Uslov za licencu za takmičenje u Hrvatskoj: VAR od proljeća 2020. u HNL-u

- Advertisement -

Hrvatski nogometni savez (HNS) predstavio je na Nogometnoj akademiji HNS-a u Sesvetama projekt uvođenja pomoćnog video suca (VAR) u hrvatski nogomet kako bi se uklonile ključne sudačke pogreške u nogometu, a koji će se uvesti od sljedećeg prvenstva u proljetnom dijelu natjecanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Nogometnoj akademiji HNS-a predstavljena je oprema za uvođenja pomoćnog video suca, tzv. VAR te seminar kojega na ovoj opremi moraju proći svi nogometni suci u Hrvatskoj, pod strogim nadzorom provedbe propisanog protokola od strane IFAB-a. Svaki sudac tijekom seminarske obuke mora pomoći u više suđenja putem tehničke opreme VAR-a.

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za VAR i tehnički direktor IFAB-a (International Football Association Board) David Elleray predstavio je detalje i način rada uz pomoć VAR-a, posebno istaknuvši kako će se ova tehnologija koristiti isključivo za situacije koje preokreću utakmicu, na ključne dijelove suđenja koji mogu izravno utjecati na rezultat.

“VAR zasigurno predstavlja jednu od najvećih revolucija u nogometu”, kazao je Elleray.

VAR će se koristiti za analizu golova, penala, direktnih crvenih kartona (ne drugih žutih niti žutih kartona), te utvrđivanja identiteta igrača.

Elleray je istaknuo kako se VAR-om neće analizirati dosuđeni korneri, slobodni udarci i slične manje sudačke odluke.

Rekao je kako će i dalje neke sudačke odluke ostati dvojbene, no kako očekuje da više neće biti velikih novinskih naslova koji će upozoravati na pogrešno dosuđen penal i gol postignut rukom.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

“Želimo se fokusirati samo na čiste i nedvojbene pogreške jer znamo da su mnoge situacije dvojbene, ali na njih nećemo moći utjecati”, istaknuo je Elleray.

Dodao je kako će se analizirati i situacije koje su se dogodile na terenu daleko od očiju sudaca kako bi se nogomet što više očistio od nepravilnosti te kako će se nastojati sa što manje utjecaja postići što viši učinak kako se ne bi usporila dinamika nogometne igre na terenu.

Elleray je poručio kako je na analizi 1.000 utakmica utvrđeno kako će se sudačka ključna odluka mijenjati u jednoj od tri odigrane utakmice, a vrijeme potrebno za reviziju situacije u prosjeku će trajati oko jednu minutu, što je jedan posto ukupnog vremena utakmice.

Dopredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudaca i voditelj projekta uvođenja VAR-a u hrvatski nogomet Ante Kulušić istaknuo je kako će VAR omogućiti da sudac na terenu samostalno odlučuje o dvojbenim situacijama uz pomoć sobe s tehnologijom koja će mu sugerirati na eventualni problem kojeg je teško uočiti na terenu bez pomoći kamera. Svi razgovori sudaca u kontrolnoj bit će snimani i snimke slane u IFAB na analizu.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

“Nadam se da ćemo do proljetnog dijela sljedećeg prvenstva uvesti na sve utakmice VAR tehnologiju koja će biti ista na svim stadionima u Hrvatskoj, a nijedan klub neće moći dobiti licencu ukoliko ne bude imao sobu za ovu tehnologiju”, kazao je Kulušić.

Voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja HNS-a Ivančica Sudac istaknula je kako se VAR uvodi u suradnji HNS-a s vlasnicima televizijskih prava Hrvatski Telekom 1. lige.

Sudac je istaknula kako su tijekom procesa priprema za uvođenje VAR-a u Hrvatsku susjedni nogometni savezi, savezi Slovenije te Bosne i Hercegovine, u nekoliko navrata pratili proces, s obzirom da je HNS prvi u ovom dijelu Europe koji uvodi ovu tehnologiju.

“To je prije svega zato što su nam sve utakmice prenošene putem televizije. Naime, VAR tehnologija nema smisla na utakmicama bez dovoljnog broja kamera, a ima smisla na utakmicama gdje gledatelj televizije može vidjeti više od sudaca i pomoćnika na terenu”, kazala je Sudac.

Istaknula je kako će se VAR tehnologija instalirati na svakom stadionu, prenoseći se s jednog na drugi stadion ovisno o utakmicama, a ne u jednoj centralnoj prostoriji kao što je bio slučaj na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji prošle godine.

IFAB je eksperiment uživo s video asistencijom u izmjeni sudačkih odluka odobrio u ožujku 2016.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...