Uz rukopis Husrefa Musemića titula je realnost: Ekipa djeluje zrelo i karakterno

- Advertisement -

FK Sarajevo je jesenji prvak Premijer lige BiH. Nakon 18 odigranih kola tim sa Koševa je osvojio 40 bodova.

Sa 12 pobjeda, 4 remija i 2 poraza drže vrh tabele. Izabranici Husrefa Musemića postigli su 40, a primili 14 pogodaka.

Brojevi nikada ne lažu, Bordo tim ima najviše pobjeda, najmanje poraza, najviše postignutih pogodaka i zasluženo drže lidersku poziciju.

Piše: Edin Isanović

Dakako, tvorac stroja koji ruši sve protivnike je prvi šef struke – Husref Musemić. Čovjek koji je trijumfom protiv Zvijezde 09 za vikend stigao do jubilarne 150. pobjede na klupi Sarajeva. Od toga 122 puta slavio je u prvenstvenim dvobojima, 17 puta u nacionalnom kupu, 4 puta u nekadašnjem Kupu UEFA, 4 trijumfa ima u Evropskoj ligi, a 3 u elitnom evropskom klupskom takmičenju – Ligi prvaka. Realno gledajući, teško će neki trener uspjeti u budućnosti ponoviti ovakve rezultate.

On voli Saraj’vo, pravi je Hordaš…

Upravo se u aktuelnoj sezoni mogao vidjeti rukopis šefa stručnog štaba FK Sarajevo. Musemićeve trupe koračaju ka duploj kruni, a titula se nameće kao realnost. Svi onima kojima je bordo boja bliska srcu vjeruju kako je aktuelna ekipa dovoljno dobra i karakterna.  Ipak, treba naglasiti da je Husref 1985.godine sa koševskim timom dotakao vrh u nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi. Također, 1999. godine bio je pomoćnik Nerminu Hadžiahmetoviću u pohodu ka naslovu prvaka. Šest godina poslije Bordo tim je vodio do osvajanja Kupa BiH, a 2007. godine osvojio je kao glavni trener šampionsku titulu. Iste godine igrao je i treće pretkolo Lige prvaka gdje je eliminisan od kijevskog Dinama. Uz nevjerovatni euforiju  i ponos s kojim su pristalice bordo boje živjele tih 30-tak dana.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Strateg Sarajeva djeluje kao trener i čovjek koji zna šta hoće i kako to ostvariti. Bilo je u ovoj sezoini nekoliko spektakularnih pobjeda Bordo tima, a u Doboju kod Kaknja Mladost je poražena sa visokih 6:0. Najvatreniej pristalice tima sa Koševa, popularne Horde zla, znale su nagraditi omiljenog trenera na klupi voljenog tima.

Uz ovacije – “On voli Saraj’vo, pravi je Hordaš, Husref Musemić jedan je od nas”.

Nekadašnji centarfor tima iz Titove 38/b poznat je po burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni mu uzvraćaju borbenošću na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Nametnuo autoritet

Na najveći bh. stadion Musemić je po peti put stigao u augustu 2017. godine. Cilj je bio da nametne svoj autoritet i pokušao vratiti uzdrmano povjerenje pristalica Sarajeva. Naoružao sam optimizmom i vjerovao je kako je došao trenutak da stvori ekipu koja će biti kvalitetna za sve protivnike. Prošle sezone izborio je Evropu, što je bio i primarni cilj. U aktuelnoj je Musemić težio da se odmah izdvoji na vrhu tabele. Išao je korak po korak, a ima je veliki teret poraza od Atalante od 8:0. Sarajevo trenutno ima širinu  kakvu odavno nije imalo, ima Mersudina Ahmetovića, najboljeg napadača lige. Ima i Krstu Velkoskog, lidera koju svaku ekipu u kojoj igra čini boljom i može je odvesti daleko. Ima sjajnog i nepredvidivog Tatara, odličnog Rahmanovića… Na koncu, Sarajevo ima ekipu koja djeluje zrelo i karakterno, a voljni momenat i zajedništvo su ključni faktori uspjeha. Šta bi bio pečat ove generacije? Dupla kruna, nešto što nedostaje u vitrinama Bordo tima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...