[velika Life analiza] Prenosimo “rat” uživo: Počela je velika borba između Musemića i uprave FKS

- Advertisement -

Velika borba se vodi u Titovoj 38b između čelnika i šefa struke. Pobjednik će biti vjerovatno ona strana koja dobije podršku navijača.

Velika borba protekle sezone na terenu i historijski uspjeh koji je sa igračima Husref Musemić napravio nisu dovoljni da mu se produži ugovor.

Već smo analizirali da je čudan način na koji uprava kluba započela pregovore i plašimo se da upravo na vidjelo izlazi naša zebnja da se uprava sprema na opciju bez gromade sa Koševa. 

Vezani sadržaj:

[life analiza] Da li će uprava FK Sarajevo napraviti koaliciju sa Musemićem?

Izjave i način ponašanja uprave su nas naveli na to mišljenje, a već proteklog vikenda izašlo je na vidjelo da se unutra vodi velika borba.

Prvo se oglasio Musemić

Priprema se ili možda tačnije, počeo je “veliki rat” uprave Sarajeva i Musemića, a pitanje pobjednika ćemo saznati kada bude jasno ko će dobiti navijače na svojoj strani.

Prvu strelicu je odapeo šef struke, pa su neki mediji prenijeli u nedjelju oko podne, kako saznaju da je kamen spoticanja: “ugovor na dvije godine ili tačnije 3 plaće u slučaju otkaza.”

Dio najvatrenijih navijača je burno reagovao i na društvenim mrežama prenio linkove vijesti i sasuo salvu uvreda na upravu kluba.

Nezamislivo je svim navijačima da uprava neće ponuditi, ako ništa pristojni ugovor čovjeku koji je simbol Sarajeva i koji se u historiju upisao. 

Neprofesionalna ponuda i omalovažavanje gromade sa Koševa unosi ljutnju i nemir među navijače koji očekuju da Musemić narednih pet godina vodi bordo bijele momke.

Šest sati nakon Husrefovog javnog negodovanja pojavljuje se tekst koji glorificira upravu kluba

Nije trebalo dugo da uprava kluba reaguje i ispali svoju strelicu u medijski prostor. Krizna situacija je bila u upravi u nedjelju poslije podne i trebalo im je šest sati da pripreme odgovor.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Očigledno je da su se odlučili na pozitivan pristup, ipak je Musemić preveliki da bi se direktno napao. 

Ponovo jedan od dva portala koji su “prenijeli Husrefa”, prenose vijest ne navodeći izvor, pa nas između ostalog navodi da je vijest proturena ili napomenuta sa treće strane. U nedjelju oko 18h objavljena je vijest da, citiramo: “Direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić postala profesorica na fakultetu u Madridu.”

Krizne komunikacije u PR-u se rade na način da ako nećeš napasti neprijatelja, onda odgovori kratko, da ne bi bilo suvišnih pitanja. Odlučili su se da ubace pozitivnu vijest, koja bi trebala da ugasi onu prvu, Musemićevu, negativnu po upravu.

Pitajući stručnjake za komunikaciju da analiziramo vijest, dolazimo do saznanja da ova kratka vijest otkriva više stvari. 

Direktorica je profesorica ili predavač?

Prvo što otkrivamo čitajući ovu vijest da je takmac sa druge strane uprave, niko drugi do direktorica koja je postala “profesorica”. 

Drugo otkriće je da se direktorica glorificira u vijesti kako bi se pokazalo da je velika “profesorica” i da je kao profesorica kvalifikovana i ima znanje. 

U našem narodu je dobro poznato da se odluke stručnih, profesora ne trebaju preispitivati.

To bi, prema mišljenju stručnjaka, mogla biti subliminarna poruka koju je ova vijest nosila navijačkim masama, možda da ne sumnjaju u njene odluka, pa čak ni po pitanju ugovora Husrefa Musemića, jer ona je “profesorica” na fakultetu u Madridu. 

Ovo sve se dešava u nedjelju od podne do 6 poslije podne. Mislite da je ovo sve slučajno? Husref je sjedio sa upravom u nedjelju? Direktoricu proglasili profesoricom u nedjelju? 

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Vijest o tome da se direktorica vraća u svoju školu kao predavač je objavljena dva dana prije (u petak, 7. juna) na web stranici njene škole, a kod našeg portala u nedjelju popodne i to nekoliko sati nakon vijesti o Husrefu i negativnom PR-u za upravu. Malo čudno, zar ne?

Njena vijest je čak preuzeta i na jedan naš renomirani i vodeći portal, gdje u naslovu isto uz ime direktorice, piše “profesorica”. 

Ozbiljan i renomiran portal može samo PR vijest prenijeti indentičnu od slova do slova bez navođenja izvora drugog portala. Stručnjaci za komunikacije, analizirajući ovo dolaze do zaključka da je ovo najvjerovatnije PR vijest.

Njena vijest je došla do više ljudi nego ona Musemićeva, a naš veliki portal, zajedno sa onim prvim ili namjerno ili slučajno griješi informišući javnost da je direktorica postala “profesorica” kada je svima poznato da za titulu profesora treba velike škole završiti, a na web stranici škole jasno piše da je direktorica predavač i nigdje ne piše da je profesorica

Prvi VAR u BiH

“Rat” je počeo, a vremena je malo. Treba neko izaći ove sedmice da izvrši prozivku igrača. 

Za sada je neriješen rezultat, s tim da je puno više opasnija igra uprave ili direktorice koja se nametnula kao takmac.

Njihovu veliku šansu u gol su svjesno ili nesvjesno pokušali pretvoriti neki portali koji tvrde da je direktorica “profesorica”, ali Life.ba smisleno u maniru prvog VAR-a u BiH nogometu, ovaj gol poništava i vraća rezultat na nerješeno.

Vremena je malo, a “rat za Sarajevo” se nastavlja, pratit ćemo, analizirati i izvještavati smisleno i konstruktivno – bez uvijanja i subliminarnih poruka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...