UEFA od 2024. godine uvodi novi format Lige prvaka s 36 klubova

- Advertisement -

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), najavio je danas novi format Lige prvaka kao i oštre sankcije protiv 12 klubova koji žele uspostaviti takozvanu Super ligu.

Čeferin je na konferenciji za medije održanoj online rekao da će od sezone 2024/2025. Liga prvaka biti s 36 klubova te da neće postojati grupna faza već će se igrati po ligaškom sistemu.

Prema novom formatu, igrat će deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest susreta, dok će najbolji na tabeli nastaviti put do finala kroz nokaut fazu.

Novi format bit će prilagođen i za UEFA-inu Evropsku ligu, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Hercegovini: Hrvatski državljanin čekićem povrijedio dvije osobe

Čeferin je također apsurdnom nazvao inicijativu 12 bogatih klubova u Evropi koji su ozvaničili planove za formiranje Super lige.

“Iznenađen sam i nisam mogao ni pretpostaviti da ljudi mogu ići do ove krajnosti”, rekao je Čeferin, najavljujući uvođenje sankcija za pomenutih 12 klubova.

Napomenuo je da je ”fudbalski svijet ujedinjen”, te da je protiv formiranja Super lige, zatvorenog takmičenja kojeg od naredne sezone planiraju pokrenuti neki od najjačih klubova iz Španije, Engleske i Italije.

”Fudbalski svijet je ujedinjen. I vlade su ujedinjene i svi smo protiv besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u tom takmičenju neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje zemlje”, rekao je Čeferin.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Sarajevu: Sudar dva vozila, ima povrijeđenih

Dodao je da Chelsea, Real Madrid i Manchester City, polufinalisti UEFA Lige prvaka, koji su među osnivačima Super lige, neće biti izbačeni iz takmičenja i moći će završiti ovu sezonu.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju navodi se da će ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

“Osim toga biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće”, navedeno je ranije u saopštenju osnivača Super lige.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Gradska inspekcija za hranu izvršila je vanrednu kontrolu prometa...

Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kod Karađorđevog parka u...

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...