Umjesto analize: Odlazak Di Francesca i povratak Zizoua!

- Advertisement -

Sad kad znamo ko se nalazi na reprezentativnom spisku za martovske mečeve reprezentacije, vrijeme je da se u nekoliko rečenica pozabavimo dešavanjima u ligama petice proteklog vikenda.

Piše: Cantona

Vaha nije imao priliku (zbog činjenice da gosti nisu doputovali) da na domaćem terenu dodatno stavi so na ranu parižanima (ranu koju je u srijedu nanio Manchester United izbacivši ih iz Lige prvaka), tako da je prolongiran meč između Nantesa i PSG za naredni period.

Tragičar kola je ekipa Lyona, koja je uspjela u razmaku od dvije minute da ispusti vodstvo od dva gola razlike, a za šta je najzaslužniji napadač domaćih Ajorque (Strasbourg – Lyon 2:2).

Glavna zvijezda Lique 1, trenutno je Balotelli, koji je u derbiju kola postigao jedini pogodak (a to je ukupno peti u isto toliko mečeva za Marseille), ovaj put bivšem klubu (Marseille – Nica 1:0).

Apeninski poluotok je desetak kola prije kraja, a nakon remija Napolija (Sassuolo – Napoli 1:1), dobio novog/starog šampiona. To je Juventus koji je nakon ovog kola na + 18 (Juventus – Udinese 4:1).

Juventus večeras čeka utakmica sezone (21:00 Juventus – Atl. Madrid) u kojem stiže zaostatak od dva gola iz prve utakmice,  ali sve prvenstvene pobjede i svi bodovni plusevi ništa neće vrijediti ukoliko dalje prođe Atletico Madrid (u tom slučaju i Ronaldo može da se vrati u Madrid, možda čak i istim avionom sa Atleticovim igračima).

Roma je odmarala pola tima (samim tim i dijamant Edin je odmarao), a na “duži“ odmor je poslala trenera Di Francesca kojeg je na klupi zamjenio Ranieri (ukoliko slabije kapiraš, da, istina je, Di Francesco je konačno dobio, davno zasluženi, otkaz!).

Lulić je kapitenski predvodio Lazio na gostovanju kod “Fiore“ sve do 67. minute kada ga je zamijenio Badelj. Ovaj derbi je završio podjelom bodova (Fiorentina – Lazio 1:1).

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Bundesliga nakon 25. kola ima identičan poredak na tabeli kao i prije. Na vrhu su izjednačeni Bayern i Borussia Dortmund sa 57 bodova, s tim da je ipak, Bayern prvi, a “Milioneri“ na poziciji broj dva.

Vedator je nakon suspenzije odigrao cijeli meč u porazu Herthe kod Freiburga (Freiburg – Hertha 2:1), a vrijedno pomena je da je Vedad u drugom poluvremenu zatresao mrežu na oba gola (prvi put za izjednačenje Herthe, a drugi put za konačnih 2:1).

Čitavu utakmicu u zadnjoj liniji Hoffenheima je odigrao i Bičakčić te upisao pobjedu protiv slabašnog Nurnberga (Hoffenheim – Nurnberg 2:1).

Dvojac, Manchester City i Liverpool, i nakon 30. kola Premier league je ostao na istoj bodovnoj razlici. Ali, osim samog vrha tabele, iz kola u kolo je sve zanimljivija borba za europske pozicije, a u tom dijelu tabele ovo kolo su derbi u Londonu odigrali Arsenal i Manchester United.

Gosti iz Manchestera su još uvijek pod dojmom eliminacije PSG iz Lige prvaka, tako da nisu uspjeli odigrati još jednu utakmicu u nizu na visokom nivou, što su domaćini iskoristili te pobjedom preskočili goste na tabeli (Arsenal – Manchester Utd. 2:0).

Ono što može radovati selektora “Žutog“ jeste odlična partija Arsenalovog ljevog beka, Kolašinca.

Od ostatka društva sa vrha, razočarali su Chelsea remiziravši kući sa Wolverhamptonom (1:1), kao i gostujući poraz Tottenhama od Southamptona (Southampton – Tottenham 2:1).

La Liga je na rasporedu ovaj vikend imala 27. kolo i odigrano je bez većih iznenađenja.

Sevilla je na svom Ramon Sanchez Pizjuanu deklasirala Real Sociedad sa visokih 5:2, te je tako ekipa iz San Sebastiana poslužila domaćinima za podizanje samopouzdanja nakon niza loših rezultata kako u domaćem prvenstvu tako i u zadnjoj utakmici Europa League.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Barcelona i Atletico Madrid su i nakon ovog kola ostali na istoj bodovnoj razlici (+8 za Barcelonu). Obje ekipe su upisale rutinske pobjede (Barcelona – Rayo V. 3:1; Atl. Madrid – Leganes 1:0) i utisak je da su više razmišljali o revanš mečevima Lige prvaka nego o tome kako će odigrati kolo u domaćem prvenstvu.

Real je nakon svih katastrofa koje je doživio u proteklih desetak dana, konačno uspio nekog pobijediti, a to je Valladolid (Valladolid – Real Madrid 1:4).

Sam rezultat ne odaje pravo stanje na terenu s obzirom na to da su domaćini poveli, a da su prethodno imali poništen gol i promašen penal i ko zna kako bi se meč do kraja razvijao da su igrači Valladolida bili bar malo prisebniji.

Dobra vijest za ljubitelje Reala je stigla u ponedjeljak kada je za trenera ponovno imenovan “Zizou“ (Zinedine Zidane), još samo da se Ronaldo vrati sa piknika u Torinu, pa da i Madriđane (bar ove iz “kraljevskog“ dijela grada) sunce obasja.

Večeras su na programu uzvrati Lige prvaka u Torinu i Manchesteru. Utakmica između Manchester Citya i Schalkea je predvidiva i rezultatski izvjesna.

Ovaj drugi torinski duel je mnogo spektakularniji i, u poređenju sa prvom utakmicom, mnogo neizvjesniji.

Hoće li Ronaldo uspijeti dokazati navijačima Stare dame da je baš on ono što im je nedostajalo sve ove godine za popeti se na krov Europe ili će i ovaj put Madrid i njegovi klubovi biti neosvojivi za šampiona Italije.

21:00   Manchester City – Schalke

21:00   Juventus – Atl. Madrid

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...