Top 10 nagrada koje je dobio Edin Džeko u posljednjih 10 godina

- Advertisement -

Bez dvojbe, Edin Džeko je najbolji bh. nogometaš u posljednjih deset godina. U tom periodu igrao je sjajno za Wolfsburg, Manchester City i Romu. Osvajao je trofeje sa klubovima, ali i individualno.

Nedavno je dobio dva priznanja od navijača Vučice, a u nastavku teksta donosimo sva važne nagrade koje je zaradio u posljednjih deset godina, a koje su ga katapultirale u nogometne visine.

Piše:Edin Isanović

1. Džeko je bio najbolji strijelac Bundeslige sa 22 gola u sezoni 2009/2010. Pogodio je bh. reprezentativac tada u posljednjem kolu u pobjedi Wolfsburga nad Eintrachtom 3:1, čime je za jedan gol umakao Kießlingu. Pred posljednje kolo Bundeslige dijelili su prvo mjesto liste strijelaca. Bio je to nagovještaj onoga što je kasnije uslijedilo.

2. Idol nacije Džeko je postao 2009. i 2010. godine po izboru portala SportSport.ba. ”Nadam se da će moji budući uspjesi biti i uspjesi cijele nacije”, kazao je Džeko krajem 2010. godine. Iako je u karijeri imao uspona i padova, nikada nije klonuo duhom. Nagrađen je za upornost, samopouzdanje i njegovu igračku nastrpljivost.

3. Nakon sjajnih igara u Wolfsburgu preselio je 2011. godine na Otok, a potpisao je ugovor sa Manchester Cityjem. Osvojio  je u protekloj dekadi Džeko dva prvenstva Engleske, engleski FA Kup, Superkup i Liga kup sa ”Građanima”. U dresu Cityja bio je važna karika za osvajanje trofeja. U tim trenucima imao je reputaciju jednog od najboljih napadača Starog kontinenta.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

4. Džeko se može pohvaliti da je dobitnik je Šestoaprilske nagrade Sarajeva za 2013.godinu. Bh. nogometnog reprezentativca, tada igrača Manchester Cityja i UNICEF-ovog ambasadora, predložilo je Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” uz obrazloženje da je među svjetskom javnošću poznat kao ličnost koja plijeni visokim moralom, etičnosti i filantropijom. Na kraju je zasluženo dobio nagradu.

5. Edin je postao najbolji strijelac Serie A sa 29 golova u sezoni 2016/17. Postigao je čak 29 pogodaka u Seriji A,jedan više od prvog pratioca – Driesa Mertensa iz Napolija. Tokom većeg dijela sezone Džeko je vodio veliku borbu sa napadačem Torina Andreom Belottijem koji je ipak u finišu sezone pao u formi.

6. Napadač Rome i reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko proglašen je i za najboljeg strijelca Evropske lige za sezonu 2016/17.U ovoj sezoni postigao osam pogodaka, isto koliko i Giuliano iz Zenita, a naš reprezentativac je ponio titulu najboljeg strijelca zahvaljujući tome što je odigrao manje minuta.

7. Sportista godine u 2018. po izboru “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH. Bio je kapiten bh. nogometne reprezentacije – Edin Džeko. Žiri kojim je tada predsjedavao proslavljeni bh. košarkaš Mirza Teletović proglasio je najbolje u toj godini. ”Dijamant”, koji je 2009. godine prvi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu BiH svojim sjajnim izvedbama na terenu u dresu bh. reprezentacije i Vučice stigao je drugog eminentnog priznanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

8. U sezoni 2017/18 Džeko je proglašen za najboljeg igrača rimskog tima od strane navijača. Kada se dobije priznanje od pristalica kluba, to je uvijek vrijedna nagrada. Stoga je lako zaključiti da je nekadašnjem igraču Željezničara ovo jedno od najvrijednijih priznanja.Džeko je borac i uvijek se vraćao kao veliki pobjednik.

9. Za najveće pojačanje Rome u posljednjih deset godina nedavno je proglašen kapiten bh. nogometne reprezentacije. Do trenutka izbora u dresu Rome Edin je ukupno nastupio 201 put u svim takmičenjima. Postigao je 97 pogodaka i upisao 43 asistencije. Kada je stigao u Vječni grad dobio je dres s brojem 9 uz riječi čelnika kluba – ”svi velikani Rome su noslili taj dres”. Bilo je jasno da se pozicionirao kao lider. Kasnije je to i dokazao.

10. Golgeter iz Sarajeva mnogo puta je obradovao navijače Rome, a njegov pogodak u Ligi prvaka protiv Chelsea u Londonu proglašen je za najljepši gol Vučice u posljednjoj deceniji. Spektakularan pogodak postigao je londonskim Plavcima na Stamford Bridgeu. Odmah nakon toga počelo se pričati kako će preseliti upravo u Chelsea. No, do realizacije transfera nije došlo. Odbio je. Ostao je u Romi, pozicionirao se kao lider rimske vojske. Mnogim mladim talentima, njihovim roditeljima, menadžerima i savjetnicima Edin Džeko može poslužiti kao inspiracija…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...