Sport

Šuker: Hrvatska u Zagrebu počinje gradnju Nacionalnog stadiona

0
Davor Šuker,

Hrvatska u Zagrebu gradi Nacionalni stadion, rekao je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

”Nacionalni stadion Hrvatske trebao bi biti izgrađen u naredne tri godine na lokaciji Blato u Zagrebu”, naglasio je Šuker nakon sastanka predstavnika Grada Zagreba, Vlade Republike Hrvatske i HNS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posljednjih mjeseci aktuelizirana je izgradnja Nacionalnog stadiona u Zagrebu, obzirom da je ”Maksimir”, na kojem svjetski viceprvaci najčešće igraju domaće mečeve, dotrajao i u sve gorem stanju.

Od zemalja iz regije Nacionalni stadion ima samo Makedonija, ”Filip II” u Skoplju. Vlasti Srbije i čelnici tamošnjeg državnog fudbalskog saveza najavili su uskoro gradnju Nacionalne arene u okolici Beograda, vjerovatno na području Surčina. Planirano je da se gradi stadion kapaciteta 50.000 mjesta, a procjenjuju da bi projekt trebao koštati 50 do 70 miliona eura. I u Bosni i Hercegovini izrađen je idejni projekt izgradnje Nacionalne arene u Sarajevu, ali za sada je ”mrtvo slovo na papiru”, obzirom da vlasti, za sada, nisu pokazale značajniji interes da konkretno rade na ovom, iznimno važnom sportskom infrastrukturnom projektu.

LIFE:  Dule Savić, bivši fudbaler Crvene zvezde i Jugoslavije: Bajević je pravi ”Princ sa Neretve”

Posljednjih godina moderne nacionalne stadione izgradile su brojne države u Jugoistočnoj Evropi, poput Mađarske u Budumpešti, te Rumunije u Bukureštu.

Facebook komentari


Video: Fernando Alonso testira pobjednički Hilux sa Dakar relija

Previous article

Video: 5 DJ nastupa na neobičnim lokacijama

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Sport