[video] Prije 38 godina na Koševu je odigrana utakmica na kojoj je bilo najviše gledatelja u historiji BiH

- Advertisement -

Na današnji dan prije 38 godina na Koševu je odigrana utakmica sa najvećom posjetom u historiji BiH.

Bio je 10. marta 1982. godine, a snage su na najvećem bh. stadionu odmjerili Sarajevo i Željezničar.

Bio je to po 44. vječiti sarajevski derbi, a na Koševu se okupilo se 55.000 gledatelja. Mnogi tvrde da je bilo i 60.000, ali pošto je kapacitet najvećeg stadiona u BiH u to vrijeme bio pet hiljada manji u zvaničnim papirima stoji pomenuta brojka. Semafor je na kraju pokazivao 2:1, bila je to izuzetno važna pobjeda Bordo tima u borbi za tadašnju Kup UEFA, drugo po rejtingu takmičenje u Evropi.

Piše:Edin Isanović 

Koševo je bilo krcato pola sata prije meča

Prilazi stadionu 10.marta 1982. bili su potpuno zakrčeni. Zapisano je kako je dosta gledatelja s kupljenim ulaznicama ostalo  vani, jer je stadion bio krcat pola sata prije početka utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Sarajevski klubovi bili su u vrhu tabele. U grad na Miljacki stigli su navijači iz svih krajeva, željeli su da podrže svoj klub. Tako je Sarajevo meč na Koševu dočekalo u karantinu na Ilidži, dok  su Plavi sa Grbavice stigli na Koševo iz svojih domova.

Gledatelji su s nestrpljenjem su isčekivali s  utakmicu, a pritisak je bio ogroman. Domaći su krenuli nešto ofanzivnije u prvim minutama. Taskođer, imali su psihičko opterećenje, jer četiri godine prije toga nisu savladali komšije.

Plavi su početak meča provodili u defanzivnom grču.  Vodila se bitka za svaki centimetar terena. Premda je Bordo tim imao inicijativu, prvo su poveli gosti. Bahtić i Baždarević pripremili su šansu za Nikića koji je poentirao za 1:0. Na poluvremenu su gosti sa Grbavice imali prednost.

Preokret Sarajeva za trijumf

U nastavku domaći napadaju iz svih oružja. Željeli su da što prije poravnaju. Sušić je u 52. minuti fenomenalno povukao loptu sa centra igrališta, odigrao dupli pas sa Teskeredžićem i na kraju postigao sjajan pogodak. To je izazvalo erupciju oduševljenja među pristalicama Sarajeva. Slavlje se nije ni stišalo, a semafor je pokazivao 2:1.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Najbolji igrač tima sa Koševa Sušić sjajno je asistirao za Vidovića koji je pogodio mrežu Šujice.

Tribine su se tresle od velikog slavlja. Rezultat se do kraja ovog dvoboja nije mijenjao. Za igrača utakmice proglašen je Safet Sušić.

Sarajevo je tada igralo u sljedećem sastavu: Janjuš, Radeljaš, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Lukić (Hadžialagić), Teskeredžić, (Jozić), Božović, i Pašić.

Dres Željezničara nosili su: Šujica, Berjan, Komšić, Baljić, Saračević, (Paprica), Čilić, Bahtić, Odović, Baždarević, Vlaški i Nikić.

Sarajevo je na kraju ove sezone zauzelo četvrto mjesto s 39 bodova, dok su komšije sa Grbavice bile pete sa 38 bodova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...