Umjesto analize: Šta se krije iza naprasnog otkaza Musemiću, FK Sarajevo na putu prema Dalekom istoku?

- Advertisement -

Da li FK Sarajevo postaje prozor Evrope za fudbalere iz Azije? Da li je “tvrdoglavost” koštala posla legendarnog trenera sa Koševa?

Mnogima je bila šokantna vijest da je UO FK Sarajevo na hitnoj sjednici samo dva dana nakon poraza od najvećeg rivala, FK Željezničar, svojoj najvećoj legendi Husrefu Musemiću dalo otkaz.

Vezani sadržaj: Najtrofejniji trener Bordo tima: Tri krucijalne stvari koje je Husref Musemić uradio sa FK Sarajevo

Mišljenja su podijeljena, ali većina se slaže da nije ni ljudski ni profesionalno da se na ovakav način postupa sa najvećom legendom kluba iz Titove 38b.

Mnogi se pitaju da li je ovo kraj Fudbalskog kluba sa Koševa kakvog smo poznavali do sada, ili je ovo samo još jedna izgubljena bitka zaljubljenika bordo boje protiv stranaca koji gazduju klubom.

Istina je nepobitna, a to je da je nemoguće osporiti pravo “vlasnika” kluba da za svoje pare radi što želi.

Vijetnamac se za razliku od Malajca bavi klubom. Otkako je preuzeo liderstvo, vidljivo je da postoji neka strategija i neki plan.

Mnogi tvrde da je upravo Husref Musemić trebao biti prvi koji će biti zamoljen da napusti klub nakon što su nove gazde došle.

No, kako sve u poslu i životu ne biva baš po planu – tako kažu dok su novi pokušavali da pohvataju konce, Husref osvoji, ni manje ni više nego duplu krunu.

Husref Musemić je nakon Haseta postao najveća legenda, kultno ime za navijače FK Sarajevo. Bilo je preteško ne produžiti mu ugovor (pisali smo o tim trzavicama tokom ljeta).

Kultna ličnost je znala šta se valja iza brijega, te je tražio novi i bolji ugovor sa dosta boljom otkaznom klauzulom. Uprava je uz veliki pritisak javnosti i navijača na kraju popustila.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Veliki biznismeni ne pitaju za cijenu kada žele svoju strategiju da sprovedu. Tako da im otkazna klauzula, kako saznajemo, nije bila prepreka, ali čekala se prava prilika da se pred zaljubljenicima bordo boje uruči otkaz “tvrdoglavom” treneru.

Uprava kluba i vlasnici očigledno ne vjeruju Željinoj pobjedi protiv Veleža, pa nisu smjeli rizikovati da Husref završi kao jesenji prvak, jer bi tada ponovo bilo teško dati mu otkaz i objasniti to armiji navijača.

Zato se nije čekalo, a sve je očigledno bilo spremno, jer se priča o otkazu spominjala i prije utakmice sa Veležom.

Tvrdoglavost najtrofejnijeg trenera svih vremena i kultne ličnosti FK Sarajevo, kažu je i dovela do toga da bude prvi na listi za odstrel.

Vrijeme će pokazati da li će nakon Husrefa klub se “pojačati” sa nekoliko igrača iz Azije.

Bili su na probama u klubu, ali trener očigledno nije popustio i niko od njih nije dobio mjesto ni u širem rosteru na Koševu.

Da ova teorija ima neko svoje uporište pokazuje i veliko i pompezno gostovanje Akademije FK Sarajevo u Vijetnamu.

Velika imena iz Uprave, zajedno sa odabranim novinarima odabranih medija iz BiH je nekoliko dana provela u nama dalekoj i prijateljskoj zemlji.

Ti isti mediji sada potenciraju kako su i dosadašnje uprave smjenjivale Husrefa Musemića, tekstovi su im pomalo amortizirajući za članove upravnog odbora i vlasnika kluba.

Pune hvalospjeva o Velikom treneru i nakon čitanja shvatiš da je Husref uvijek smjenjivan, čak da bi umirili navijače najavljuju i mogući povratak.

Odlična taktika UO iz Titove 38B, jer šta protiv njih mogu reći zaljubljenici bordo boje? Pa i druge uprave su smjenjivale istog čovjeka.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ništa ne mogu, a i ne znaju šta bi mogli svi oni kojima je u srcu bordo boja.

Navijači su kao i narodi u BiH, nekako beapomoćni i u strahu.

Njihov voljeni klub će nakon Akademije sada vjerovatno i prvi tim da vodi putem Dalekog istoka, a kao potvrdu ove teorije i priča koje se šapuću u ulicama oko Titove, trebamo sačekati naslove kako ponajbolji igrači iz Azije dolaze kao pojačanje u Sarajevo.

To će biti dokaz da smo dobro istražili razloge odlaska najveće legende i “tvrdoglavog” trenera bordo bijelih.

Uspjesi kluba sa pojačanjima sa Dalekog istoka će nam svima pokazati da li je Musemićeva tvrdoglavost da ne uzima pojačanja iz tog dijela svijeta bila ispravna.

Niko ne može osporiti gazdama da vode klub i rade na sprovođenju svoje strategije da FK Sarajevo bude prozor Evrope za njihove igrače iz Azije.

Biznismeni nikada ne bi bili uspješni da ne rizikuju, pa će biti veoma zanimljivo pratiti šta će se dešavati ako se pokaže da najveća legenda kluba nije bio bez razloga tvrdoglav.

Bilo bi lijepo da se pokaže da Bosna i Hercegovina i njen fudbal koji je se valja u blatu na dnu Evrope mogu biti nekome prozor Evrope.

Husref Musemić je pokazao da nije bez razloga najveća legenda fudbalskog kluba sa Koševa.

Vjerovatno bi mu ugovor duže trajao da je bio malo popustljiviji, ali on je ostao vjeran svojim idealima i ideji da su klubu potrebna prava pojačanja, a ne eksperimenti.

Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu, a nama preostaje da pratimo dešavanja iz Titove.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...