Utakmice koje ne želite propustiti ovog vikenda

- Advertisement -

Sama završnica prvenstva se igra u Premiershipu, Serie A i 1. HNL, pritom Englezi i Hrvati ovog vikenda igraju posljednje kolo, dok će se u Italiji igrati još dva kola nakon ovog. Prvaci u ove tri lige su već poznati, ostalo je još da Juventusu osvoji tri boda za matematičku ovjeru titule. Ipak, izuzetno zanimljiva će biti borba za mjesta koja vode u europska takmičenja, ali i za opstanak u najjačem razredu. Donosimo termine i najavu najzanimljivijih utakmica ovog vikenda.

Hrvatska

Dvije posljednje, ujedno i najzanimljivije utakmice u ovogodišnjoj 1. HNL igraju se u subotu od 21:05Osijek na svom Gradskom vrtu dočekuju Lokomotivu u utakmici čiji pobjednik će po prvi put u historiji igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Naime, sljedeće godine će dva predstavnika iz 1. HNL zaigrati u kvalifikacijama za najjelitnije europsko nogometno takmičenja, a sasvim neočekivano na diobi druge pozicije pred posljednje kolo našli su se Osijek i Lokomotiva sa po 62 boda.

Obje ekipe su kiksale u prošlom kolu, što je iskoristila Rijeka koja im je pobjedom u Splitu prišla na samo bod zaostatka. To znači da će Osijek i Lokomotiva u direktnom duelu tražiti pobjedu koja će im donijeti historijski nastup u Ligi prvaka, dok će se Riječani nadati remiju u tom duelu kako bi se pobjedom na domaćem terenu protiv Istre 1961 domogli toliko značajnog drugog mjesta na tabeli.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Engleska

Posljednje kolo u Premiershipu igra se u nedjelju od 17 sati, a na šest terena biće posebno užareno. „Najskuplja“ utakmica je ona u Leicesteru gdje domaćin dočekuje Manchester United i traži pobjedu kojom bi pretekao Crvene đavole i izborio nastup u Ligi prvaka sljedeće godine, dok je ekipi Olea Gunnara Solskjaera dovoljan i bod.

Bod u Ligu prvaka vodi i Chelsea koji na svom terenu igra protiv Wolvesa, no ni gosti nisu bez ambicija. Bodovi im trebaju kako bi se zadržali na šestoj poziciji koja vodi u kvalifikacije za Europa ligu. Upravo na to mjesto pretenduje i Tottenham. Momčad Josea Mourinha bi u slučaju trijumfa protiv Crystal Palacea i uz nadu da Wolvesi neće doći do sva tri boda na Stamford Bridgeu izborila nastup u Europi sljedeće sezone.

Zanimljivo će biti u borbi za opstanak u kojoj tri ekipe još uvijek strahuju. U najboljoj poziciji je Aston Villa koja je 17. sa 34 boda i ide u goste West Hamu. Isto bodova i za jedan gol slabiju gol razliku ima Watford koji gostuje Arsenalu i mora ostvariti bolji rezultat od Ville kako bi ostao u ligi. No, obje ekipe mogu ispasti ako izgube svoje utakmice posljednjeg kola, a Bournemouth dođe do pobjede u gostima protiv Evertona.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Italija

Ekipe u Serie A imaju odigrati još tri kola do kraja sezone, a borba se vodi jedino još za opstanak i pozicije koje vode u Europa ligu. Peta Roma  u ovom kolu dočekuje Fiorentinu (nedjelja, 19:30), šesti Milan Atalantu (petak, 21:45), a sedmi Napoli Sassuolo (subota, 21:45). Sve tri ekipe igraju protiv jako neugodnih protivnika, te bi se nakon ovih duela borba za petu i šestu poziciju mogla dodatno zakomplikovati.

Slično je i u borbi za opstanak. Pored već otpisanih SPAL-a i Brescie, u najtežoj poziciji je Lecce koji gostuje Bologni (nedjelja, 17:15). Simpatična ekipa Fabija Liveranija zaostaje 4 boda za ekipom Genoe koja se nalazi u sigurnoj zoni. Međutim, u slučaju neuspjeha Genoe protiv Intera (subota, 19:30), Lecce bi eventualnom pobjedom u Bologni mogao učiniti borbu za opstanak znatno neizvjesnijom pred posljednja dva kola.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...