[video] OKK Spars Sarajevo: Da, istina je – stvaramo reprezentativce

- Advertisement -

Bosna i Hercegovina je pravi mali rasadnik košarkaških talenata, a na njihovom otkrivanju i veoma uspješnom afirmiranju već 15 godina radi vrijedna i profesionalna ekipa okupljena oko kluba Spars. Lijepa priča kojoj treba dati krila kako bi došla do svih krajeva svijeta.

Košarkaški klub Spars osnovan je u ljeto 2005. godine u Sarajevu sa primarnim ciljem popularizacije moralnih vrijednosti koje se mogu steći kroz sport uopće, a posebno kroz čarobnu igru pod obručima.

Njihova vizija od početka je jasna – vršiti višestran kontinuiran utjecaj na mladog čovjeka kroz razvijanje ličnih, a zatim i društvenih vrijednosti. Ovaj kolektiv ozbiljno radi, a treneri svoje iskustvo i znanje prenose na mlade igrače. Mogu se pohvaliti da su dali između 45 i 50 reprezentativaca u svim bh. selekcijama (kadeti, juniori i seniori). Osim toga, trofeji u omladinskim kategorijama nižu se kao na traci.

Cilj je uvijek isti, a uspjeh stoji negdje na kraju puta

Dakako, za uspjeh je potrebno mnogo rada i odricanja, a ovdje se pridaje velika pažnja odgoju igrača iz vlastite škole. Također, imaju razvijenu skautsku mrežu širom BiH i šire. Stoga mladi igrači Sparsa dolaze iz mnogih dijelova naše zemlje i regiona. Detaljna istraživanja pokazala su kako ne postoji niti jedan vrhunski svjetski sportista koji nije prošao desetak godina teškog rada i treninga potrebnog za postizanje uspjeha na najvišem nivou.

Bez dvojbe, Sparsi nude mogućnost da mladi košarkaši, uz naporan i predan rad, naprave vrhunske karijere. Profesionalno osoblje izuzetno je posvećeno svim igračima. Prilikom dolaska mladih košarkaša cilj je uvijek isti, a uspjeh stoji negdje na kraju puta. Ono što smo mogli saznati jeste da se prilikom regrutiranja mladih igrača vodi računa o apsolutno svim finesama. Zbog svega nabrojanoga, ne treba čuditi što su dominantni u omladinskim selekcijama. Na treningu smo primijetili voljni momenat i zajedništvo kao ključni faktor uspjeha. Vidjeli smo uigrane akcije, sjajne šuteve i ono što publika najviše voli – atraktivna zakucavanja. 

Prepoznatljivi na Starom kontinentu

Marko Trbić, jedan od trenera u Sparsima koji je tu već deceniju, naglasio je kako ovaj kolektiv korača stazama uspjeha.

„Istina je, stvaramo reprezentativce BiH. Postojimo preko 15 godina, a u posljednjih deset se takmičimo na svim nivoima. U tom periodu smo napravili između 45 i 50 reprezentativaca BiH u svim selekcijama. Ako gledamo aktuelni A tim, onda mogu reći da ih je pola poniklo u Sparsima. Također, od 2012. godine naš tim dobija poziv da igra u konkurenciji 32 najbolja mlada tima Evrope. Ovim se mogu pohvaliti još Real Madrid, Barcelona i Crvena zvezda. Najveći uspjeh u Euroligi jeste osvajanje turnira u Rimu i plasman na Final Four u Londonu 2013. godine. Dvije godine poslije bili smo na završnici u Madridu. To je nešto po čemu smo prepoznatljivi na Starom kontinentu – kao klub koji radi s mladim igračima. Rekao bih, poznatiji u Evropi nego u Sarajevu. Osim igrača koji su ponikli kod nas i sada igraju za bh. reprezentaciju, možemo se pohvaliti da su neki igrali ili sada nastupaju za državne timove Hrvatske, Slovenije, Srbije. Također, imamo igrača koji nastupa za turski nacionalni tim. Euroliga nam je pomogla i sa iskustvom, ali i s promocijom mladih igrača“, istakao je naš sagovornik, koji je najčešće obavljao poslove s prvim timom, ali je ove sezone prekomandovan da radi s mladim talentima.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Trbić je stvorio snažan i respektabilan tim. Dodaje kako u klubu treniraju mladi igrači iz svih dijelova BiH.

