Tuka: Obradovala me vijest da Dijamantska liga kreće u augustu

- Advertisement -

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka danas je kazao da je izuzeto sretan što je dobio obavještenje da će se atletska sezona, ipak, održati uprkos globalnoj pandemiji novog koronavirusa. Posebno ga je, veli obradovalo, to što će u augustu početi održavanje mitinga Dijamantske lige, a kao uvod će biti Državno prvenstvo BiH vjerovatno 7.i 8. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Budi nam se sport, vraća se tamo gdje mu je i mjesto, tako i atletika. Svi smo bili presretni kada smo dobili od Evropske federacije obavještenje da se mogu održati pojedinačna prvenstva u atletici. Tako ćemo i mi vjerovatno 7. i 8. augusta u BiH održati u tom periodu prvenstvo. Vjerovatno će to biti moja prva trka, ukoliko ne dobijem dozvolu da nastupim u nekim drugim zemljama, možda u Italiji“, kazao je Tuka i dodao:

“Druga dobra vijest koja je došla jeste da je zvanično u planu početak Dijamantske lige. To je veliko, jer smo mislili da se neće održati ništa. Počinje od augusta mjeseca zvanično, tu su i datumi Dijamantske lige i World challenga, nivo odmah ispod Dijamantske lige. Na kalendaru trke su jako blizu, skoro svaki drugi dan. Moraćemo napraviti ja i trener, mada je to više njegov zadatak da odabere trke koje će biti najbolje“.

Tuka ističe da što se tiče forme smatra da je na dobrom nivou zahvaljujući Gradu Zenici, koji je olimpijcima iz tog grada tokom epidemije koronavirusa i restriktivnih mjera u BiH dozvolio da treniraju na stadionu Kamberovića polje. Naravno, uz poštivanje svih mjera, prije svega o socijalnom distanciranju.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

“Omogućili su nam normalne treninge i nijedan nisam propustio. Čak mogu reći da mi je ovo dobro došlo, jer sam baš maksimalno bio posvećen treninzima. Ova situacija oko virusa meni je iskreno dobro došla, jer nikada nisam bio na ovako visokom nivou što se tiče treninga i profesionalnosti. Sve sam dao na treninge i sport. Mislim da bi i ova sezona mogla biti jako dobra“, rekao je Tuka.

Dodao je da mu je tijelo, pošto je već godinama u atletici, naviklo na najveće napore u ljetnom periodu, pa se nada da će nakon duge pauze dobro reagovati u augustu.

“Osjećam se jako dobro i trenirao sam jako dobro. Zdrav sam. Žao mi je što su odgođena ova velika takmičenja, jer mi je prošla sezona i medalja dala veliki motiv“, naglasio je Tuka.

Pojasnio je da su atletičari dobili obavještenje da rezultati koje ostvare do polovine novembra neće važiti za eventualno ispunjenje olimpijske norme za igre, koje su prolongirane i održaće se u Tokiju ljeta naredne godine. No, njega to ne brine, jer ima ispunjeno normu.

“Puno je lakše kada već znate da imate normu za Olimpijske igre i ne morate trošiti energiju da je ostvarite, nego napravite plan i program da budete najbolji u određenom trenutku“, smatra najbolji bh. atletičar i osvajač srebrene medalje u disciplini 800 metara sa Svjetskog prvenstva održanog prošle godine u Dohi.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Ističe da jedva čeka Državno prvenstvo BiH na kojem će nastupiti kako bi uveličao događaj i dao dodatnu motivaciju mladim naraštajima bh. atletike.

Raspored održavanja mitinga Dijmantske lige je veoma zgusnut, pa Tuka mora napraviti plan kada će i na kojim mitinzima nastupati. Kako sada stvari stoje, kaže, da bi volio nastupiti u Monaku 14. augusta i Stockholmu 23. Velika mu je želja i da nastupi na Dijamantskoj ligi u Dohi na stazi na kojoj je osvojio svjetsko srebro, a taj miting je na rasporedu 9. oktobra. U međuvremenu u septembru bi trebao trčati u Lozani (2. septembar) i Zagrebu (15. septembar).

Kada je riječ o otkazivanju Olimpijskih igara u Tokiju, bh. atletičar je podržao takvu odluku, je su prema njegovom mišljenju ljudski život najvažniji.

“Iskreno kada sa dobio tu informaciju rekao sam: ‘Nije to moguće, ne mogu se Olimpijske igre odložiti’. Ipak, je to ono znate kada kažete Olimpijske igre, to je nešto nama sportistima u očima stvarno veliko. Međutim, s druge strane kada se uzmu u obzir sva dešavanja u svijetu i kod nas, ipak, su ljudski životi najvažniji i trebamo se svi zaštiti“, zaključio je Tuka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...