeh.

–   Ako uđeš u neku utakmicu s mislima da ćeš je rutinski dobiti, onda ne možeš dobiti nikog. Ako trka nije na nivou, nemaš šta tražiti. Tako je uostalom i u većini liga, pogledajte Dinamo i Partizan, i oni u svojim ligama ne mogu dobiti neke mnogo slabije protivnike ako nisu na maksimalnom zalaganju – kaže Stanić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...