Video: Na Koševo dolaze navijači Celtica koji su proglašeni najboljim na svijetu, ali znaju biti i jako opasni

- Advertisement -

Možda FK Sarajevo i nije imalo previše sreće kada je za protivnika dobilo škotskog velikana, Celtica za protivnika u drugom pretkolu Lige prvaka, ali navijači bordo tima imat će zadovoljstvo da vide na djelu ponajbolje navijače na planeti.

Celtic Park se smatra za stadion za kojem se pravi najspektakularnija atmosfera u Evropi, a navijači tima iz Glasgowa prate svoj tim baš na svakom dijelu planete.

Sigurno je da će kupiti sve ulaznice koje im budu na raspolaganju za meč na Koševu, tako da već sada možemo najaviti dvije utakmice na kojima ćemo vidjeti veličanstveno navijanje, „Hordi zla“ s jedne strane i „Green brigade“ s druge.

Postoji čak 160 fan grupa ovog tima. Podatak da su 2017. godine dobili nagradu za najbolje navijače na planeti, i to u izboru FIFA dovoljno govori o njihovom renomeu.

Posebno su poznati po veličanstvenim koreografijama, specijalno spremljenim za svaki meč. Vrlo često šalju i razne poruke, zbog podrške Palestini koju stalno ističu, čak i sa hiljadama zastava, kažnjeni su od UEFA.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

„Green Brigade“ je uzvratila tako što su donirali 220 hiljada dolara za dva humanitarna društva u Palestini.

Procjenjuje se da imaju čak 10 miliona fanova, uključujuči i milion iz SAD i Kanade. Preko 160 fan klubova postoji u 20 zemalja svijeta.

Oko 80 hiljada navijača, većina bez karata putovali su u Sevilju 2003. godine na finale Kupa UEFA koje je Celtic izgubio od Porta, 2:3.

Mnogo poznatih ličnosti navija za Celtic, ultimate fight borac Connor McGregor, glumac Robert Downey Jr., reper Snoop Dogg, snuker John Higgins…

Kako su navijači Celtica većinom katoličke vjeroispovjesti, najveću mržnju gaje prema gradskim rivalima Glasgow Rangersima, većinom protestantima. Također, Celticovi navijači zalažu se za nezavisnu Škotsku, dok Rangersovi žele ostati uz englesku braću u Velikoj Britaniji.

Ona tamnija strana vezana za navijače Celtica jeste da imaju i grupe huligana koji se često tuku, ali većinom kada budu napadnuti. Jedna od radikalnijih grupa je Celtic Soccer Crew, a bivši vođa te grupe John O’Kane, napisao je knjigu o ovoj skupini koja je bila strah i trepet za protivničke navijače.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Nakon 33 hapšenja i još brojnijih boravaka u bolnici odlučio je da se povuče, a u knjizi „Celtic soccer crew“ je pisao o raznim doživljajima ove ultras grupe.

– Jedna bivša djevojka mi je kazala „Ti voliš Celtic više od mene“. Odgovorio sam „Draga, ja volim čak i Rangerse više od tebe – objasnio je O’Kane stepen svoje zaluđenosti fudbalom.

Kao i svi Škoti, Celticovi navijači su poznati kao oni koji mogu baš mnogo popiti, tako da ćemo ih na ulicama Sarajeva sigurno viđati u svakakvim izdanjima. Prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini gaje simpatije, a i prve prepiske „Hordi Zla“ i „Green brigade“ govore kako problema ne bi trebalo biti.

Ipak, sigurno je da će na obje strane biti i vrućih glava, no nadamo se kako incidenata neće biti već će se dueli Sarajeva i Celtica pamtiti po veličanstvenim atmosferama na oba meča.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...