Tuka započinje nastup na SP u Dohi

- Advertisement -

Najbolji bosankohercegovački atletičar Amel Tuka danas će nastupom u kvalifikacijama na 800 metara započeti nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Tuka je u Dohu doputovao s najboljim evropskim vremenom u ovoj disciplini (1:43,62), odnosno sedmim svjetskim rezultatom, a prije odlaska u Katar naglasio je da želi ući u finale i pokušati osvojiti novu svjetku medalju za BiH. Prije četiri godine u Pekingu osvojio je bronzu, istorijsku medalju za bh. atletiku.

– Istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi ove godine. Posebno sam zadovoljan zadnjom trkom u Minsku koja je bila taktička. Najvažnije je da se osjećam dobro i da sam zdrav. Ono što me posebno raduje je što osjećam da sam psihički puno stabilniji i sigurniji u sebe. Primarni mi je cilj da se plasiram u finale i ponovo nađem među osam najboljih na svijetu. Ono na što se moram fokusirati je prva trka kvalifikacija u kojoj će svi imati pritisak – kazao je Tuka.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Pored Tuke, boje BiH u Dohi branit će bacači kugle Kemal Mešić i Mesud Pezer.

Mešić, koji se na velika takmičenja vraća nakon dvogodišnje pauze zbog teže povrede ahilove tetive, na SP putuje s rezultatom 20,83 m. Kazao je da je bilo jako teško ispuniti zahtjevne norme i da je nastup na SP-u za njega i Mesuda Pezera veliku ispjeh.

– Vrijedno smo radili i u potpunosti smo spremni za najvažnije takmičenje u ovoj godini. Očekujemo dobre rezultate, želimo da obradujemo sportsku javnost u BiH – kazao je Mešić.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Pezer se također nalazi u vrhunskoj formi, što je pokazao prije našto više od mjesec dana kada je na mitingu u Švedskoj postavio novi državni rekord hicem 21,48 m. Ovim rezultatom Pezer se na svjetskoj IAAF rang listi nalazi na 14. mjestu.

Mešić i Pezer će u kvalifikacijama bacanja kugle nastupiti 2. oktobra, dok će se finalno takmičenje održati 4. oktobra. Kvalifikacije na 800 metara počinju u 16.15 sati, sutra je na rasporedu polufinale, dok je finalna utrka na programu 1. oktobra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...