Titula nakon 30 godina: Liverpool i Klopp – klub i trener kao savršeni spoj

- Advertisement -

Liverpool je nedavno i teoretski osvojio 19. naslov prvaka Engleske. Poslije 30 godina čekanja  dotakli su vrh u nacionalnom prvenstvu. Jedan od najzaslužniji je svakako Jurgen Klopp koji je stigao 2015.godine u Liverpool. Nakon pet godina jasno je kako Redsi koračaju jednom novom stazom gdje u ”oko upada” rukopis bivšeg trenera Mainza i Borussije iz Dortmunda.

”Nogometaši koji će na treninzima davati ”samo” 99 posto svojih mogućnosti imat će sa mnom ozbiljnih problema”, podvukao je Klopp 2008. godine kada je preuzeo Borussiju iz Dortmunda s kojom je kasnije dva puta postao prvak Njemačke i igrao finale Lige prvaka 2013. godine kada je poražen od Bayerna.

Piše:Edin Isanović

Klopp je imao viziju kako da unaprijedi igru Liverpoola, a svojim motivacijskim potencijalima pojedine igrače je preporodio. Stoga su odigrali sjajnu sezonu na Otoku. Za Liverpool se  govorilo kako godinama igra bespoštedan, ali istovremeno i bezglavi nogomet.

U oktobru 2015. godine Klopp je zaplovio preko Merseyja. Kao u pjesmi tvorca Liverpollove himen Gerryja Marsdena – novi je kapiten tu da trajekt konačno prevede preko rijeke. S druge strane Merseyja zemlja je uspjeha i trofeja, zemlja od koje se Liverpoolov navijač još nije otuđio. Kojoj se želi vratiti i na kojoj želi ostati…

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Očejnički uzdisali za dobrim trenerom

Jurgen Klopp je posljednjih 12 godina jedan od najboljih, ali i najtemperamentnijih trenera na nogometnom tržištu. Stoga su fanovi Liverpoola prije njegovog dolaska u Englesku  godinama gledali prema Dortmundu.

Očajnički su uzdisali za dobrim trenerom. Kada im se san ispunio, bili su sretni. Klub iz industrijskog grada s pedigreom angažovao je u svojoj svlačionici vrhunskog trenera. Bilo je i tada jasno kako su Klopp i Liverpool simbioza – klub i trener kao savršeni spoj. Jurgen je zbog svog karaktera bio pravi izbor za višestrukog prvaka Evrope. Voli prkositi moćnijima, napadati, pobjeđivati i one mnogo jače na papiru. Klopp, kao vječni izazivač karika je koja je nedostajala Liverpoolu. Redsi imaju posebnu nogometnu historiju, poseban identitet.

Rock ‘n roll  doživljava vrhunac

Za Jurgena Kloppa kažu da igra rock and roll nogomet. Uspio je Liverpoolu usaditi “Borussijin mentalitet”, a aktuelna generacija Redsa napada iz svih oružja. Bez dvojbe, Liverpool doživljava svoje najsjajnije dane posljednjih godina, a sve je krunisano dugoočekivanim peharom.

”Rocky Balboa je za mene velika inspiracija. Sjećam se, pred jedan meč protiv Bayerna pričao sam svojim nogometašima o Ivanu Dragi i Rockyju. Imao sam spremnu prezentaciju, govor, ma sve što mi je trebalo i onda sam počeo lagano pričati. Bio sam dosta motivisan kada sam to govorio, a onda sam vidio da moji igrači uopće ne reaguju. Stao sam i pitao ih da li znaju ko je Rocky Balboa. Ostao sam tužan i razočaran kada su se javila samo dvojica”, rekao je jedne prilike Klopp koji je na taj način želio motovisati igrače.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Bez dvojbe, najjača karika tima s Anfielda je Jurgen Klopp, čovjek koji je rođen u njemačkom Stuttgartu 1967. godine. Prethodno je s Borussijom Dortmund izgubio finale Lige prvaka 2013. godine od Bayerna, dok je s Liverpoolom  poražen u finalu Evropske lige 2016. godine od Seville. Potom je opet izgubio dfinale Lige prvaka od Reala, ali je 2019. godine postao prvak Evrope. Godinu poslije dotakao je vrh u prvenstvu.

”Tika-taka nije moj sport. Ne sviđa mi se pobjeda s 80 posto posjeda lopte do koje se dolazi u laganom ritmu. Kišni dan, težak teren, rezultat 5:5 svi prljavi nakon utakmice, nikome od blata ne vidiš lice, igrač od umora ne može igrati naredne sedmice. To je moj nogomet”, kazao je svojevremeno Klopp.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...