Timur Čerkez i ove godine na Ocean Lava Montenegro triatlonu

- Advertisement -

Zahvaljujući entuzijastima dolazi do popularizacije i u BiH

Najmlađi bh. Ironman Timur Čerkez Timur Čerkez uveliko je počeo sa pripremama za „Ocean Lava Montenegro“ triatlon, koji će u maju biti održan u Kotoru (Crna Gora).

Timur je već učestvovao prošle godine, kada je distancu polu Ironman-a savladao za šest sati i dvije minute.

Samo dva mjeseca poslije toga u Hamburgu ostvario je svoj višegodišnji san. Uspješno je završio i punog Ironman-a što je tehnički najteži triatlon u svijetu. Izazovu da u ukupnom vremenu od 17 sati prepliva distancu od 3.8 km, pređe 180 km biciklom i na kraju istrči 42.2 km Timur je odgovorio sjajnim ukupnim prolaznim vremenom od  12 sati, 14 minuta i 28 sekundi.

 „Prošle godine tokom priprema za Kotor radio sam na izdržljivosti, a ove godine u fokusu treniranja mi je brzina. Očekujem bolje rezultate nego prošle godine, a ide mi u prilog što sada već poznajem stazu kao i ukupno iskustvo koje sam stekao prošle godine“, kaže Timur.

Fotografija: Yasin Emir

Iako su do triatlona više od tri mjeseca, da bi bio što spremniji za trku, već radi “brick” treninge ili simulaciju utrke, gdje s jedne discipline prelazi na drugu bez veće pauze.“ „Treninge sam koncipirao na način da imam dva duža, čiji cilj je pojačati izdržljivost te više kraćih, na kojima radim na brzini i tehnici“, pojašnjava.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Uz sve napore, veoma je važno uskladiti i stil života i ishranu, kako bi rezultati bili što bolji.

„Tijelu treba „gorivo“ za pripremu mišića prije i oporavak nakon treninga, i to je nešto što mnogi zanemaruju. Balans proteina, ugljikohidrata i dobrih masnoća je ključan, a moji mišići se oporavljaju uz napitak Dukat Fit, koji konzumiram već duže vrijeme“, rekao je Čerkez.

Sve tri discipline u polu Ironmanu, 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21 kilometar trčanja, jednako su teške, kaže Čerkez te dodaje da mu je omiljena plivanje, jer ga trenira najduže. Najmanje iskustva ima s cestovnim biciklizmom, a ističe kako se 90 kilometara koje treba savladati u Kotoru dosta razlikuju od rekreativnog biciklizma. I trčanje u triatlonu je teže nego trčanje inače.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Nakon bicikla prva dva, tri kilometra noge nisu toliko stabilne jer se u prethodnim disciplinama koriste drugi mišići nogu. I zato u većini slučajeva dobri trkači nisu dobri triatlonci“, pojašnjava Timur koji je i za ovu disciplinu napravio poseban raspored treninga.

„Imam jedno duže trčanje od 18+ km i dva kraća, između 5 i 15 km. Tokom kraćih trčanja više sam fokusiran na brzinu i trčanje sa usponom, a duži trening odradim malo sporije, gdje mi je cilj da noge, pluća i psihu naviknem na izuzetan napor.“

Fotografija: Yasin Emir

Nakon Kotora, u planu ima još nekoliko triatlona, a raduje ga činjenica da i u BiH ovo atletsko takmičenje postaje sve popularnije.

Prije nekoliko godina interes za triatlon u našoj zemlji skoro nije ni postojao. Za pozitivne stvari i promjene potrebno je veoma malo – samo se pokrenuti, a danas, zahvaljujući pojedinim entuzijastima mnogo se uradilo. Za moj uspjeh zaslužna je i kompanija Lactalis BH koja mi je podrška od samog početka“, zaključio je Čerkez.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...