Video: Goepper najbolji na takmičenju freestyle skijaša u Bad Gasteinu

- Advertisement -

U austrijskom zimovalištu Bad Gastein je održano osmo po redu Red Bull PlayStreets takmičenje, jedno od najprestižnijih u svijetu skijanja slobodnim stilom, a pobjeda je pripala američkom skijašu Nicku Goepperu.

Red Bull PlayStreets, takmičenje u skijanju slobodnim stilom, održava se svake dvije godine u poznatom zimskom odmaralištu Bad Gastein u Austriji, i privlači svjetsku elitu ovog sporta.

Ovo, osmo izdanje takmičenja, na ulicama planinskog gradića je okupilo oko 12.000 gledalaca, koji su uživali u atraktivnim trikovima i nevjerovatnim akrobacijama.

Za potrebe takmičenja, historijski centar starog grada se pretvara u neobičnu stazu punu rampi, skakaonica i drugih tehnički zahtjevnih prepreka.

Staza, duga oko 500 metara, jednim dijelom vodi preko krovova kuća, a za njenu izgradnju upotrijebi se 2.000 kubnih metara snijega.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

U napetom ovogodišnjem finalu susreli su se Nick Goepper (SAD) i branitelj titule Jesper Tjäder (Švedska).

Amerikanac je finalnu vožnju otvorio sjajnim dvostrukim saltom na prvoj skakaonici, te bio solidan do kraja, izuzev malo nesigurnog prizemljenja na pretposljednjoj rampi. Sudije su njegov nastup nagradile 271 bodom.

Tjäder je takođe na samom početku izveo fenomenalan dvostruki salto i bio vrlo dobar u ostatku vožnje, ali je pri doskoku na posljednjoj rampi rukom nakratko dotakao tlo. To ga je koštalo odbrane titule: od sudija je dobio 266 bodova, i pobjeda je pripala Amerikancu.

„Ovo je nevjerovatno. Svi su skijali odlično, i nema nikoga s kim bih radije dijelio pobjednički podij. Jako je zabavno skijati pred svim ovim fantastičnim gledaocima u Bad Gasteinu, i definitivno ću se vratiti za par godina“, izjavio je Goepper nakon pobjede.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

Treće mjesto je osvojio Šveđanin Oscar Wester, koji je u duelu za treće mjesto bio bolji od Japanca Taiseija Yamamota.

U videu pogledajte finalne vožnje.

Prije samog takmičenja, na stazi se oprobao i Fabio Wibmer, austrijska zvijezda brdskog biciklizma i YouTube senzacija. Dok je na svom biciklu izvodio vratolomije na snijegu, „u stopu“ ga je dronom pratio britanski pilot drona Luke Bannister, koji je demonstrirao ništa manju vještinu. Pogledajte video s njihovom zajedničkom egzibicijskom vožnjom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...