Sudar divova na Copa Americi: Brazil protiv Argentine

- Advertisement -

Ono što je duel Barcelone i Reala u klupskom fudbalu, to je u reprezentativnom sudar Brazila i Argentine, “SuperClasico de las Americas”.

Polufinale Copa Americe počastit će nas upravo ovim mečem, domaćin Brazil bez Neymara protiv Argentine koju predvodi Leo Messi u jednoj od posljednjih šansi da s reprezentacijom osvoji neko veliko takmičenje.

Brazil i Argentina igraju jedni protiv drugih više od 100 godina, osvojili su sedam titula svjetskog prvaka, igrali 12 finala Mundijala. Iz njihovih redova su tri fudbalska čarobnjaka, Pele, Diego Maradona i Mesi.

U prethodnih 105 utakmica Brazil je pobijedio 41 put, Argentina 38, a 26 mečeva završeno je remijem.

Bilo je u historiji svega, ulaska navijača na teren, napuštanja utakmice, postizanja pogotka iz penala u praznu mrežu, policijske intervencije nakon tuče igrača na terenu, isključivaja pet igrača i čega sve još u tim okršajima.

Zadnji put su igrali u finalu Copa Americe 2007. godine, kada je Brazil pobijedio s velikih 3:0.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Iz te utakmice, na terenu će biti samo Dani Alves, koji je ušao s klupe i postigao treći gol za Brazil, i na drugoj strani Messi koji je tada imao samo 20 godina.

Iako domaćine smatraju favoritima, u ovakvim mečevima favorita jednostavno nema. Vatre će sigurno biti, ali možda i ne kao u prethodnim mečevima, jer dosta igrača nastupa zajedno u klubovima.

Messi je u Barceloni, a tu su i Philippe Coutinho i Arthur. Brazilac Gabriel Jesus igra za Manchester City, u svlačionici s njim su Sergio Aguero i Nicolas Otamendi. Leonardo Paredes i Angel Di Maria (Argentina) su u Paris St Germainu, a u francuskom klubu su i Marquinhos, Thiago Silva i Dani Alves. Pa Paulo Dybala (Argentina) i Alex Sandro (Brazil) u Juventusu….

Brazilce još peče debakl od Njemačke, 1:7, u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine kada su bili domaćini, svjesni su da im njihovi navijači neće oprostiti ako pred njihovim očima slave njihovi najmrži rivali.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

S druge strane, Argentinci nervozno čekaju da Messijeva generacija konačno napravi nešto veliko, a titula u Brazilu bila bi upravo to što bi zasjenilo sve prethodne neuspjehe.

Drugo polufinale rijetko ko pominje, u njemu će igrati Čile i Peru, koji su izbacili Kolumbiju i Urugvaj.

Čile ima priliku da se poravna s Argentinom, jedinom južnoameričkom reprezentacijom koja je tri puta zaredom osvajala Copa Americu.

Nikada prije 2015. godine nisu osvajali ovo takmičenje, a onda su podizali trofej dva puta zaredom.

I Peru ima dvije titule, ali posljednju davne 1975. godine.

Inače, Urugvaj ima najviše osvojenih Copa America, 15, Argentina jednu manje, Brazil 8, Paragvaj, Peru i Čile po 2, Kolumbija i Bolivija po 1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...