Udruženje DEČKI U PLAVOM organizuje drugi po redu „Two Cities Marathon“ koji će se održati 18. jula u Sarajevu

- Advertisement -

Udruženje DEČKI U PLAVOM organizator je drugog po redu „Two Cities Marathon“ koji će se održati 18. jula 2021. godine u Sarajevu. Osim maratonske utrke i štafetnog maratona, biti će organizirana i Memorijalna utrka „Osman Junuzović“ utrka na 5000 metara u spomen bh. atletičaru Osmanu Junuzoviću koji je preminuo u decembru prošle godine. U okviru ove sportske manifestacije biti će održano i ovogodišnje Prvenstvo BiH u maratonu, a cjelokupna utrka će bit u direktnom prijenosu na kanalu BHT1 Radiotelevizije BiH. Start utrke je na Trgu Vijećnica, a trči se područjem Sarajeva i Istočnog Sarajeva. 

Pored velikog broja učesnika iz BiH, zemalja regije, Europe i svijeta, na utrci će nastupiti i pripadnici sigurnosnih agencija, oružanih snaga, te pripadnici NATO i EUFOR, no jedan od fokusa utrke je i inkluzija. no jedan od fokusa utrke je i inkluzija. Naime, svoje učešće na utrci najavilo je nekoliko takmičara i takmičarki s invaliditetom.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija u Austriji objavila fotografije žena koje se dovode u vezu s nestankom djevojčice Danke Ilić

Iz Bosne i Hercegovine nastupit će tročlani štafetni tim „Deaf-X“ koji čine tri trkača s potpunim oštećenjem sluha Najdan, Abdulah i Jovan. Iz Kragujevca nam dolazi paraolimpijac Goran Nikolić koji je 20219. godine u okolini Čikaga (USA) za 77 dana istrčao 77 maratona i time postavio novi rekord. Iz Beograda nam dolazi Marko Marjanović, osoba s potpunim oštećenjem vida, a u pratnji prijatelja će trčati punu dionicu maratona. Također, iz Beograda dolazi šesnaestogodišnja Iskra Milenković, osoba s potpunim oštećenjem vida, koja će trčati u pratnji očuha Aleksandra Andrejića, takođe osobe s oštećenim vidom. Tu je i Asmir Hajduković iz Sarajeva, cijenjeni fizioterapeut i osoba s potpunim oštećenjem vida koji će trčati utrku na 5 km. Do sada imamo prijavljenih pet grupa maratonaca koji će na distanci od 42 km nastupiti tako što će gurati svoje prijatelje u invalidskim kolicima koji će se također na taj način takmičiti u maratonu. Tu će biti Mirza Podžić iz sarajevske ekipe „5. element“, Harun Tahirović iz ekipe „Kilometar života“ iz Kaknja, Ante Bošnjak iz ekipe „Rama u srcu“, a iz Srbije stižu Aleksa Petrović i Danijel Stojiljković kao dio ekipe „Griffin“ iz Jagodine”. Sa nama je i mladi heroj iz Visokog,Afan Habibović, koji je prije nekoliko godina vodio tešku životnu bitku. Naime, sa 14 godina mu je dijagnostirican tumor na mozgu. Također, svoje učešće na utrci od 5K potvrdila je grupa članova udruge Down Sindrom Mostar.

PROČITAJTE JOŠ:  Sve je spremno za tradicionalni koncert ”Bajram dođe, mirišu avlije”

Osobe s invaliditetom oslobođene su plaćanja startnine za utrke Udruženja Dečki u plavom.

Svi zainteresirani rekreativci i takmičari koji žele učestvovati na nekoj od utrka, mogu se prijaviti do 02.07.na sljedećim linkovima:

Maraton: https://stotinka.hr/hrv/utrka/3946/prijava_na_utrku

Štafetni maraton: https://stotinka.hr/hrv/utrka/3958/prijava_na_utrku

Memorijalna utrka „Osman Junuzović“ 5k: https://stotinka.hr/hrv/utrka/3972/prijava_na_utrku

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....