UEFA: BiH nositelj žrijeba za EURO 2016, Hrvatska u drugom, Srbija u trećem „šeširu“

- Advertisement -

Hrvatska na 16. mjestu, BiH 19. na prvoj FIFA rang lista u 2014. godini

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će nositelj u žrijebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo „Francuska 2016“, koji će se održati 23. februara u Nici, odredila je danas zvanično Evropska fudbalska asocijacija (UEFA).

Zanimljivo, postoji mogućnost da jednu grupu sačinjavaju isključivo reprezentacije država nastalih raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije, a to su Bosna i Hercegovina, Hrvatska (drugi šešir), Srbija ili Slovenija (treći), Crna Gora (četvrti), Makedonija (peti), piše Anadolu Agency (AA).

Nositelji u žrijebu uz BiH bit će i Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska i Rusija. U drugoj jakosnoj grupi su: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka Republika, Mađarska, Republika Irska. Treći „šešir“ sačinjavat će Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska, dok će u četvrtom biti Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija. U petom bubnju žrijeba svrstani su Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar, a u šesti najslabiji Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino i debitant u kvalifikacijama Gibraltar.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

U kvalifikacijama  će učestvovai 53 selekcije podijeljene u osam grupa po šest, te jednu u kojoj će biti pet reprezentacija. Najbolji prvi, drugi, te najbolji trećeplasirani iz jedne od devet grupa plasirat će se na EURO 2016, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj koja je po automatizmu organizatora direktno na šampionatu. Osam trećeplasiranih igrat će baraž za četiri preostala mjesta na EP, koje će po prvi put 2016. godine brojati 24 nacionalna tima.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Kvalifikacije počinju 7. septembra ove godine, a završit će 15. oktobra 2015. Termini baraž mečeva su od 12. do 14. novembra, odnosno od 15. do 17. dana u istom mjesecu iduće godine. Žrijeb za EP bit će obavljen 12. decembra 2015. godine, a šampionat će se igrati od 10. juna do 10. jula 2016, javlja Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...