UEFA: Otkazano Evropsko prvenstvo 2020, utakmice baraža u junu

- Advertisement -

Evropska fudbalska federacija (UEFA) danas je zvanično objavila da je zbog globalne pandemije korona virusa otkazano Evropsko prvenstvo 2020. godine, a da će se utakmice baraža za to takmičenje igrati u junu, ukoliko se steknu uslovi, prenosi Anadolu Agency (AA).

“UEFA objavljuje odlaganje svog vodećeg državnog takmičenja, UEFA EURO 2020, koje je trebalo biti održano u junu i julu ove godine. Zdravlje svih koji su uključeni u fudbal ​​je prioritet, kao i izbjegavanje nepotrebnog pritiska na državne javne službe uključene u organizovanje utakmica. Ova odluka pomoći će da se završe sva domaća takmičenja, koja su trenutno na čekanju zbog vanredne situacije sa COVID-19”, naveli su iz UEFA-e i dodali:

“Sva UEFA-ina takmičenja i utakmice, uključujući i prijateljske, za klubove i reprezentacije u muškoj i ženskoj konkurenciji stavljaju se na čekanje do daljnjeg. Baraž utakmice za EURO 2020 i međunarodne prijateljske utakmice, koje su bile predviđene za kraj marta, sada će se igrati po međunarodnom kalendaru početkom juna, ukoliko se steknu uslovi.”

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Novi termin EURO-a je od 11. juna do 11. jula naredne godine.

U baražu za EURO 2020 trebale su igrati i reprezentacije iz regiona, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Iz Niona su naglasili i da je osnovana radna grupa u koju su uključeni predstavnici liga i klubova, koja će preispitati moguća rješenja za kalendar takmičenja kako bi se omogućio završetak tekuće sezone.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Odluke koje je danas donio Izvršni komitet UEFA-e uslijedile su nakon videokonferencijske sjednice s predsjednicima i generalnim sekretarima 55 nacionalnih federacija, kao i predstavnicima Evropske asocijacije klubova, Evropskih liga i FIFPro Evropa, koju je sazvao Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e.

“Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti naš prioritet broj jedan i u tom je duhu UEFA predložila niz opcija kako bi se takmičenja ove sezone mogla sigurno završiti i ponosan sam na odaziv mojih kolega iz evropskog fudbala. Ima li smo pravi duh suradnje, pri čemu su svi shvatili da moraju nešto da žrtvuju kako bismo postigli najbolji rezultat”, rekao je, između ostalog, za zvaničnu UEFA-inu internet stranicu Čeferin.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...