Strastveni kolekcionar Dževad Vrabac: Imam 270 originalnih dresova različitih klubova

- Advertisement -

Dževad Vrabac je doktor specijalista fizikale medicine i rehabilitacije. Zaposlen je na KCUS-u, a ljekar je i u FK Sarajevo već devet godina.

Ranije je bio i doktor u mlađim selekcijama reprezentacije BiH. Osim toga, kolekcionar je dresova. Još od malih nogu ih sakuplja i ima impozantnu zbirku.

Dževad Vrabac

Već 25 godina intenzivno traga za novim primjercima, a u svojoj bogatoj kolekciji ima 270 originalnih. U razgovoru za Life.ba Vrabac je otkrio otkud ova strast, kako je došao do svih dresova klubova iz Premijer lige BiH. Izdvojio je najdraži dres, a podvukao je šta planira za budućnost. 

Piše:Edin Isanović 

Na početku kaže kako je priča potekla još prije više od 30 godina.

”Dresove skupljam još od malih nogu. Ipak, 80 – tih godina prošlog vijeka bilo je izuzetno teško nabaviti originalan primjerak. Rekao bih da je od 1995. godine to krenulo znatno  intezivnije”, naglašava Vrabac.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Uspio je napraviti mini kolekciju svih klubova članova elitnog ranga bh. nogometa.

”Ta ideja je potekla u sezoni 2018/19. Tada sam doša na ideju da imam dresove svih klubova Premijer lige BiH. Za nekih šest ili sedam mjeseci sam ostvario cilj”.

Otkrio je otkud strast za kolekcionarstvom.

”Uvijek sam, gledajući utakmice, primjećivao dresove ekipa. Posebno na utakmicama evropskih liga gdje su navijači uvjek imali obilježja svojih klubova. Kod nas je tada bilo teško doći do majice omiljenog kluba. No, trudom i poznanstiva se nekako moglo doći do primjeraka”, dodaje naš sagovornik.

Dževad potcrtava kako je svaki dres priča za sebe.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

”Imam puno dresova, mislim oko 270 komada. Svi originalni, raznih klubova regiona i Evrope. U početku je bilo teško nabaviti originali dres. Međutim, poslije – mnogo lakše. Sada, kad dosta prijatelja zna da to skupljam, sami mi donesu i obraduju me”.

Svi su mu dragi i važni, ali je neke, ipak, posebno izdvojio.

”Dres FK Sarajevo iz 1986. godine je nešto zaista specifično. Izuzetno rijedak primjerak. Također, finale Kupa BiH iz 1997. godine i dres Bordo tima, kao i oni  iz šampionskih generacija 2015. i 2019. su nešto što je sposebno blisko srcu”.

Na kraju je istakao kako još nije razmišljao šta uraditi s tolikim dresovima.

”Šta s njima planiram? Možda u budućnosti neku izložbu napraviti ili se uvezati sa drugim kolekcionarima pa napraviti neku priču”, zaključio je Vrabac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...