Šta je donio treći nastavak mostarske cliff diving priče?

- Advertisement -

Prošlog vikenda, treće takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji donijelo je još jedan nezaboravan spektakl na Starom mostu i neočekivane obrate u borbi za titule.

I još jednom pokazalo zašto je grad na Neretvi savršena lokacija prvenstva.

Bio je to prvenstveno vrhunski sportski događaj u kojem je 17.000 gledalaca na licu mjesta (i mnogo više njih putem TV-a i online) uživalo u preko dva sata nevjerovatnih akrobacija najboljih svjetskih skakača i skakačica s vrtoglavih visina od 27 metara (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Nakon uzbudljivog takmičenja punog preokreta, pobjede su odnijeli Cesilie Carlton i Gary Hunt, pridruživši se tako Jonathanu Paredesu, Michalu Navratilu i Lysanne Richard, pobjednicima u Mostaru prethodne dvije godine.

Preokreti u utrci za titule

Ima neke pravde u tome što je šestostruki prvak Gary Hunt napokon – iz trećeg pokušaja – uspio trijumfovati na Starom mostu. Mostar je jedina od ovosezonskih stanica (i jedna od rijetkih uopšte) na kojoj Englez nikada nije pobijedio (izuzev Čilea, koji je nova lokacija). Također, već se počelo govoriti kako ‘ima problem’ sa skokovima s mostova, jer još nije zabilježio pobjedu na nekom mostu.

Uz to, za njega je ova pobjeda vjerovatno bila i odlučujuća u odbrani titule. Prije Mostara, stanje u poretku muškaraca je bilo izuzetno tijesno, a Hunt je zauzimao drugu poziciju. Pošto su njegovi najbliži konkurenti podbacili, ne samo da je opet izbio na čelo – već na posljednje takmičenje sezone u Čile ide s ugodnih 140 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Paredesa. Bilo bi prvorazredno iznenađenje da skakač kakav je Hunt ispusti ovu prednost i ne podigne pehar prvaka po sedmi put.

No, iznenađenja su u sportu – u cliff divingu naročito – uvijek moguća. U to smo se mogli uvjeriti i u Mostaru, u koji je aktualna prvakinja Rhiannan Iffland došla s velikih 170 bodova više od drugoplasirane Jimenez i namjerom da ovjeri titulu. Ali zbog povrede na treningu morala je propustiti takmičenje, tako da su joj se Jimenez i Merten primakle na itekako dostižnih 60 odnosno 80 bodova, što u prevodu znači da je utrka za naslov prvakinje sada potpuno otvorena i da u Čileu predstoji žestoka borba.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Mostar – idealna stanica

Pri izboru lokacija na kojima se održavaju takmičenja prvenstva, u računicu ulazi više faktora: atraktivnost i posebnost same lokacije, njena historija i simbolika, popularnost skokova itd. Malo koja stanica – ako ijedna – ispunjava sve te uslove, i to na takav način, kao Mostar. Mnogi skakači kažu kako im je ovo jedna od omiljenih lokacija. Šta je to što Mostar i Stari most čini posebnim?

Ovo je jedina stanica u prvenstvu na kojoj takmičari skaču s građevine upisane na UNESCO listu Svjetske baštine. O simbolici mosta po kojem je i sam grad dobio ime i koji dominira njegovim grbom, suvišno je i govoriti. Jednako kao i o tradiciji skokova s mosta koja seže 450 godina unazad, od njegove izgradnje. A svakome ko je jednom prošetao Starim gradom u Mostaru, jasno je zašto se u grad na Neretvi slijevaju rijeke turista.

I na kraju, ali definitivno ne i najmanje bitno, tu je mostarska publika, koja skokove voli i poznaje, i koja svake godine preplavi prostor ispod mosta i sva druga moguća i nemoguća mjesta odakle se može pratiti takmičenje – od okolnih restorana, terasa i krovova kuća, preko susjednog Lučkog mosta, do stijena uz Neretvu i čamaca u samoj rijeci.

No, uz Mostarce i turiste, na takmičenje – čija popularnost raste iz godine u godinu – dolazi i veliki broj gledalaca iz svih krajeva BiH. Samo za primjer, ove godine su organizatori u saradnji s Željeznicama FBiH dogovorili posebnu vožnju talgo vozom iz Sarajeva za Mostar na dan takmičenja. Karte su tako brzo planule da je uvedena ne jedna, već dvije dodatne talgo kompozicije.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Svi oni koji su se u dane takmičenja zatekli u Mostaru, pored vrhunskog sportskog nadmetanja, imali su priliku uživati u bogatom programu popratnih sadržaja od kojih valja izdvojiti jednu novinu uvedenu ove godine. Naime, od četvrtka 14. do subote 16. septembra Stari grad je bio pozornica Old Town Street Festa, koji je obilovao večernjim dešavanjima – od živih svirki bendova Mostar Rock škole, preko clubbinga s DJ-evima, do koncerata perjanica bh. hip hop scene, Frenkieja i Helem Nejse.

Do novog susreta?

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je vrhunsko sportsko takmičenje međunarodne razine kakva se u našoj zemlji, nažalost, ne organizuju previše često. Nije potrebno trošiti mnogo riječi o tome kako ovaj i ovakvi događaji, zahvaljujući velikoj medijskoj pokrivenosti, predstavljaju izvrsnu promociju grada, ali i cijele države.

Putem brojnih svjetskih agencija i medija, cijelu planetu su obišle slike iz Mostara i stigle do desetina miliona ljudi. Za ilustraciju, video s najboljim trenucima takmičenja je za svega par dana pregledan skoro tri miliona puta, a riječ je samo o jednom od brojnih objavljenih video sadržaja. Slično je i s društvenim mrežama: dovoljno je reći da Facebook stranicu Red Bulla prati skoro 50 miliona ljudi.

Značaj ovog događaja znale su prepoznati kompanije kao što su Bingo, Hyundai Auto BH, Leda voda i Mostarsko pivo, te mu pružiti svoju svesrdnu podršku.

Kada se nakon svega podvuče crta, preostaje jedino poželjeti da naša zemlja i narednih godina nastavi biti domaćin ovog takmičenja. I ne samo ovog. I ne samo u Mostaru.

Sve vijesti i informacije o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.bawww.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici takmičenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...