Tuka: Prošao sam kroz težak period, sada mogu biti samo bolji

- Advertisement -

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka iza sebe ima jednu od najuspješnijih sezona u karijeri.

Nakon perioda stagnacije, lošije forme i rezultata u 2017. godini, te povreda u 2018., Tuka se vratio na staze uspjeha i u ovoj sezoni trenutno drži najbolji evropski i treći svjetski rezultat na 800 metara.

Tuka je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da je danas, nakon odličnih rezultata, lako izaći pred bh. medije.

– Napravio sam dobre rezultate pa je lako danas sjedit ovdje pred vama. Došao sam s dobrim rezultatima, istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi i treće u svijetu i pao mi je kamen sa srca. Imao sam zaista težak period, posebno na psihičkom planu nakon pada forme i povreda, ali sada sve ide kako sam želio. Uveo sam promjene i imao sam od toga koristi. Atletika je takav sport, morate biti strpljivi i čekati da se sve posloži. Zadovoljan sam rezultatima u dvorani, ali cilj je bio ljetni dio sezone. Od prve trke u Italiji do ekipnog prvenstva u BiH sve se posložilo. Osjećaj je bio odličan, vratila mi se volja svježina i motiv, koje sam i prije imao. Moja prva jača trka bila je u Ostravi na Golden spikeu i tu sam istrčao najbolji rezultat sezone – izjavio je Tuka, prenosi Fena.

Osvrnuo se na nastup na Dijamantnoj ligi u Lozani, gdje je popravio svoj rezultat. Završio je na šestom mjestu, ali bio je zadovoljan jer u tom trenutku nije težio top formi.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

– Trener me držao na nekih 90 posto forme. Tada sam se probio na drugo mjesto na evropskoj listi. U Monte Carlu koji je za mene poseban, ispisao sam historiju bh. sporta. Konkurencija je bila jaka, a mene je to povuklo jer se volim boriti protiv najboljih. Tu sam imao najbolje trenutno vrijeme u Evropi. Nisam očekivao da ću trčati 1:43 u ovoj formi, ali stvari su se tako posložile – objašnjava atletičar.

Naglasio je da se vrhunski sportista najbolje osjeća u top formi, a on je to dostigao 2015. godine.

– Tada sportista odradi najjači trening i ne osjeća umor. Sada smo vratili sistem treninga iz 2015. godine koji meni očigledno odgovara. Čitav august ću se pripremati u Švicarskoj, gdje će podizati formu pred svjetsko prvenstvo u septembru koje će biti kruna ove sezone – podvlači Tuka.

Vjeruje da ima prostora za napredak, što mu daje dodatni motiv pred finale Dijamantske lige u Cirihu i svjetsko prvenstvo u Dohi.

– Znam da imam prostora za napredak i to mi daje dodatni motiv jer znam da mogu biti još bolji. Naravno, doći u top formu u odgovarajućem momentu nije lako, ali mi sportisti se tu moramo pouzdati u naše trenere. Finale Dijamantske lige će biti 29. augusta, a ja ću sa planine ići na tu trku. Neću se posebno opterećivati jer puno mi je važnije da budem u top formi na SP-u u Dohi nego na Dijamantskoj ligu u Cirihu. Na Dijamantskoj ligi će biti osam najboljih u finalu. Želim ponoviti dobar rezultat, svaka trka je posebna i nikada ne znate šta se može desiti, ali vjerujem u dobar rezultat. Što se tiče SP-a prvi cilj je ući u finale. Morat ću biti veoma pažljiv i nikoga ne smijem potcijeniti jer svi su tu vrhunski atletičari. Svaka trka se mora ozbiljno shvatiti ako želite doći do finala – podvukao je Tuka.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Na uspjehu je zahvalio porodici, treneru, timu i prijateljima koji su ga uvjeravali da je iza njega težak period iskušenja i da sada može ići samo na bolje.

– Na uspjehu moram zahvaliti ljudima koji su bili uz mene u teškim vremenima, posebno tokom 2017. godine koja je bila najteža u mojoj karijeri, iako sam tokom 2018. bio povrijeđen. Sam sam sebi postavljao pitanje da li mogu da se vratim, ali porodica je bila uz mene, oni su bili stub mog uspjeha, posebno podrška mojih roditelja. Tu je naravno bio i moj trener i ljudi iz tima, psiholog, nutricionista, fizioterapeut i prijatelji koji su mi davali snagu i govorili mi da je to samo period iskušenja i da moram biti strpljiv – zaključio je Tuka.

Trofejni bh. atletičar učestvovat će ovog vikenda u trci na  400 metara na državnom prvenstvu u Zenici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...