Tsitsipas u Beču predstavio vlastiti teniski turnir novog formata

- Advertisement -

Španac Carlos Alcaraz osvajač je prvog izdanja turnira Red Bull Bassline, održanog u glavnom gradu Austrije. Tinejdžerska teniska senzacija u finalu je pobijedila upravo Grka Stefanosa Tsitsipasa, idejnog tvorca ovog takmičenja u novom formatu, koje se igra na dva dobijena tie-breaka, bez sudija, ali uz DJ-a, muziku i obilje zabave u pauzama između mečeva.

Inovativni novi teniski event, održan u srcu Beča, prenošen je uživo na Red Bull TV uz Bryna Lucasa i Barbaru Schett kao komentatore duela odlične takmičarske postave u kojoj su se našli Tsitsipas (3), Alcaraz (42), Cameron Norrie (16), Cristian Garín (17), Reilly Opelka (25), Feliciano Lopez (109), Dennis Novak (114) i Jurij Rodionov (132).

„Ovo takmičenje nudi eksplozivnost, intenzitet i kompetitivnost. Prije dosta godina bio sam na NBA utakmici, na kojoj su mi se zaista svidjeli energija i muzika, i tako je rođen Red Bull Bassline“, objasnio je 23-godišnji Tsitsipas.

Turnir se igra po sistemu eliminacije, na dva dobijena tie-breaka, nema sudija, a linijske odluke donose se elektronski. Voditelj, njemački mountain bike vozač Andi Brewl, pobrinuo se za dobro raspoloženje u publici, dok je pored njega DJ podizao atmosferu setom muzičkih hitova. Živahnoj atmosferi tokom turnira doprinijelo je i to što su igrači sjedili, ćaskali ili se zagrijavali na sobnim biciklima tik do terena.

PROČITAJTE JOŠ:  Četiri škole na Ilidži dobile dojavu o postavljenim bombama

U finalu su se susreli domaćin turnira Tsitsipas i 18-godišnji Carlos Alcaraz. Grk je na svom putu pobijedio domaću nadu Novaka, te Amerikanca Opelku u polufinalu, dok je Alcaraz bio bolji od sunarodnjaka Lopeza, a potom i Čileanca Garina.

Mladi Španac u finalnom meču nije pokazao strah pred trećim reketom svijeta, dobivši prvi „set“ sa 7:4. U drugom je poveo 2:0, Tsitsipas je izjednačio na 4:4, da bi na kraju Alcaraz sa 7:5 slavio protiv finaliste ovogodišnjeg Roland Garrosa.

„Čast je igrati ovdje. Stefanos je veliki igrač, tako da sam od prve do posljednje lopte morao igrati najbolje što mogu. Ovaj turnir je zaista sjajno iskustvo. Atmosfera u publici bila je odlična, kao i muzika tokom mečeva – to je nešto potpuno drugačije. Naravno, jako sam sretan zbog pobjede, naročito jer sam dobro igrao“, izjavio je tinejdžer iz Murcie, koji je do titule stigao bez izgubljenog seta.

PROČITAJTE JOŠ:  Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

„Ponovo sam izgubio od tebe, ali zaslužio si pobjedu“, čestitao je Tsitsipas mladom teniseru, podsjetivši na svoj nedavni poraz od Alcaraza u pet setova u trećem kolu US Opena. „Želim približiti mlade ovom sportu i učiniti ga zabavnim. Carlos definitivno zaslužuje da bude šampion i na brojnim drugim velikim turnirima u budućnosti. Vrlo sam zadovoljan kako je sve ispalo.“

Alcaraza u domovini već nazivaju „novim Rafom“. Sa 18 godina, tinejdžer je najmlađi četvrtfinalista u muškoj konkurenciji US Opena u open eri tenisa i najmlađi četvrtfinalista nekog Grand Slam turnira još od legendarnog Michaela Changa koji je na Roland Garrosu 1990 takođe imao 18 godina.

Teniseri su produžili boravak u Beču, gdje se trenutno igra Vienna Open, na kojem je Tsitsipas glavni nosilac. On je u utorak u prvom kolu pobijedio Bugarina Grigora Dimitrova (22 ATP), a u osmini finala ga čeka Amerikanac Frances Tiafoe (49).

Alcaraz je Vienna Open takođe započeo pobjedom protiv Britanca Daniela Evansa (24), u drugom kolu je eliminisao dvostrukog osvajača Wimbledona, Andyja Murraya, a za plasman u polufinale borit će se protiv trećeg nosioca turnira, Italijana Mattea Berrettinija (7).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...