Teletović: Na Eurobasket ne idemo kao turisti

- Advertisement -

Košarkaska reprezentacija BiH danas putuje u Sloveniju, otpao Vrabac

“Uprkos činjenici da smo u četiri utakmice pretrpili tri poraza, moram reći da sam zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema. Sve teče po planu i treninzi su dozirani za svakog ponaosob. Nemamo, srećom, velikih problema sa povredama, što je itekako bitno, s obzirom na igrački kadar koji posjedujemo. Ukoliko tako ostane do početka Eurobasketa, to bi bilo zaista sjajno. Naravno, veliku zaslugu u svemu ima i Košarkaški savez, koji nam je omogućio vrhunske uslove za rad, što je nama igračima itekako bitno, ocjena je kapitena košarkaške reprezentacije BiH Mirze Teletovića o dosadašnjem dijelu priprema.

“U prvoj fazi priprema radili smo na kondiciji, a onda su uslijedile pripremne utakmice i to protiv veoma jakih ekipa. U pet dana smo imali četiri utakmice i ritam je zaista ubitačan. Sa kondicije smo prešli na odigravanje utakmica i sasvim je normalno da smo izgubili na svježini i da smo se težško nosili sa ekipama koje su ranije počele pripreme. I Slovenija i Rusija imaju širi izbor igrača, a i ranije su počeli sa uigravanjem. Međutim, uvjeren sam da će nas stručni štab stručno uvesti u EP, i da ćemo mi u Sloveniji zaista i pokazati sav naš kvalitet. Neću reći da se čuvamo u pripremnim utakmicama, ali ima dosta zadrške i kada se maksimalno opustimo, to bi trebalo izgledati jako dobro. U našoj igri se vidi koliko zaporavo imamo potencijala, ali smo malo sputani, jer smo bili tek na početku priprema. Iz utakmice u utakmicu naša forma i igra će se dizati, što je normalno. Naravno, dešavaju nam se i padovi, ali kako vrijeme bude odmicalo, nadam se da će takvih crnih rupa biti sve manje, kaže Teletović.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Dodaje kako svi žele igrati na najboljem mogućem nivou na Eurobasketu te kako će dati sve od sebe kako bi ispunio očekivanja selektora Ace Petrovića, ali i javnosti.

„Znam da su sve oči uprte u mene i lično, mogu da se nosim sa tim pritiskom. Znam šta mi je raditi i podređen sam uspjehu ekipe, ne svom sopstvenom, jer sam svjestan da je ovo odlična šansa da kao tim napravimo velike stvari. Biće i pobjeda i poraza, znamo to, ali najbitnije je da iz svake utakmice izađemo podignute glave, svjesni da smo se borili do samog kraja. Samo tako možemo napraviti velike stvari. Na Eurobasket ne idemo kao turisti i nikad se bih ne bi oprostio da kao vođa ove sjajne generacije košarkaša, ne uradim sve da uspijemo ostvariti historijski uspjeh. To nam je cilj i tome težimo, iako znam da će biti teško. Međutim, želim pobjeđivati i želim taj mentalitet prenijeti na sviju. U Sloveniju ne idemo na izlet, već da pokažemo Evropi da se i u BiH igra dobra košarka, ističe Teletović.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Što se tiče predstojećeg EP Teletović smatra kako će mnogo toga zavisiti od prve utakmice koju BiH igra protiv Latvije.

„Po rejtingu, ne spadamo u favorite grupe, ali vjerujem da se možemo nositi sa svima. Bitno je odreagovati na pravi način u pravom trenutku, a prva utakmica protiv Latvije odrediće našu sudbinu u grupi. Moramo slaviti u tom susretu, kako bi sa manje pritiska dočekali mečeve protiv Srbije, Crne Gore, Litvanije i Makedonije. Ukoliko uspijemo pobijediti Latviju, a uvjeren sam da hoćemo, mislim da možemo jako daleko. Ako ne dobijemo njih, onda se nemamo čemu nadati protiv Srbije i Litvanije, koje su daleko kvalitetnije reprezentacije od Latvije. Igrali smo s njima u kvalifikacijama i svjesni smo da nisu nimalo naivna ekipa. I oni će protiv nas tražiti šansu za pobjedu, kako bi sa samopouzdanjem dočekali ostale susrete iz grupe, mišljenja je Teletović.

O odnosu sa selektorom Aleksandrom Petrovićem kaže:

 “Ja znam šta selektor traži i očekuje od mene. Imamo iste motive, želje i ambicije. Nemamo nikakvih problema u međusobnoj komunikaciji i ne želim se vraćati na ono što je bilo, jer želim gledati naprijed. To je jedino bitno, rekao je Teletović.

Foto: Arhiv/AA

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...