Udruženje ”Duga” trčalo za inkluziju djece i mladih s down sindromom u odgojno-obrazovni sistem

- Advertisement -

Udruženje „DUGA“ izrazilo je punu podršku ideji inkluzije mladih i djece s Down sindromom u redovan odgojno-obrazovni sistem kroz učešće u kampanji „Trčimo za inkluziju – da niko ne bude izostavljen“, održanoj u Sarajevu, 15.09.2019. godine.

Utrke su održane u organizaciji Udruženja „Život s Down sindromom Federacije BiH“ i NGO Marathon Sarajevo, s ciljem podizanja svijesti o poštivanju prava djece i mladih sa Down sindromom na inkluzivno obrazovanje.

Da niko ne bude izostavljen!   

Ispred Udruženja „DUGA“, trčao je Arnes Šabanović, dok je cijeli tim DUGE prisustvovao utrci, pružao podršku učesnicima kao i ideji inkluzije mladih i djece s Down sindromom u redovan odgojno-obrazovni sistem, za što Udruženje zagovara kroz svoje redovne aktivnosti.

”Predivan dan, dan prepun emocija, pozitivne energije i natjecateljskog entuzijazma. Hvala Nj.E. britanskom ambasadoru u BiH g. Matthiew Field i uvaženoj ministrici gđi. Zineti Bogunić u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo što su svojim prisustvom danas podržali Kampanju i doprinijeli promociji  vrijednosti inkluzije.”– poručila je Anka Izetbegović, izvršna direktorica Udruženja „DUGA“.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Uvažavanje potrebe svakog djeteta!

Udruženje „DUGA“ je vodeća organizacija u oblasti inkluzivnog obrazovanja  i promociji vrijednosti otvorenih društava i zajednica u kojima se poštiva pravo svake osobe na dostojanstven život u zajednici.  Od svog osnivanja 1999 godine, kroz različite programe i inicijative, promoviše princip inkluzivnosti i princip otvorenih zajednica koje uvažavaju potrebe svakog djeteta. Do danas, Udruženje je pružilo psiho-socijalnu i edukativno-rehabilitacijsku podršku za preko 5.000 mladih i djece. Pored toga, Udruženje je razvilo programe obuka za odgajatelje, nastavnike, roditelje i predstavnike lokalne zajednice iz područja odgojno-obrazovne  i socijalne inkluzije.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Finansijsku podršku za učešće u utrci pružio je Care International kroz projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, kojeg finansira Češka razvojna agencija i CARE Češka. Pored DUGE, kroz projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ podržane su organizacije: Amica Educa Tuzla, UG „Budućnost“ Modriča, UG „Otaharin“ Bijeljina, Sarajevski otvoreni centar, Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde i UG „Nešto Više“ Istočno Sarajevo. Cilj projekta je jačanje kapaciteta 7 nevladinih organizacija kako bi se poboljšao pristup socijalnim pravima, zaštiti i njezi ranjivih kategorija u BiH (osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja, Romi, LBGT populacija..).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...