Stadion Elbasan Arena

- Advertisement -

Elbasan Arena izgrađena je 1967. godine u klasičnom tadašnjem komunističkom arhitekturnom ambijentu i od tada je dva puta renovirana. Prvu rekonstrukciju stadion je doživio 2001. godine, da bi 2014. bio uređen po najmodernijim standardima UEFA-e

Piše – Bakir Tiro

Elbasan Arena, na kojoj će sutra (28. marta) od 18 sati biti odigrana prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Albanije i Bosne i Hercegovine, jedan je od najmodernijih malih stadiona na Balkanu, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Kapaciteta 12.800 sjedećih mjesta treći je po veličini stadion u Albaniji, nakon ”Kemal Stafa” u Tirani (20.000) i ”Loro Borici” (16.022) u Skadru.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Elbasan Arena izgrađena je 1967. godine u klasičnom tadašnjem komunističkom arhitekturnom ambijentu i od tada je dva puta renovirana. Prvu rekonstrukciju stadion je doživio 2001. godine, da bi 2014. bio uređen po najmodernijim standardima Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Sedam mjeseci trajala je rekonstrukcija Elbasan Arene do otvorenja 2014. godine i koštala je 5,5 miliona eura. Od tada nacionalni fudbalski tim Albanije često igra domaće utakmice u Elbasanu, gradu u kojem živi 80.000 stanovnika u centralnom dijelu zemlje.

Rekordna posjeta na stadionu zabilježena je 11. oktobra 2014. godine kada je meču kvalifikacija za EURO 2016 Albanija – Danska (1:1) prisustvovalo maksimalnih 12.800 gledalaca.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Dimenzije terena Elbasan Arene sa prirodnom travom su 105 metara dužine i 68 širine, što mnogi ocjenjuju idealnim za igru.

– Mali interes navijača BiH –

Za utakmicu Albanija – BiH u Elbasanu vlada zadovoljavajuće interesovanje ovdašnje fudbalske javnosti. Ipak, kako su za AA saopštili iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) interes navijača BiH za meč je mali, te se ne očekuje pretjerana podrška sa tribina popularno zvanim ”zmajevima”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...