„Na to smo ponosni. Pravi smo bh. klub u svim strukturama. Trudimo se da tako i ostane.“

O viziji za budućnost trener Sparsa kaže:

„Nama je važno da držimo kontinuitet u omladinskim ligama, gdje smo dominantni. Nismo osvojili naslov u seniorskoj konkurenciji, ali jesmo Kup BiH. Ipak, to nije projekat kluba. Nama je cilj proizvodnja mladih igrača. Kada se približe seniorima, neki odlaze, ali mnogi i ostaju kod nas. Uvijek smo u polufinalu ili finalu. Ne razmišljamo o osvajanju naslova prvaka BiH u seniorskoj konkurenciji. No, ako se ukaže prilika – iskoristit ćemo je. To će jednom biti i logičan slijed događaja.“

Trbić je spomenuo pojedine igrače koji su prve košarkaške korake napravili u Sparsima, a nastupali su ili još uvijek nastupaju za državni tim.

„Spomenut ću neka imena, teško je sve nabrojati. Iz prve generacije s kojom sam radio su Mravac, Buza, omladinski reprezentativac Srbije Šalić, omladinski reprezentativac Slovenije Nikolić, koji je osvojio i zlato. Ovdje je bio četiri godine. Potom Atić, Gegić, Zahiragić, Penava, Mangafić, Čampara, Bajo, Biberović… Ne mogu se svih ni sjetiti, neka mi ne zamjere. A ovi momci, koje ste snimili na treningu, su budući reprezentativci. Bar njih pet ili šest. Opet ponavljam, polovinu aktuelnog bh. tima čine igrači koji su ponikli kod nas. To dovoljno govori kako radimo. Ne trebamo brinuti za budućnost bh. košarke, ali bih volio da i ostali klubovi ovako rade. Ono što je najvažnije jeste činjenica da se u BiH rađaju košarkaški talenti. Uz dobar rad, bit ćemo pravi“, zaključio je Trbić.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

Tutić, Kuštrić i Mičić složni: ovo je jedan od najboljih sportskih kolektiva u regionu

Mladi igrač Deni Tutić podvlači kako košarku trenira već sedam godina.

„Od početka sam u OKK Spars i imam izuzetno dobro iskustvo sa trenerima. Nastupam za juniore, a bilo je sjajnih doživljaja i utakmica. Imamo dva treninga dnevno, i svi težimo da napredujemo iz dana u dan. Posebno pamtim utakmicu protiv Barcelone, to je bio veliki dan za sve nas. Poraženi smo, ali smo cijelu utakmicu bili ravnopravni. Djeci koja žele da treniraju košarku preporučio bih ovaj klub, zbog uslova i svega ostalog“, naglasio je Tutić.

Jednako zadovoljstvo iskazao je i talentirani Mak Kuštrić.

„Imamo zaista dobre uslove, treniramo dva puta dnevno. Prezadovoljan sam trenerima i pristupom. Svi ovi momci čine jednu fantastičnu ekipu. Moja košarkaška priča počela je prije osam godina u sarajevskom KK GEN, ali sam prošle godine prešao u OKK Spars, gdje je prostor za napredak ogroman.“

Ljubav prema čarobnoj igri pod obručima istakao je i Nikola Mičić, koji je u grad na Miljacki stigao iz Semberije.

„Do 13. godine košarku sam igrao u Bijeljini. Čim sam dobio poziv iz Sparsa, nisam se dvoumio. Ovo je jedan od najboljih sportskih kolektiva u regionu. Idem korak po korak i želja mi je da zaigram za prvi tim“, istakao je Mičić.

S obzirom da je Sarajevo poznato kao grad koji voli košarku i koji je dao prvaka Evrope, s razlogom se postavlja pitanje: mogu li ovi mladi igrači vratiti košarkašku euforiju u glavni grad BiH? Bilo bi vrijeme…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...