Umjesto analize: Pariško-minhenski sindrom u Ligi prvaka

- Advertisement -

Reče nam strateg Bayerna prije utakmice kako je on razmišljao da Neuera pošalje u igru, kao da je sposoban puno više nego je to golmanska linija.

Piše: Cantona

I upravo ta sposobnost Bayernovog golmana ih je u uzvratu protiv Liverpoola koštala, odnosno Mane u 26. minuti fantastično koristi nepromišljenost Neuera i dovodi Liverpool u vodstvo od 0:1.

I baš taj prvi gol je razoružao Bayern u ovoj utakmici, iako su relativno brzo uspjeli izjednačiti autogolom Matipa u 39. minuti, a kojeg je na to natjerao jedina svjetla tačka u Bayernovoj igri, Serge Gnabry.

U drugom poluvremenu domaći tim se trudio kroz posjed lopte da ugrozi protivnički gol, ali su vrlo zrelom igrom gosti to kvarili i jako kvalitetno napadali iz kontri. U 69. minuti nakon slobodnog udarca kojeg izvode gosti Van Dijk trese mrežu za 1:2, da bi Salah, kao asistent, ispratio fantastičnu kretnju Manea u 84. minuti za konačnih 1:3.

U ovoj utakmici vidjeli smo sve najbolje od Liverpoola što već dugo nismo vidjeli čak ni u Premier League, ali me strah da ovaj trijumf u skoroj budućnosti ne bude razlog za ispadanje iz utrke za titulu u prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Pariško-minhenski sindrom je sada već ustaljeni, izmišljeni, naziv za bolest bogatih klubova (kao što su ovi koji dolaze iz ovih gradova) koji u domaćem prvenstvu nemaju konkurentnih utakmica koje bi ih mogle pripremiti za međunarodne okršaje tako da, čim se pojavi protivnik koji je iole spremniji i bolji od Augsburga, Mainza, Nimesa, Caena i sl., ovi tek tad se rukuju sa realnošću, koja je za njih pogubna.

Dominantna Barcelona je sa 5:1 ispratila goste iz Lyona, mada ni gosti nisu bili toliko loši kako nam to rezultat sugeriše. Na vrijeme je sviran pomalo “sumnjiv“ penal (18. minut) tako da je Barca mogla uz raspoloženog Messija da usmjeri utakmicu ka željenom cilju. Golove su postizali Messi (18. min – penal); Coutinho (31. min); Tousart (58. min za 2:1); Messi (78. min); Pigue (81. min) i Dembele (86. min).

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo
Lionel Messi
Arhivska fotografija – Lionel Messi ( Burak Akbulut – Anadolu Agency )

Sad kad znamo sve učesnike četvrt-finala u Ligi prvaka, red bi bio da večeras ispratimo i saznamo kako će to izgledati u Europa League, sa posebnom pažnjom naših balkanskih očiju na utakmicu u Portugalu.

18:55   Dynamo Kiev – Chelsea

18:55   Krasnodar – Valencia

18:55   Salzburg – Napoli

21:00   Arsenal – Rennes

21:00   Benfica – Dinamo Zagreb

21:00   Inter – E. Frankfurt

21:00   Slavia Prag – Sevilla

21:00   Villarreal – Zenit

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...