Umjesto analize: Vedatorovih 9. 81, a Messijevih „samo“ tri!

- Advertisement -

Siguran sam da ovaj tekst neće čitati Robert Prosinečki, jer njegovi medijski sufleri mu neće predložiti analizu u kojoj nema reprezentacija Armenije i reprezentacija Grčke, tako da će oni u stručnom štabu vjerovatno više vremena posvetiti armenskim i grčkim portalima.

Piše: Cantona

S druge strane, mi ćemo, dok pripremamo grla za Grbavicu (23. marta utakmica BiH – Armenija) i Zenicu (26. marta utakmica BiH – Grčka) gdje se igraju predstojeći kvalifikacioni okršaji za Euro 2020., ipak se malo „prošetati“ i onim odigranim proteklog vikenda u Ligama petice.

Idemo prvo do Bundeslige. Tvoja ekipa je Hertha, kapiten si i tvoj protivnik je Borussia Dortmund. Ekipa koju predvodiš dva puta vodi tokom utakmice. U sudijskoj nadoknadi tvoj protivnik u 92. minuti postiže gol za 3:2.

Svega nekoliko trenutaka nakon toga, prekid je utakmice, ti imaš loptu u svojoj ruci, bacaš je prema golmanu Borussije Burkiju i ona ga pogađa direktno u glavu.

Usljed ubrzanja sile teže (koje iznosi 9,81 ms2) lopta koja pada, nažalost, prati i kretnju golmanove glave. Finale je, razumije se, očekivano – lopta ga pogađa, i to tačno u glavu!

Od strijelca kakav je Vedad Ibišević ništa čudno, pogodak bez premca. Ipak, kako se radilo o bacanju lopte rukom što je rezultiralo pogotkom protivničkog golmana u glavu, za sudije je to moglo značiti samo jedno – crveni karton!

Kako bilo, ti si naš „Vedator“, a mi, zbog one noći u Kaunasu od prije nekoliko godina kada si nas, također pogotkom bez premca (ovaj put regularnim) odveo na Munidjal u Brazil, voljeti do kraja naših života.

Zato, omogući nam da uživamo u tvojim igrama, a to ne možemo sve dok sjediš na tribinama zbog suspenzije.

Inače, nauka kaže da se ovo ubrzanje sile teže usvojeno kao „standardnih 9,81“ mijenja sa geografskom širinom.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Dakle, da je „Vedator“ tu loptu bacio na nekom drugom kontinentu, istom jačinom i u istom smjeru, ona uopšte ona ne bi pogodila Burkijevu glavu.

Osim toga, na terenu su bile dvije lopte, jedna kod Vedada, druga dva metra ispred golmana. I da je najbolji inženjer, Vedad bi uz sve vanjske uticaje, brzine, dužine i širine zemljine teže, teško izračunao da će lopta pogoditi golmana, i to u glavu. No dobro.

Šalu na stranu. Nadamo se da će sudije koje će pisati kaznu, uzeti u obzir da „Vedator“ nije inženjer, ali otežavajuća mu je okolnost što je vrhunski strijelac. S obzirom na to da je vrhunski strijelac, može se pretpostaviti da je gađao loptu ispred golmana koju bi možda i pogodio da nije bilo golmanove glave.

Inače, Bayern je dan poslije utakmice u Berlinu (gdje je Borussia upisala tri boda) u Minhenu demolirao Mainz (Bayern – Mainz 6:0), tako da je sad vodeći na tabeli sa istim brojem bodova kao i Borussia Dortmund.

U Ligue 1 je igran derbi između PSG i Marseille (3:1). Ustvari, to je izgledalo kao derbi sve do pred kraj prvog, a naročito početkom drugog poluvremena. Marseille je u jednom trenutku imao 1:1 na semaforu, ali je onda golman gostiju Mandanda igrao rukom izvan šesnaesterca i u 62. minuti gosti su sa igračem manje. Ali, srećom ni domaćini nisu bili pretjerano precizni tako da su stali na trećem golu.

Vahidin Halilhodžić sa Nantesom “životari“ u donjem dijelu tabele, još uvijek na sigurnoj distanci od ekipa koje ispadaju iz lige (Reims – Nantes 1:1).

U Engleskoj i njihovoj Premier league je odigrano, zbog FA kupa, nepotpuno kolo. Liverpool je, nakon maestralne utakmice u Minhenu u srijedu (Bayern – Liverpool 1:3), uspio na gostovanju kod davljenika Fulhama upisati pobjedu (Fulham – Liverpool 1:2), tako da je, dok Manchester City ne odigra svoj meč, prvoplasirani na tabeli.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Everton je u derbiju na svom terenu savladao Chelsea (Everton – Chelsea 2:0), tako da Sarrijevi izabranici sve više ugrožavaju plasman u Ligu prvaka iduće godine.

Nakon mnogo vremena Serie A je svjedočila porazu Juventusa, koji je još uvijek opijen maestralnom utakmicom u kojoj su eliminisali Atletico Madrid, a što je iskoristila Genoa koja je na domaćem terenu savladala ovosezonskog šampiona (Genoa – Juventus 2:0).

Derbi, i to onaj koji nosi naziv della madonnina, odigrali su na San Siru Milan i Inter (Milan – Inter 2:3).

Odličan meč od strane formalnih gostiju koji su nakon ispadanja iz Europa league shvatili da im je još samo prvenstvo ostalo za dokazivati se.

Ni domaćini nisu bili bez šanse u ovom susretu, ali sveukupno gledano Inter je bio dominantna ekipa u ovom derbiju.

Messi, Messi i Messi! To bi bio broj golova za koje je teško odlučiti koji je najbolji, a koje je postigao u meču odigranom u Sevilli na utakmici protiv Betisa (Betis – Barcelona 1:4).

Ovo je svojevrsna “osveta“ za poraz na Camp Nou u Novembru prošle godine od istog protivnika.

Svojom izvedbom, Lionel Messi je učinio da se nakon ovog kola u La Ligi ne priča ni o porazu Atletico Madrida (koje je Kenan Kodro dotukao) a ni o povratku Zinedinea Zidanea i pobjedi Reala, jer Messijeva “trica“ ne zaslužuje da djeli pasus sa ostalim događajima iz La Lige.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...