Vedran Bosnić je modernizirao i ubrzao igru bh. košarkaša: Mentalna snaga u ključnim dvobojima

- Advertisement -

Bh. reprezentativna košarka ponovo je u fokusu interesovanja. Pobjede seniora vratili su osmjeh na lice svim ljubiteljima čarobne igre pod obručima u našoj zemlji. Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sa prve pozicije u grupi i kao najbolja selekcija kvalifikacija s omjerom 5-1 izborila je nedavno plasman na kontinentalnu smotru. Ovo će biti deseto učešće naših košarkaša na smotri najboljih evropskih selekcija.

Izabranici Vedrana Bosnića igrali su sajajno. O tome govori i činjenica da su napredovali čak 15 pozicija na FIBA-inom rankingu. Pred početak kvalifikacija bili su 25. selekcija Starog kontinenta, trenutno su 11. i vrlo blizu su plasmana u TOP 10. Također, našim košarkašima se otvara velika šansa da budu u prva tri šešira pred žrijeb za Eurobasket 2022. godine koji će se igrat u četiri države – Češkoj, Njemačkoj, Italiji i Gruziji.

Vedran Bosnić
Vedran Bosnić

Piše:Edin Isanović

Nastaviti igrati kao i do sada – hrabro i mudro

Relevantni košarkaški stručnjaci, koji su pozorno pratili utakmice bh. selekcije, imaju samo riječi hvale. Bez dvojbe, selektor Vedran Bosnić modernizirao je i ubrzao igru. Očito je da je reprezentacija krenula jednom novom stazom uspjeha. U kvalifikacioni ciklus naš odabrani tim ušao je spremno i potpuno racionalno. Međutim, naša nacija je previše sklona euforiji, a to nam često zna otežati posao. Stoga treba nastaviti igrati kao i do sada – hrabro i mudro. Upravo je šef državnog tima upozoravao kako dobro da je atmosfera u i oko reprezentacije pozitivna, ali da to ne smije da iskače iz okvira. Inače, Bosnić spada u grupu košarkaški trenera koji vole raditi do najsitnijih detalja. Poznat je po svom temperamentu. Svojim ponašanjem često skreće pozornost na sebe, čime skida pritisak s leđa igrača. Odličan je motivator, stvara izvanrednu atmosferu u svlačionici, što je jedan od preduslova za ostvarivanje dobrih rezulatata. Iskazao je posebno zadovoljstvo zbog pobjede našeg tima protiv Bugarske u posljednjem kolu kvalifikacija za Eurobasket 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

”Ovo je veliki uspjeh za bh. košarku. Fokusirani smo da usrećimo ljude u našoj državi, od prvog dana smo vjerovali i snažno radili da dođemo u trenutno situaciju i ništa nismo dobili džaba. Moramo nastaviti raditi te poštovati jedni druge, moramo ostati fokusirani na sve situacije i biti zajedno do kraja”, poručio je Bosnić nakon uspješnih kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

Treća četvrtina ”nije više kobna”

Za vrijeme mandata nekadašnjih selektora imali smo gotovo uvijek problema u “kobnoj trećoj četvrtini“ i najčešće smo zbog toga na kraju bili poraženi. Bosnić je uspio da riješi to. U konačnici, bh. reprezentacija ima poletnu, talentovanu i ambicioznu generaciju. Bosnićev rukopis bio je očit u ovom velikom uspjehu. Inače, on voli raditi na afirmaciji mladih košarkaša, a u ovom ciklusu pokazao je veliku dozu hrabrosti, znanja i ljubavi prema svojoj državi. U zaključku, Košarkaški savez BiH je angažovanjem Vedrana Bosnića napravio izvanredan posao. On je, uz igrače, najzaslužniji za renesansu bh. košarke. Podsjetimo, čarobna igra pod obručima je najtrofejniji bh. sport od onih popularnih. Dali smo dva klupska prvaka Evrope (Bosna i Jedinstvo Aida), a kadetska selekcija je bila prvak Starog kontinenta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...